free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ötkarikás filozófia

Borsa         Címkék: antik, filozófia, jelentőség, kultúra, olimpia 0 hozzászólás

Bár az ókorban nemes eszméktől vezérelve találták ki az olimpiát, már akkor is volt csalás. A pekingi játékok kezdete előtt átvesszük az alapokat. Miből lett, mivé vált az olimpia.

Ha a görögök Krisztus előtt 776-ban nem találják ki az olimpiát, melyet akkoriban Zeusz nagysága előtt való tisztelgésnek szántak, akkor ma biztosan nem verne ekkora port a Tibet-kérdés. De szokták úgy is mondani, hogy az antik görög világ vívmányai, szellemisége és kultúrája nélkül ma nem is lenne modern Európa. Természetesen ez az aforizma is túloz picit, de kétségtelen, hogy hatalmas szellemi hozadék hagyományozódott ránk a görögöktől, akik már akkor sem kicsiben űzték az ipart.

http://original.britannica.com

Az olimpia ősmítosza szerint Héraklész alapította meg a játékokat, egy másik sztori Pelopszhoz köti a kialakulását, az viszont bizonyos, hogy nevét a megrendezés helyéül választott Olümpiából eredeztethetjük. Ez az esemény már akkor is elképesztő jelentőséggel bírt, maga a hely valódi szentélynek számított, és eleinte nemcsak sportversenyek kapcsolódtak hozzá, hanem vallási és kultikus rítusok is.

A klasszikus olimpia a négy szálból fonódó pánhellén játékok részét képezte, amelyeket kettő-négy évente rendeztek meg, és mind közül az olümpiai játékok voltak a legfontosabbak, és a legnagyobb presztízsűek. Elég ehhez annyit tudni, hogy aki ezen a versenysorozaton elindult és diadalmaskodott, az onnantól kezdve egész életére a társadalom megbecsült tagjává vált, nem zaklathatták az ellenségek, nem kellett adót fizetnie, és szobrot állítottak a tiszteletére.

www.abc.net.au

A négyévenkénti ciklus a Hold állásával magyarázható, ugyanis minden 50. telihold idején széledtek szét a hírnökök Hellasz szerte, toborozták a versenyzőket és hirdették a békét. Ez az egyik legfontosabb hozadéka az olimpiának, ugyanis arra emlékeztet, hogy ellentétes hatalmi helyzetek között is rá lehet találni a közös hangra.

Persze a modernkori olimpiáknak ez a rítus már nem részük, névlegesen szerepel ugyan az olajágas-békehozó gálaműsor, de mindannyian tudjuk, hogy mint a háború, ez is csak az anyagi javakat szorgalmazza. Maga a gesztus szép persze, de pont ezért visszás a négy nap múlva kezdődő - a sorban a 29. - kínai etap, hiszen rendező országként a Tibettel ápolt kapcsolata minden, csak nem baráti. Az is más kérdés persze, hogy az ügynek szentelt médiahiszti a legkevésbé sem a békének szól.

http://cd7.e2bn.net

De ne gondoljuk, hogy a klasszikus eszmék hanyatlása csak a modern kor kiváltsága, például már akkoriban is sokan próbáltak csalni, amit nyilvános korbácsolással és pénzbírsággal honoráltak a szervezők. Nem is voltak kevesen, hiszen az összegyűlt büntipénzekből Zeusz-szobrot emeltek a stadionhoz vezető úton, óva intve az arra járókat a tiszta játékra. De a legpofátlanabb olimpikon mégiscsak Nero császár volt, aki egyrészt fittyet hányt a négyéves cirkulációra, és két évvel az előző után, Krisztus után 67-ben is megrendeztette a játékokat, másrészt agyonbundázta a versenyszámokat, így győzhetett ő kocsihajtásban úgy, hogy célba sem ért.

Az antik szellem és a Zeusz-kultusz apadásával az olimpia jelentősége is háttérbe szorult, míg végül Krisztus után 393-ban Theodosius császár - aki már a kereszténységet ismerte el, mint államvallást - betiltotta a játékokat a pogány rontás csökevényére hivatkozva. De ez annyira nem is baj, hiszen régen nem arról szólt már a dolog, mint az elején. Aztán persze jött Coubertin és újraélesztette a hagyományokat, melyből mára már inkább csak a formaságok hordozzák az őseredeti génkészletét.

www.vancouver2010.com

Pedig nem olyan bonyolult az antik olimpia célja és mozgatója, a görögök ezt az arété szóval fejezték ki stílusosan, ami annyit tesz, hogy erény illetve kiválóság. Mély jelentése pedig a lehető legjobbnak lenni - minden értelemben -, és az emberi teljesítőképesség határát súrolni közé esik; úgy, hogy közben maradéktalanul emberek maradunk. Persze a görögök még tudták, hogy mit jelent valójában ez a szó...
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés