free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Uborkás kaják másképp

Ízbolygó         Címkék: ízbolygó, koviubi, recept, saláta, uborka 0 hozzászólás

Azoknak, akik már unják, hogy az uborkát vagy tejfölös salátaként, vagy kovászosan eszik, új szerzőnk mutat pár trükköt. Nemisbékától Ízbolygó vette át a stafétát.

Nemisbéka Borsamunkatárs balra el - ezúton is köszönjük neki a sok receptet -, helyette Ízbolygó nyomul majd a Borsa.hu Íz-i rovatában. Az új gasztrobloggert köszöntjük, és ígérjük nektek, Kedves Borsaolvasók, hogy jól megdolgoztatjuk majd újdonsült munkatársunkat.

Az uborkáról nyaranta sokaknak a kovászos uborka (gasztroszlengben: koviubi) vagy a tejfölös uborkasaláta (ubisali) ugrik be, esetleg a görögök tzatzikije, ami az uborkából készült sűrű joghurtos saláta. Pedig uborkával megannyi fineszes fogást állíthatunk elő, legyen szó akár sima, akár kígyóuborkáról.



Az uborka egyébként ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek, szem- és lábduzzadás ellen, de még reuma és köszvény ellen is hat. Élettani hatásai között az egyik legfontosabb, hogy a szervezet vízháztartására is jó hatással van, segít a sejtekből kioldani a felesleges savakat és zsírokat. A bőrnek is ajándék, hiszen tisztítja, regenerálja. Külsőleg használva a fáradt arcot pillanatok alatt felfrissíti. Elég a szeleteket felrakni az arcbőrre, de még jobban feszesít, ha az uborkát összeturmixoljuk, összekeverjük néhány csepp citrommal és egy tojás felvert habjával, ezt használjuk pakolásnak, cserébe ezt nehezebb is eltávolítani. Cellulitis-problémákkal küzdő nőknek azt ajánlják, esténként egyenek citrommal ízesített uborkasalátát. Ez jót tesz a túlsavasodott szervezetnek, a bélflórát is regenerálja - például antibiotikum szedése után. Ilyenkor különösen ajánlott a kovászos uborka levét inni, mivel azzal komoly ásványi anyag visszapótlást is végzünk.



Vidékről felszármazott lányként szerencsésnek mondhatom magam, mivel apukám, aki hobbikertész és hatalmas mennyiségek kerülnek ki a keze alól többek között uborkából is, mindig ellát minket jócskán uborkával. Kidobni sajnálom, így már komplett uborkás-menüt is össze tudok dobni az évek alatt összegyűlt uborkás fogásokból. Mondjuk egy ilyet… Uborkás menü, I. rész.

Előétel: Ricottás tzatziki hab paradicsommal és kapros vinaigrettel:

Az uborkákat megmosom, hosszában félbevágom, ha nagyon magos, a magokat kivájom, majd a reszelő nagyobb lyukain lereszelem. Sózom és fél óráig állni hagyom. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. Az uborkareszeléket kinyomkodom. A ricottát a joghurttal habosra keverem, majd hozzáadom az uborkát, belereszelem a fokhagymát. A zselatinlapokat kiemelem a vízből és hozzámerek két evőkanálnyi uborkás keveréket és addig melegítem, amíg a zselatin fel nem oldódik. Ekkor lehúzom a tűzről és belekeverek egy újabb evőkanálnyi hideg masszát, hogy hűljön a zselatinos keverék, majd az egészet összekeverem.

Hozzávalók

2 kígyóuborka (nagyjából 45 dkg), só, 3 zselatinlap, 25 dkg ricotta, 15 dkg natúr bio joghurt, 1 nagy gerezd fokhagyma, frissen őrölt tarkabors, 5 szem paradicsom, Kapros öntet, 1/2 csokor kapor, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál fehér balzsamecet, frissen őrölt bors, esetleg só is

Poharakba, kis tálkákba adagolom és hűtőben egy éjszakát hűtöm. Tálalás előtt meleg vizet engedek az oldalára, majd körbevágom és a paradicsomsalátára borítom. A paradicsomsaláta így készült: az ecetet és az olajat összekeverem, majd beleaprítom a kaprot és a felszeletelt paradicsomra öntöm. A salátaöntetet nem nagyon sózom.

Leves: Hideg kapros uborkaleves

A három uborkát meghámozom, majd leturmixolom a tejjel, a tejföllel, a joghurttal. Hozzáadom a mustárt, a lime levét, a fehér balzsamot, sózom, borsozom, cukrozom és ismét leturmixolom.

Hozzávalók

6 közepes uborka, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 3 dl bio natúr szinbiotikus, joghurt (folyós, savanykás), 2 teáskanál dijoni mustár, só, frissen őrölt bors, csipet cukor, fél lime leve,
1 teáskanál fehér balzsamecet, 1 nagy csokor kapor
A kaprot finomra vágom és belekeverem. A maradék fél uborkát kis kockákra vágom és a leveshez adom. Jól behűtöm.


Főétel: Cherryben sült csirke uborkás burgonyasalátával

A combokat megmosom, megszárítom, majd összekeverem az olajat, sót, borsot, paprikát, mézet, és a cherryt, és a combokat bekenem ezzel a páccal. A combokat alufóliával vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem. Először 80 fokos sütőbe tolom és 20 percig sütöm/párolom, majd feltekerem a hőfokot 200 fokra és 20-30 perc alatt pirosra sütöm. Közben néha megforgatom és kenegetem a marináddal.

Hozzávalók

A csirkéhez
8 csirke alsócomb, 3 evőkanál olívaolaj, fél teáskanál só, frissen őrölt bors, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál méz, fél dl cherry

A burgonyasalátához
1 kg burgonya, 1 fej hagyma, 8 dkg bacon, 5 evőkanál fehér balzsamecet, 1 evőkanál zöldségalaplé, 1 teáskanál dijoni magos mustár, 1 teáskanál méz, só, frissen őrölt bors, 2-3 uborka,
nagy csokor kapor
A salátához előző este megfőzöm a burgonyákat. Másnap meghámozom és fél centiméteres karikákra vágom. A békönt vékony csíkokra szelem és száraz serpenyőben zsírjára sütöm. A hagymát apróra vágom és a szalonnán üvegesre párolom. Hozzáadom az ecetet és két deci vizet, majd a zöldséglét, a mustárt és a mézet és összerottyantom. A végén sózom, borsozom illetve hozzáadok négy evőkanál olívaolajat. A kész mártással a burgonyát összeforgatom és legalább fél órát pihentetem. Az uborkákat megpucolom és uborkagyalun lereszelem, majd a burgonyasalátához adom az apróra vágott kaporral együtt. A pirosra sült combokkal tálalom.  


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés