free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 finom kifli

Borsa         Címkék: bolt, íz-i, kifli, lista, pék 0 hozzászólás

Borsamunkatárs gyerekkorában imádta a kiflit, de azt a bizonyos kiflit már nehéz fellelni a modern pékáru piacon, de létezik valahol. Itt a kifli túra eredménye.

Borsamunkatárs számára a kifli egyértelműen alapélelmiszer. Gyerekkorában imádta lekvárral enni, aztán felvágottal, most meg idő hiányában csak úgy üresen. Viszont az új flancos kiflik között sokszor elég nehéz megtalálni az "igazit". Borsamunkatárs mindig is vágyott arra, hogy újból érezze az ovis korát idéző "nyúlós kifli" utánozhatatlan ízét és állagát. Nekivágott, sorra járta a pékségeket, és rájött, hogy a feladat nehezebb, mint gondolta. Ne aggódjatok, azért lesz happy end. Öt finom kifli következik.


Bajor kifli

A németországi tartományról elnevezett péksütemények a piac vezető darabjai, legalábbis, ha azt nézzük, hogy a különböző bajor papucsok és kiflik elözönlötték a boltok polcait. Azt persze nem értjük, hogy miért pont ez a neve a termékeknek, ugyanis mi még egyszer sem találkoztunk hasonló péksüteménnyel Németországban, ez azonban cseppet sem változtat a véleményünkön. Ez a kifli, vagy stangli - nevezzük bárhogyan - sosem okoz csalódást, tehát ha valami a bajor jelzővel van ellátva az nagy eséllyel finom is. Bár a kifli nem ropogós, de tésztája sűrű és szaftos. Vállalkozó szelleműek a szalonnás vagy hagymás változatot is kipróbálhatják.


Kornspitz

Ismét egy német kifli, legalábbis ami a nevét illeti. Az egészséges táplálkozás elterjedése óta a boltok és pékségek dugig vannak rozsos, magos és teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményekkel. Ezek a termékek jóval drágábbak, mint a hagyományosak, viszont a minőségük sajnos nincs mindig arányban az árukkal. Ezeknek a kifliknek a színét sokszor nem a teljes kiőrlésű liszt adja meg, hanem az, hogy a leleményes pékek a sima fehérlisztet színezik be malátával. Mivel az összetételt nyomokban sem találjuk, egyetlent trükk marad, mégpedig az, ha felemeljük. Ugyanis a teljes kiőrlésű kiflik jóval nehezebbek, mint azok, amik fehérlisztből készültek.


Molnárka

A hidegkonyhai készítmények kötelező péksüteménye a molnárka, szentségtörésnek számít, ha a tormakrémnek és a sonkának nem ebben péksüteményben ágyazunk meg. Az íze leginkább a retro hamburgerek puffancsáéhoz hasonlít, de annál valamivel tömörebb a tésztája. A kicsit édes kifli tökéletes választás, bármilyen karakteres ízű felvágotthoz, gourmand olvasók próbálják ki májpástétommal és dijoni mustárral, aki pedig a hagyományos ízeket kedveli egyszerűn vajazza meg és pakolja tele téliszalámival.


Nyúlós

A jó hír az, hogy még itt-ott fel lehet lelni a gyermekkorunkat idéző kiflit, a rossz pedig az, hogy leginkább kis közértekben és pékségekben. És úgy tűnik, a lelőhelyeket minden kiflirajongó ismeri, mert a nyúlós kiflinek általában reggel nyolc után már csak a hűlt helyét találjuk. Vigyázat: hamisítják! Az igazi nyúlós kiflinek az alja picit fényes és csak egészen kicsit ropog, ha pedig megnyomjuk, akkor az alakját csak viszonylag hosszú idő alatt nyeri vissza. Ahhoz, hogy az eredeti nyúlós egyedeket megtaláljuk, hosszú évek tapasztalatára lesz szükség, amihez mindenkinek sok szerencsét és persze kitartást kívánunk.


Tejes kifli

Napjainkban ez a leggyakrabban előforduló kiflifajta, úton útfélen megtaláljuk, ami leginkább azoknak jó hír akik szeretik a kicsit száradt, belül üres péksüteményt. Ez a kifli nagyjából egy napot bír ki, aztán elviselhetetlenül száraz lesz és élvezhetetlen, viszont cserébe bármikor mákos gubát vagy "tejbe aprítottat" készíthetünk belőle, ugyanis szivacsként szívja magába a folyadékot, amit készítésnél a pékek igencsak kispóroltak belőle.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés