free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Röntgennel talált Van Gogh festmény

Borsa         Címkék: festmény, kishír, részecske, röntgen, vangogh 0 hozzászólás

A röntgennek nemcsak orvosi jelentősége van, most a művészettörténetben hozott fordulatot. Röntgensugárral fedtek fel egy Van Gogh festmény alatt egy másikat.

Nemrég egyel nőtt az ismert Van Gogh festmények száma, pedig nem találtak új vásznat a mestertől. Az ellentmondás annak köszönhető, hogy egy már ismert Van Gogh festmény alatt leltek rá egy másikra.

Van Gogh gyakran festette át korábbi festményeit, hogy spóroljon a vászonnal, és nem ő volt az egyetlen festő, aki ezzel a módszerrel élt. Az sem újdonság, hogy felfedeztek, láthatóvá tettek egy festmény alatt megbújó másik művet. Viszont abban egyedülálló a mostani felfedezés, hogy nemcsak egy homályos fekete-fehér képet láthatunk az alsó rétegről, mint a korábbi hasonló esetekben, hanem egy meglepően jól kivehető képet.
 
http://commons.wikimedia.org, www.dailymail.co.uk
A Fűcsomó, a felfedett portré és a Krumplievők

a bravúrt Joris Dik és Koen Janssens holland tudósoknak köszönhetjük, akik kifejlesztettek egy csúcstechnológiás átvilágító módszert, amely során részecskegyorsító által előállított röntgensugarakkal szkennelik végig a festmény alatt lévő réteget. A sugarak mást mutatnak a festék alatt lévő különböző vegyi anyagokból, így alakulhat ki a minden eddiginél pontosabb kép.

Az eddig ismert festmény címe Fűcsomó, és 1887-ben Párizsban festette az impresszionista festő, ez alatt találtak rá egy parasztasszony portréjára, akinek kilétéről nem tudnak semmit a művészettörténészek bár gyanítják, hogy az 1885-ös Krumplievők című festmény készítésénél dolgozhatott ezzel a modellel a festő. LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés