free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dizájntárgyak szemétből

Borsa         Címkék: bútor, dizájn, hulladék, szemét, tárgy 0 hozzászólás

Ne ítéjünk elsőre, aki a szemétben turkál, arról még kiderülhet, hogy környezetbarát dizájner. Egyre több tervező hasznosítja újra a szemetet, és nem is akárhogyan.

Fogyasztói társadalomban élünk, tárgyaink nagy része csupán egyszeri használatra tervezett, eldobható termék. Még a tartós fogyasztási cikkek között is alig akad olyan, amit nem kell lecserélni pár év múlva, ezért nap, mint nap egyre több hulladék vesz körül minket. Pedig a szelektíven gyűjtött szemét értékes nyersanyag lehet, az eldobható pillepalackokból például szék vagy akár pulóver is készülhet. Sőt, ami ipari méretekben nem dolgozható fel, az designtárgyként születhet újjá egy formatervező munkaasztalán.
Elhasznált tárgyakból, hulladékból már az ötvenes években is készültek művek, ezek azonban inkább műalkotások, installációk voltak, mintsem használati tárgyak.

Az elmúlt években azonban egyre fontosabbá vált a környezettudatos életmód, amire a maguk módján a neves formatervezők is igyekeznek felhívni a figyelmet. Kimustrált tárgyakból, limlomból készítenek széket, csillárt vagy szekrényt, amiket aztán újra eladnak. A formatervezők minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a hulladékból készült tárgyak minősége és kinézete semmi kivetnivalót ne hagyjon maga után, ugyanolyan gondosan tervezik meg és készítik el őket, mintha alapanyaguk valamelyik védett őserdőből származna. 

www.cohda.com
Kerti szék pillepalackból - Nézz még több szemétből készült tárgyat

A brit Cohda dizájnercsoport festékkel elkevert pillepalackokból készít kerti székeket, darabját úgy öt perc alatt. A folyamatot egy londoni workshopon is bemutatták, ahol kiderült milyen pofonegyszerűen lehet újrahasznosítani a műanyag szemetet. Az üdítős palackokat egy gép segítségével olvasztják fel és keverik össze a festékanyaggal. A gép még meleg, hajlékony csíkokat készít az olvasztott műanyagól, ezeket egy fa széksablon köré tekerik, majd hagyják kihűlni.

A végeredmény kicsit úgy néz ki, mintha csak odafirkálták volna, ennek ellenére a szék mégis stabil, sőt, a dizájnerek szerint időtálló is. Persze nemcsak pillepalackból lehet környezetbarát módon széket eszkábálni, megfelelő kezekben a tönkrement biciklikerekekből is kényelmes ülőalkalmatosság válhat.

www.bikefurniture.com
Fotelek bringából

Andrew Gregg
a kilencvenes évek óta gyűjti a feleslegessé vált bringákat, hogy elsőosztályú foteleket és bárszékeket készítsen belőlük. A csillogó-villogó bútordarabokról eszünkbe sem jutna feltételezni, hogy valaha, egészen más formában, egy szemétdomb valamelyik eldugott sarkában bujkáltak.

Annie, a bevásárlókocsiból született szék valószínűleg kellemesebben érzi magát egy nappaliban, mint egy szupermarket parkolójában. Bár a kialakítása nem tűnik túl ergonomikusnak, a tervezői szerint igazán kényelmes. A brit Max McMurdo nevével fémjelzett online dizájnerboltban, a Reestore-ban más furcsaságokat is akadnak: a talicskából fabrikált fotelek, a kádkanapé és a vízkőtelenített mosógépdobból kialakított dohányzóasztalkák egytől-egyig szemétdombra szánt alapanyagból készültek.

www.reestore.com
Bútor bevásárlókocsiból és mosógépdobból

Stuart Haygarth londoni formatervező reggelente szemetet szed, elhagyott napszemüvegekért, vízipisztolyokért, kiürült üdítős és naptejes-flakonokért járja a tengerpartot. Ezek felhasználásával limitált szériájú gyönyörűen eklektikus csillárokat készít.

Az angolul beachcombingnak nevezett tevékenység amúgy önmagában is kifizetődő, hisz a szemét mellett értékesebb dolgokat, órát, pénzt és ékszereket is lehet találni hajnalban a parton, Stuart azonban kizárólag műanyagot gyűjt. A hullámok által partra vetett színes limlomból készített csillárok hihetetlenül rövid időn belül keltek el, a szintén szemétből, pontosabban az utcán eldobott konfettiszórókból illetve a kimustrált napszemüvegekből készült csillárokból azonban akad még pár darab.

www.stuarthaygarth.com
Csillár tengerparti szemétből

A kiégett fénycsöveket eddig köztudottan kizárólag jedi kardként lehetett használni, a kanadai Castor Canadensis dizájner kollektíva azonban nemrégiben az újrahasznosítás új lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Kiderült, ugyanis hogy csövekben visszamaradt nemesgáz gyönyörűen töri meg a fényt ha átvilágítják egy energiatakarékos izzóval, ezért kiváló lámpabura készülhet belőlük.

A torontói formatervezők a neoncsövekből henger alakú lámpatestet álmodtak meg, amit vízszintesen, valamint függőlegesen is fel lehet lógatni, sőt akár még állólámpaként is használható. Az ötlet zseniális, ráadásul első ránézésre legalábbis akár otthon is elkészíthető.

www.inhabitat.com
Neoncsőből lámpabura

Fantáziadús formatervekből ezen a téren ma sincs hiány, ám a jövőben köszönhetően a környezettudatosság jegyében kiírt dizájnpályázatoknak még több olyan dizájntárgy születik majd, amit a háztartási hulladék inspirált.

Magyarországon az Európai uniós elvárásnak megfelelően 2012-re el kell érni, hogy a kibocsátott csomagolási hulladék hatvan százaléka újrahasznosuljon, ezért nálunk is kampány indult, hogy felhívják az emberek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos életmód fontosságára.

www.okopannon.hu
M. Kiss Csaba, Kovács Emese, D.Tóth Kriszta

Eddig tíz ismert személyiség adta nevét a kampányhoz, akik az óriásplakátokon kizárólag hulladékból készült ruhákba öltözve láthatóak. A sztárok ruháit és a körülöttük lévő bútordarabokat pillepalackból, szemeteszsákból, befőttesüvegből és más újrahasznosítható háztartási szemétből készítették a felkért iparművészek.


 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés