free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Halfogás rekordmélységből

Borsa         Címkék: hal, kishír, mély, tenger, tudós 0 hozzászólás

Rekordmélységről, 2300 méter mélyről fogtak ki és hoztak felszínre élve halakat, persze nem halvacsora lesz belőlük, tengerbiológusok vizsgálják majd őket.

Tengerbiológusok 2300 méter mélyről hoztak fel halakat. A hírben nem az a meglepetés, hogy ilyen mélyen is élnek halak, hanem az, hogy a halak nem haltak bele a halászatba.

A mélytengeri halak felszínre hozása rendkívül macerás. A nyomáskülönbségek mellett a felszínre szállítás közben a halaknak a hőmérséklet ingadozással - a mélytengeri klíma kettő és négy fok körül mozog, míg a felszíni víz akár huszonöt fokos is lehet - is meg kellene birkózniuk. Általában nem is sikerül nekik, elpusztulnak, mire a tudósok kezébe kerülnének.

http://current.com
Mélytengeri hal a felszínen, és él

Ám egy új szerkezettel ki tudták egyenlíteni ezeket a különbségeket, és az élőhelyüknek megfelelő nyomást biztosítva sikerült - az eddigi 1400 méteres rekordmélységet megdöntve - 3200 méterről élve felhozni halakat. Sikerült még rákokat is kihalászniuk 1700 méterről. A spéci nyomásszabályozós szerkezet fontosságát az is mutatja, hogy azok a rákok, akiket nem ezzel hoztak fel, nem élték túl a felszínre utaztatást.

Most már csak azt kell megúszniuk a kifogott halaknak, hogy a berendezésből, amiben felszínre hozták őket áttegyék őket a egy olyan helyre, ahol jobban tudják őket vizsgálni. Dr. Bruce Sillito tengerbiológus elmondta, azért ilyen fontos, hogy többet tudjunk ezekről az élőlényekről, mert a mélytengeri élővilágot még alig ismerjük, viszont gyorsan romboljuk, tehát még mielőtt kipusztulna, jó lenne megismerni. Majd cinikusan hozzátette azt is, hogy az óceánok túlhalászása következtében jobban ismerjük a halak gasztronómiai, mint biológiai jelentőségét.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés