free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Napfény, a kihasználatlan energiaforrás

Borsa         Címkék: alternatív, energia, föld, nap 1 hozzászólás

Az itthon termelt energia egy százaléka származik napelemekből, pedig a használt energia másfélszeresét is kinyerhetnénk így. Persze önző érdekek diktálnak.

A szél, a víz és a nap energiája ezerszer hatékonyabbak, mint a gáz és az olaj, de eddig nagyon drágák voltak. Ma már ott tartunk, hogy a háztartásunkban is fűthetünk napelemmel. Ideje váltani, bolygónk már nem bírja sokáig a kipufogó bűzt. Ma már tudományosan is bizonyított, hogy környezetünk és a levegő katasztrofális állapotáért, valamint a globális éghajlatváltozásért elsősorban mi, emberek vagyunk a felelősek, pontosabban azok a szennyező anyagok, melyeket energia- és benzinfaló gépeinkkel a levegőbe juttatunk.


 

A tudósok megkongatták a vészharangokat, azt állítják, ha így folytatjuk tovább, a környezetszennyezésnek sokkal komolyabb következményei lesznek, mint azt eddig valaha is gondoltuk. Ezért hát minden lehetséges fórumon a környezettudatos életmódra buzdítanak, hiszen nagyságrendekkel kevesebb üvegházhatású gáz jutna a levegőbe, ha mindenki odafigyelne egy kicsit a saját széndioxid ujjlenyomatára.

Szerencsére egyre többen próbálnak meg tudatosabban élni ebből a szempontból, és fordulnak az alternatív energiaforrások felé, amelyek nemcsak olcsóbbak, de környezetkímélőek is. A megújuló energiaforrások a természetet alakító legnagyobb erők - a napsugárzás, a szél, vagy a víz - előnye, hogy korlátlanul a rendelkezésünkre állnak, hátrányuk mindeddig viszont az volt, hogy csak költséges technológiákkal tudtuk felhasználni őket. Szerencsére ez már a múlt, az alternatív energiaforrásokat ugyanis ma már költséghatékonyan lehet alkalmazni.

Az élet alapfeltételének számító napfény energiája gyakorlatilag kifogyhatatlan, több ezerszerese az emberiség jelenlegi energiaigényének. A Napból évente akkora mennyiségű energia érkezik a Földre, amennyit hatvan milliárd tonna kőolaj elégetésével nyernénk, és míg a kőolajhoz hasonló fosszilis energiaforrások elapadnak, addig Nap energiája állandó.Ha a Földre érkező napenergia csupán egy százalékát öt százalékos hatékonysággal hasznosítanánk, akkor senkinek sem kellene többé villanyszámlát fizetnie. Ez korántsem annyira utópisztikus, mint amennyire elsőre hangzik, hiszen míg egy-két évtizeddel ezelőtt a napelem még méregdrága űrtechnológiának számított, addig mára a technika elterjedése és tömegtermelés miatt a gyártási költsége annyira lecsökkent, hogy gyakorlatilag bárki számára elérhető.

Nem véletlen, hogy egyre nagyobb a kereslet a sivatagos területekért, hiszen az olcsó napelemek miatt ma már megéri napenergiafarmokat létesíteni. Persze nem csak a sivatagokban jók az éghajlati adottságok, ilyen szempontból Magyarország fekvése is különösen kedvező, hiszen a napsütéses órák száma nálunk is magas. Az MTA becslései szerint a mai technológiákkal az ország teljes energiafogyasztásának másfélszeresét lehetne napenergia segítségével előállítani, ennek ellenére a Magyarországon megtermelt energia kevesebb mint egy százaléka származik napelemekből.Az egyre növekvő energiaárak miatt hosszú távon igencsak megéri, ha a felhasznált energia egy részét, vagy akár teljes egészét mi magunk termeljük meg. A beruházás mértékétől függően akár öt-tizenöt év alatt is megtérülhet a napelemekre illetve napkollektorokra fordított összeg, és a kiépített rendszer fenntartási költsége is gyakorlatilag minimális. Az ilyen beruházásokat ráadásul az állam kedvezményes, akár 100 százalékos hitellel, illetve 25 százalékos vissza nem térítendő támogatással segíti. Az állami támogatást vagy a kedvezményes hitelt társasházak, lakóközösségek, valamint magánszemélyek is igényelhetik.
 
Magyarországon több cég is foglalkozik napelemek és napkollektorok árusításával, akik a forgalmazás mellett az egész rendszer megtervezését és kivitelezését is vállalják. A kivitelezés költségei nagyban függnek attól, hogy mire szeretnénk felhasználni az általunk megtermelt energiát, ettől függően választhatunk napkollektoros illetve napelemes rendszerek közül. Míg a napelem a nap sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakítja át, addig a napkollektor hőenergiát termel, amit fűtésre használhatunk.A legnépszerűbb szolár rendszerek a napkollektorok, melyek segítségével megspórolhatjuk a melegvíz-ellátásra illetve fűtésre fordított összeg nagy részét. Bár egy épület teljes fűtését nem lehet kizárólag szolár rendszerekkel biztosítani, de más fűtési módokkal kombinálva igencsak költséghatékony megoldás lehet. A napkollektor által megtermelt hővel egész télen át problémamentesen működnek például a padlófűtő rendszerek, az ehhez szükséges hőmérsékletet a szolár rendszer ugyanis még akkor is képes biztosítani, ha épp nem süt a nap. A melegvíz ellátó napkollektoros rendszerek telepítésének ára 700.000 forintról indul, míg fűtéssel kombinált típusok induló ára két-hárommillió forint. 

A napelemes rendszerek villamos energiát termelnek, amit kétféleképp használhatunk fel. Az úgynevezett szigetüzemű típusok  a megtermelt és fel nem használt energiát egy akkumulátorban tárolják, később innen használható fel az áram. Az ilyen rendszerek legdrágább eleme maga az akkumulátor, azért általában elszigetelt épületek energiaellátására használják. Áruk 300.000 forintról indul.A másik megoldás, a "hálózatba visszatápláló" rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy a felesleges energiát közvetlenül az elektromos hálózatba juttatják - amiért az energiaszolgáltató nekünk fizet - így nincs szükség akkumulátorra. Az új villamos energia törvény kötelezi az energiaszolgáltatókat a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia átvételére, sőt az átvételi árat is törvény szabályozza. Az ilyen rendszerek jóval olcsóbbak az előbbinél, míg egy 320 Watt teljesítményű akkumulátoros napelem ára körülbelül 700.000 forint, addig egy ugyanekkora teljesítményű visszatápláló rendszert már 500.000 forintért is megvásárolhatunk.

A napelemmel, vagy kollektorral kombinált fűtésrendszerek nem kerülnek többe a hagyományos cirkó hálózatok kiépítésének költségeinél. Ha mi volnánk a felelős döntéshozók, ma már kötelezővé tennénk, hogy az újonnan épülő lakások és házak fűtés, vagy energiarendszerében napelemek is helyet kapjanak.Sajnos azonban a helyzet nem ilyen egyszerű. Megtudtuk, hogy csaknem további harminc évig koncessziós szerződések védik a jelenlegi áramszolgáltatók monopolhelyzetét Magyarországon, így a közeli jövőben ne számítsunk szélerőmű-erdőkre, vagy napelemfarmokra a Kárpát-medencében.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés