free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Leszbikus sikk

Borsa         Címkék: divat, feminista, hímtag, homoszexuális, leszbi 0 hozzászólás

Régen a nők meggyőződésből voltak feministák és leszbikusok. Ma a leszbikusság a popkultúra része, üzleti fogás - állítja Hímtagunk, aki felgöngyölíti, hogy lett divat.

Alap, hogy nem minden feminista leszbikus, már csak azért sem, mert pasik is lehetnek feministák, de leszbikusok kevésbé. A homoszexuális, azaz a saját nemük iránt szexuálisan vágyó csajok a leszbikusok. A nők egyenjogúsításáért küzdő mozgalmár meg bárkiből lehet. Egy leszbikus feminista viszont egészen biztosan szeretne egy olyan világban élni, ahol a fia lehet Sára, a lánya pedig Jakab. A leszbikusság nem újkeletű nézet országunkban sem. Bár már 1904-ben kétszáz nő és ötven férfi megalakította az első feminista egyesületet Budapesten, de a világháborúk és a szocializmus földalatti mozgalmárkodásra kényszerítették az első magyar feministákat és követőiket.


Jelentéshordozó egység

Ennek ellenére és az USA-ból importált leszbikus sikknek hála, manapság egy csaj a csajjal szex egy színházban, egy nőmozgalmár demonstrációról szóló kis hír a sajtóban, egy nyilvánosan elcsattanó csajcsók, vagy egy leszbikus pornó DVD a benzinkút polcán legalább annyira mindennapi, mint az időjárásjelentés. Napjainkban a leszbikusság egyike a ránk ható milliárdnyi kulturális jelentéshordozó egységnek, egy mém a sok közül, amit a korunkbeli média életre kelt. A leszbikus sikkben az a jó, hogy bár nem a legfrissebb mém, és nem a legutolsó divat, de nem kell hozzá ideológiai meggyőződés. A feminizmusban pedig az, hogy legalább annyira korszerűtlen tud lenni, mint a férfijog.

A huszadik század eleji jogbővítő, általános társadalmi és gazdasági igényeket megfogalmazó szüfrazsett mozgalom után, a feminizmus a hatvanas években ezer ágra bomlott, de a modern kor legutolsó leszbikus reneszánsza az USA-ban történt a múltszázad kilencvenes éveinek az elején. Abban az időben, amikor például a Berkley Egyetem filozófia szakán olyasmikről lehetett előadásokat hallgatni, hogy a nemi szerep nem természetes és velünk született, hanem kulturális örökség, és napi ismétléssel rögzül. De mindennaposak voltak a magzatvédő akciók is. "Ha szerinted gyilkosság, akkor bánj velük úgy, ahogy a gyilkosokkal szokás!" volt a szlogenje a kilencvenes évek elején az egyik abortuszellenes szervezetnek az USA-ban.


Abortuszellenesek akcióban

Tizenöt évvel ezelőtt az amerikai küretellenesek demonstráltak, tüntettek, blokádoztak, zaklattak, halálosan megfenyegettek, pereskedtek, Molotov-koktéloztak, és gyilkoltak is a magzatvédelemért. 1993-ban a szervezetük egyik tagja revolverrel végzett egy nőgyógyásszal a rendelője előtti parkolóban. Az eset után egy ideig a nőgyógyászok golyóállómellényt kezdtek hordani országszerte, biztonsági embereket és testőröket alkalmaztak, de mindhiába, mert az első gyilkosság utáni évben  újabb nőgyógyász esett áldozatául az abortuszellenességnek. Ezúttal egy lelkész hitte úgy, hogy ő a végzet.

Természetesen 1993-ig és létezett az USA-ban a feminizmus, de addig csak földalatti mozgalmárok igyekeztek hangot adni így vagy úgy nézeteiknek, a feministák meg a média és a közvélemény számára egyet jelentettek a szőrös hónaljú, szandálos poszthippi leszbikusokkal, akik bár úgy öltözködnek és úgy viselkednek, mint a pasik, de gyűlölik a férfiakat, és állandóan politizálnak. Nagyjából a kilencvenes évek elején döntöttek úgy az illetékesek, hogy a popkultúra frissítéséhez a leszbikus sikket használják.


Cindy és K.D Lang

Tizenöt évvel ezelőtt viszont a vezető egyesült államokbeli nyomtatott sajtótermékek készítői úgy ítélték meg, hogy ideje címlapra tenni a leszbikusságot, mint sztorit, mert szükség van egy új leszbikus képre, és a fenntartható gazdasági fejlődésre is. A Vanity Fair 1993 augusztusi címlapján lehetett látni legelőször, Cindy Crawford borotválja a közismerten leszbikus K.D. Langet, az új típusú leszbikus sikket.

1. Leszbikus sikk
2. Lányok bébidollban és cowboy kalapbanIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés