free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Leszbikus sikk

Borsa         Címkék: divat, feminista, hímtag, homoszexuális, leszbi 0 hozzászólás

Régen a nők meggyőződésből voltak feministák és leszbikusok. Ma a leszbikusság a popkultúra része, üzleti fogás - állítja Hímtagunk, aki felgöngyölíti, hogy lett divat.

Alap, hogy nem minden feminista leszbikus, már csak azért sem, mert pasik is lehetnek feministák, de leszbikusok kevésbé. A homoszexuális, azaz a saját nemük iránt szexuálisan vágyó csajok a leszbikusok. A nők egyenjogúsításáért küzdő mozgalmár meg bárkiből lehet. Egy leszbikus feminista viszont egészen biztosan szeretne egy olyan világban élni, ahol a fia lehet Sára, a lánya pedig Jakab. A leszbikusság nem újkeletű nézet országunkban sem. Bár már 1904-ben kétszáz nő és ötven férfi megalakította az első feminista egyesületet Budapesten, de a világháborúk és a szocializmus földalatti mozgalmárkodásra kényszerítették az első magyar feministákat és követőiket.


Jelentéshordozó egység

Ennek ellenére és az USA-ból importált leszbikus sikknek hála, manapság egy csaj a csajjal szex egy színházban, egy nőmozgalmár demonstrációról szóló kis hír a sajtóban, egy nyilvánosan elcsattanó csajcsók, vagy egy leszbikus pornó DVD a benzinkút polcán legalább annyira mindennapi, mint az időjárásjelentés. Napjainkban a leszbikusság egyike a ránk ható milliárdnyi kulturális jelentéshordozó egységnek, egy mém a sok közül, amit a korunkbeli média életre kelt. A leszbikus sikkben az a jó, hogy bár nem a legfrissebb mém, és nem a legutolsó divat, de nem kell hozzá ideológiai meggyőződés. A feminizmusban pedig az, hogy legalább annyira korszerűtlen tud lenni, mint a férfijog.

A huszadik század eleji jogbővítő, általános társadalmi és gazdasági igényeket megfogalmazó szüfrazsett mozgalom után, a feminizmus a hatvanas években ezer ágra bomlott, de a modern kor legutolsó leszbikus reneszánsza az USA-ban történt a múltszázad kilencvenes éveinek az elején. Abban az időben, amikor például a Berkley Egyetem filozófia szakán olyasmikről lehetett előadásokat hallgatni, hogy a nemi szerep nem természetes és velünk született, hanem kulturális örökség, és napi ismétléssel rögzül. De mindennaposak voltak a magzatvédő akciók is. "Ha szerinted gyilkosság, akkor bánj velük úgy, ahogy a gyilkosokkal szokás!" volt a szlogenje a kilencvenes évek elején az egyik abortuszellenes szervezetnek az USA-ban.


Abortuszellenesek akcióban

Tizenöt évvel ezelőtt az amerikai küretellenesek demonstráltak, tüntettek, blokádoztak, zaklattak, halálosan megfenyegettek, pereskedtek, Molotov-koktéloztak, és gyilkoltak is a magzatvédelemért. 1993-ban a szervezetük egyik tagja revolverrel végzett egy nőgyógyásszal a rendelője előtti parkolóban. Az eset után egy ideig a nőgyógyászok golyóállómellényt kezdtek hordani országszerte, biztonsági embereket és testőröket alkalmaztak, de mindhiába, mert az első gyilkosság utáni évben  újabb nőgyógyász esett áldozatául az abortuszellenességnek. Ezúttal egy lelkész hitte úgy, hogy ő a végzet.

Természetesen 1993-ig és létezett az USA-ban a feminizmus, de addig csak földalatti mozgalmárok igyekeztek hangot adni így vagy úgy nézeteiknek, a feministák meg a média és a közvélemény számára egyet jelentettek a szőrös hónaljú, szandálos poszthippi leszbikusokkal, akik bár úgy öltözködnek és úgy viselkednek, mint a pasik, de gyűlölik a férfiakat, és állandóan politizálnak. Nagyjából a kilencvenes évek elején döntöttek úgy az illetékesek, hogy a popkultúra frissítéséhez a leszbikus sikket használják.


Cindy és K.D Lang

Tizenöt évvel ezelőtt viszont a vezető egyesült államokbeli nyomtatott sajtótermékek készítői úgy ítélték meg, hogy ideje címlapra tenni a leszbikusságot, mint sztorit, mert szükség van egy új leszbikus képre, és a fenntartható gazdasági fejlődésre is. A Vanity Fair 1993 augusztusi címlapján lehetett látni legelőször, Cindy Crawford borotválja a közismerten leszbikus K.D. Langet, az új típusú leszbikus sikket.

1. Leszbikus sikk
2. Lányok bébidollban és cowboy kalapbanLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés