free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ne csesztessük a pasikat!

Fiáth Titanilla         Címkék: érzékenység, feminin, macsó, mítosz, sztereotípia 0 hozzászólás

A csajoktól megszokott a lelkizés, de a pasik közt az érzelemfeltárás tabu; az erős férfi nem lehet érzékeny. Ne csesztessük a pasikat és építsük le a sztereotípiákat.

"Barbárnak tetteted magad, de tudom, hogy nem vagy az, zord külsőd vérző szívet tartalmaz!" - rántotta le a férfikeménység leplét Pajor Tamás, a Neurotic zenekar frontembere a ‘80-as években. A kora-schwarzeneggeri izomzatnak és a mindentudásnak mint szellemi keménységnek az elmúlt héten górcső alá vett, a sikeres és erős férfi ideái mellett, modern kori férfiképünk további sajátossága az emocionális edzettség. A szuperhím érzelmi zűrzavarait egymagában gubancolja, és egy haveri hátbacsapáson és három demizson vörösboron kívül nem sok minden van, amivel válófélben lévő cimboráját vigasztalni tudná. Lássuk, miért!A férj hazakeveredik a hasonszőrű spanokkal eltöltött nap végén, és a felesége megkérdezi: "Miről dumáltatok?" Mire a pasi: "Semmiről, horgásztunk/autót fényeztünk/tanyát építettünk". Legközelebb, amikor az asszony tér vissza a barátnőzésből, a férj így szól: "Mit csináltatok?" A feleség: "Semmit. Beszélgettünk". A nemek közötti egyik legjelentősebb eltérés igen korán, már a kisgyermek szocializációja során megalapozódik.

Míg a srácokat versengésre és az egyéniségük minél zabolátlanabb érvényesítésére biztatjuk, addig a lányokat főképp az érzelemnyilvánítás eseteiben dicsérjük meg (például, ha vigaszt vagy támaszt keresnek, amikor nem sikerül valami). Serdülőkorra a csajok az emberek közötti kapcsolatok szakértőivé válnak: afféle mini-pszichológusokká, akik képesek elméleteket alkotni a másik szándékairól, érzelmeiről, illetve egymás között megvitatni és ütköztetni ezeket a feltételezéseket (durvábban szólva: pletykálkodni). A fiúk ezzel ellentétben finom szurkálódásokat vághatnak zsebre, ha láthatóvá teszik, amit éreznek.


"Olyan hisztis, mint egy lány!" - hallottam a múltkor a strandon, amikor egy kisfiú sírva fakadt, mert igazságtalanság érte focizás közben. Az efféle féldirekt/burkolt megjegyzéseknek köszönhetően a felnőtt férfiak alig vagy csak nagy nehézségek árán képesek az önfeltárásra. Az érzelmekről és egyéb belső folyamatokról való beszámolás képtelensége számos nehézséget okoz a kapcsolatokban: "A csajom örökké kérdezget, hogy mire gondolok most, meg éppen ekkor és ekkor mit éreztem. Rohadtul tud idegesíteni, de ha azt mondom, hogy á, semmire, csak bambulok, akkor még ő sértődik meg, hogy miért hazudok. (...) Persze sokszor értékelem az odafigyelést, és el is gondolkozom azon, hogy igaza lehet. Ha egy kicsit sem vagyok képes kinyílni, akkor hogyan várhatom el, hogy ismerjen és engem szeressen?".

Míg a nők akár egymással, akár az ellenkező neműekkel való szerelmi kapcsolataikban hajlandóak egyre közelebb engedni magukhoz a másikat, addig a férfibarátságokban az érzelmek nyílt vállalása és az emocionális támasznyújtás gyakran tabu. Ha például egy srác a félre-félrejáró nője miatt kiborul, és zokogni kezd a barátja lakásán, a másik igencsak zavarba jöhet: "Nem fog-e félreérteni, ha átölelem a vállát?". Azaz nem egyszerűen arról van szó, hogy a férfiak tartanak attól, hogy gyengének és elesettnek lássák őket - hiszen ez ütközik a sikeresség és a keménység előírásaival! -, hanem létezik egy harmadik norma is, amit az érzelmesség kimutatása lazán áthághat, ez pedig az antifemininitás normája.A férfiak jó része szinte fóbiásan retteg attól, hogy tipikusan női tevékenységekbe vonódjon be. Bár egyre szélesebb tömegeket hódít meg a metroszexualitás divatja, ahelyett, hogy azt mondanánk: "Nahát, milyen nőies ez a gyantázott szemöldökű fiú!", inkább a "férfias férfi" fogalmát tágítjuk tovább (vagyis megállapítjuk, hogy a higiénia elveinek betartása a modern férfiaktól is megköveteli, hogy leborotválják a hónaljszőrzetüket).

A mosogatástól, egyes kozmetikumok használatától és az érzelmek nyílt vállalásától való para hátterében részben a homoszexualitás látszata miatti félelem áll. A pasik sokszor azért kerülik a testi közelséget vagy az érintést, mert bizonytalanok abban, hogy milyen reakciót váltana ez ki a másikból (vagyis a támogatás szándékát nem érezné-e szexuális jellegű közeledésnek a másik). Egyes elméletek szerint a meleg férfiak közötti nyíltabb érzelmi kommunikáció éppen a "homoszexuálisnak címkézéstől" való félelem fölöslegessé válása miatt alakulhat ki.A bandákba tömörülő férfiak tehát inkább "csinálnak valamit" ahelyett, hogy a saját belső folyamataikat teregetnék a haveroknak. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a srácok a lányoknál kevésbé volnának érzékenyek. Az emós legények lassan gyarapodó tábora mellett a férfi–nő barátságok növekvő száma is alátámasztja a titkos széplelkűséget. Amíg a csajok az ellenkező neműekkel folytatott, szexmentes viszonyaikban inkább az információcserét bírják - "Végre lehet valakivel könyvekről, filmekről meg a legújabb zenékről dumálni ahelyett, hogy a szakítós rinyákat hallgatnám!" -, addig a fiúbarátok azt élvezik, hogy a gyengeség látszatának kockáztatása nélkül lehetnek őszinték és önfeltáróak.

Sikeresség, testi és szellemi keménység, az érzelmek kimért adagolása és antifemininitás: csupa olyasmi, ami a fakanál- és csinibaba-elvárásokhoz hasonlóan gúzsba köti, kitaposott mederbe rendezgeti az egyébként gazdag és árnyalt férfilelket.Hogy ne feltétlenül történjék így, rajtunk is múlik. Ha felhagyunk a partnerünk folytonos csesztetésével, amiért még nem vett nekünk cabriót, és nem szólunk be az érzelmekre vonatkozó szókincsének szegényessége miatt, akkor már tettünk egy óvatos lépést a sztereotípiák leépítésének rögös útján!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés