free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Olimpia dizájn szemmel

Borsa         Címkék: épület, futurisztikus, kína, olimpia, tárgy 0 hozzászólás

Bár Kína politikája kicsit sem mondható haladó szelleműnek, az olimpiára épített stadionjai irányadóak az építészetben. Íme, a legfuturisztikusabb építmények.

Káprázatos épületek, hatalmas számok, környezettudatos csodapaloták és jövőtechnika a világ egyik legellentmondásosabb országából. Bemutatjuk a legkülönlegesebb olimpiai helyszíneket.

Ahol olimpiát szerveznek, ott örökre megváltozik egy város arculata. A világ egyik legnagyobb nemzetközi eseménye vonzza a befektetéseket, új utak, metrójáratok, vasutak épülnek, stadionok, uszodák és sportpályák nőnek ki a földből gombamód, a világ számtalan országából érkező csapatok, kísérők, és a média elszállásolására kialakított olimpiai falvak pedig a játékok után jó eséllyel kulturális központként, vagy multicégek irodaházaiként működnek tovább.


Megvalósult sci-fi fantáziák

Bármilyen ellentmondásos is, a népek közti sportszerű versengésen, és a fair play-n alapuló olimpiai eszme azzal a politikával, amit az idei házigazda, Kína képvisel, azt semmiképpen sem állíthatjuk, hogy a hivatalosan továbbra is kommunista ország nem tett ki magáért a 2008-as nyári olimpiai játékok alkalmából. Hamarosan a magyar televízióban is egész nap az olimpia lesz adásban. "Kapcsoljuk Pekinget", ahogy lenni szokott, a néző pedig csak ámul majd a hihetetlen, elképesztő építmények és csodapaloták láttán, amit az egyre erősebb ország a játékok tiszteletére - no és saját gazdasági potenciáljának megvillantására emelt. Biztosak vagyunk abban, hogy a pekingi olimpiára készült épületek ugyanúgy túlélik majd a játékokat, ahogy a korábbi években minden más ország esetében láttuk.

Kína talán abban különbözik az elődöktől, hogy az olimpia alkalmából épült létesítmények csillogása és az ország elnyomott lakóinak mérhetetlen szegénysége éles kontrasztban állnak egymással. A stadionok, és különféle kiszolgálóépületek a leggazdagabb államok becsületére válhatnának: futurisztikus, organikus vonalaikkal a huszonegyedik századot képviselik az egypártrendszerben. Olyan épületek, melyek láttán valóban kimondhatjuk, átléptünk a jövőbe, megvalósultak azok a sci-fi fantáziák, amiket kisiskolás korunkban elképzeltünk, amikor arra gondoltunk, milyen lesz majd az élet a következő században. Összeállításunkban azok a helyszínek szerepelnek, melyekkel augusztusban naponta többször is találkozunk majd. A pekingi olimpia legszebb épületei, a madárfészek stadiontól a lebegő vízkockáig.


A Madárfészek

Még el sem kezdődött az olimpia, máris van egy épület, amit a világon mindenki ismer, vagy legalábbis fotókon látott már. Ez a Madárfészek, a játékok központi sportcsarnoka, ahol a nyitó és záróünnepségeket rendezik, ahol a futóversenyek, a focitorna, és az összes talajsport zajlik majd. A 93 000 ülőhelyes épületet egy 45 ezer tonnás acélszalaggal borították be a Pritzker-díjas svájci tervező építészek, Herzog és de Meuron, akik a kínai Építészeti és Design Kutatóintézettel közösen álmodták meg a csodálatos épületet. Ez a stadion minden bizonnyal utat mutat a jövő sportcsarnok-tervezőinek. A Madárfészek láttán nem valószínű, hogy sok hagyományos, ma ismert aréna épül majd a világ nagyvárosaiban.

Az olimpia másik legtöbbet dícsért épülete éppen a Nemzeti Stadionnal átellenben áll, és a vízi sportok helyszínéül szolgál majd. Az áttetsző, fizikai törvényeknek ellentmondó, látszólag egy vákuum térben lebegő téglalap formájú "víz-szelet" neve angolul water cube, azaz vízkocka. Őszintén szólva elég nehezen találnánk magyarul is jól hangzó nevet a hihetetlen alakzatnak, kíváncsian várjuk, vajon a sportriporterek mihez kezdenek majd a szemkápráztató jelenséggel.

www.jamd.com
Vízkocka

Hivatalosan Pekingi Nemzeti Vízisport Centrumnak hívják egyébként a 17 000 férőhelyes csarnokot, itt rendezik majd az úszás, búvárúszás, toronyugrás, vízilabda és a vízi balett versenyszámokat. Az épület acélvázát rózsaablak szerűen éppen 100 000 négyzetméternyi különleges műanyag, etilén-tetrafluoroetilén tölti ki. Az áttetsző felület átereszti a fényt és a hő egy részét, így energiatakarékos, emellett kiválóan alkalmas ara, hogy a teljes felületére vetítsenek lézerprojektorokkal. Így elérhető a látványos vízkocka hatás, de úszó delfinrajokat és madarakat is megjeleníthet az épület elkápráztatva a látogatókat és a tévénézőket.

Kevesebbszer láttuk a híradásokban, de minden bizonnyal sokszor találkozunk majd az olimpia alatt a Wukesong Indoor Stadiummal, ahol a kosárlabda meccsek zajlanak majd. A csarnok a "zöld olimpia" jegyében épült, kizárólag kínai designerek tervei alapján.

www.chinadaily.com.cn
Kosárlabda stadion

Az épület újrahasznosítja a napenergiát és a rá hulló esővizet is visszaforgatja szellőző, légkondicionáló és fűtő rendszereibe. A 18 000 kosárlabda rajongó befogadására létrehozott épület NBA színvonalú (amerikai profi liga) pályát rejt magában, a terem közepéről pedig egy 28 tonna súlyú, LED falakból és hangszórókból álló közvetítőrendszer ereszkedik alá.

1. Olimpia dizájn szemmel
2. Ventilátor a székek alattLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés