free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 zseniális utcai rajzos

Borsa         Címkék: graffiti, háromdimenzió, lista, rajz, utca 0 hozzászólás

Sokak kezébe kár a festékszóró, mert csak firkálnak vele, de vannak utcai rajzosok, akik valóságos művészi csodákat festenek az utcákra. Öt profi utcai rajzos.

A Borsán már szóltunk arról, hogy az utcai művészet nem egyenlő a vandalizmussal. Bár ezt az előítéletet nem segít felszámolni az a tény, hogy sajnos sokan hiszik magukat graffitisnek attól, mert kezükbe kaptak egy festékszórót. Szerencsére vannak, akik profi, művészi szinten űzik az utcai rajzolást, munkáik simán bekerülhetnének múzeumokba is, ha épp el lehetne mozdítani őket a  helyükről. Listánkban most olyan művészeket gyűjtöttünk össze, akik térhatású, háromdimenziós alkotásaikkal ejtik ámulatba az utcai járókelőket. Öt 3D graffiti művész. Nézd meg a rajzokat nagyban is!

http://weburbanist.comDaim

A németországi Daim nevét graffitis körökben mindenhol ismerik. 1989-ben fogta meg először a festékszóró flakont és azóta sehogy nem akar kiesni a kezéből. Egyszer még a Guinnes rekordok könyvébe is bekerült a világ legmagasabb graffiti megfestőjeként. Eleinte csapatban dolgozott és a fotórealizmus érdekelte, majd elkezdte fújni, absztrakt, lendületes háromdimenziós műveit, amikben a legváltozatosabb módon ugyan felbukkan Daim neve, de komplexitásuk miatt már nem neveznénk őket tagnek. Dolgozott Amerikától kezdve, Franciaországon, Portugálián át Svájcig és Mexikóig mindenfelé. Van saját ruhamárkája, a Daimartwear, de weboldalán nemcsak magunknak vehetünk ruhát, hanem mobilunknak, laptopunknak is, ugyanis egy spéci bevonattal Daim dizájnt kaphatnak kütyüink is.


http://anamorfosiseduardo.blogspot.com Eduardo Relero

Eduardo Relero Argentinában született, de mostanában főként Spanyolországban ténykedik. Ő is nagy világjáró, rajzolt már Rómában, Ausztriában, de még a Kanári szigeteken is. Bár tanult építészetet, a térhatású utcai rajzolást magától sajátította el. A járdákra, terekre, sétálóutcákra készített krétarajzai mintha komplett történeteket mesélnének el és mindig van bennük valami  szatirikus, már-már groteszk vonás. A járókelők imádnak belépni ezekbe a történetekbe, odaülni egy-egy festett figura mellé az élethűnek tűnő padra, vagy hatalmas rajzolt gödrök, szakadékok szélén fotózkodni. Saját bevallása szerint az egyszerűbb rajzokat másfél-két napig készíti, de van, ami ennél is több időbe telik. Pedig gyorsan munkálkodik, mert mint mondja, sosem tudhatja, mikor ered el az eső.


www.ericgrohemurals.com Eric Grohe

A New York -i születésű Eric Grohe régi motoros a szakmában, már a hatvanas években elismert grafikusként és illusztrátorként dolgozott, majd lassan az utcákat kezdte illusztrálni. Kifejlesztette speciális utcai olajfalfestési technikáját és azóta sorra varázsolja "élővé" a hatalmas, kopár tűzfalakat. Stílusa első ránézésre is jellegzetesen amerikai. Bár tőlünk idegen kissé ez a leginkább szocreálra emlékeztető heroikus optimizmust sugárzó stílus, amivel a jó amerikaiakat egytől egyig hősként ábrázolja, legyenek akár egyszerű, békés állampolgárok, munkások, vagy focisták. Ám a művész  professzionalitásához nem fér kétség.


www.anigami.com Greg Brown

Greg Brown szintén egy nagy öregje az utcai művészetnek, szintén Amerikából. Leginkább stílusának sokszínűségét csodálják, hisz a klasszikus festészettől a szürrealista Dali utánérzésekig mindenfélét csinált már. Személyes megrendelések alapján is dolgozik, és nemcsak utcai, de beltéri falfestmények is kerültek már ki a keze alól. Egyik legnagyobb projektje a Palo Alto sorozat. A kaliforniai városban a hetvenes években kezdte telerajzolni a házfalakat komikus háromdimenziós rajzaival, visszatérő figurái az ufók és a repülő csészealjak.


http://mcstrick.blog.ru Kurt Wenner

Kurt Wennert nehéz modern utcai művésznek nevezni, mert bár az utcán, a földön készíti el krétarajzait, azok nagy klasszikusok újragondolásai, reprodukciói. Mániája a reneszánsz, a manierizmus, a mitológiai témák, és csakis monumentális méretekben tud gondolkodni. A nyolcvanas évek óta készíti rajzait, sok térhatású utcai rajzokat készítő művész tanulta el tőle technikáját, amivel képes a magasságokat, mélységeket, a tért ijesztően jól ábrázolni. Egyik legnagyobb vállalkozása a II. János Pál pápa mantovai látogatásának alkalmából, egy egész utcai festő-teammel együtt 10 nap alatt elkészített hatalmas Utolsó ítélet reprodukció.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés