free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Herendi lesz Besenyei fején

Borsa         Címkék: airrace, besenyei, művész, sisak, tárgy 0 hozzászólás

Azt gondolnánk, a műrepülésnek semmi köze a művészethez, de az idei Air Race-re művészek által tervezett sisakok készültek. Besennyei Herendi mintás bukóban repül.

Herendi mintájú sisakban repül Besenyei Péter az idei Red Bull Air Race budapesti futamán. A sportoló tíz különleges sisak közül választhatott, amelyeket egytől-egyig elismert hazai művészek készítettek. Besenyei Péter hazánk legsikeresebb műrepülő pilótája, többszörös nemzeti, világ- és Európa-bajnok. A pilóta először 2001-ben repült át a Lánchíd alatt, azóta légimutatványai legalább annyira hozzátartoznak az augusztus 20-ai programokhoz, mint a tűzijáték. A Red Bull Air Race budapesti futamának rendezői idén egy jótékonysági akciót szerveztek az eseményhez kapcsolódóan, melynek keretében tíz művészt kértek fel arra, hogy készítsenek egyedi sisakot Besenyei Péter számára. A felkért művészek között képzőművészek, porcelánfestők, street art művészek, sőt színeszek is akadtak. Munkáikat a győztes alkotással együtt az interneten árverezték el, hogy a befolyt pénzből a gerincsérülésekkel kapcsolatos kutatásokkal foglalkozó Wings for Life alapítványt támogassák.
 
www.herend.com

A jótékonysági akcióban Szabó Győző színművész, Szabó Sípos Barnabás színművész, Budha Tamás street art művész, Tartó László és Deák Anita porcelánfestők, valamint Barabás Zsófi, Kosaras Renáta, Kucsora Márta, Verebics Ágnes, Péterfy Ábel kortárs festőművészek vettek részt, feladatuk az volt, hogy saját képi világuk, ízlésük és stílusuk szerint dekorálják a sisakokat. Mivel a díszítéssel kapcsolatban semmilyen más megkötés nem volt, igazán egyedi bukók születtek. Volt aki az ég színére, a felhőkre asszociált, volt aki 24 karátos arannyal rajzolt nonfiguratív mintákat, voltak akik földgömböt álmodtak a sisak felületére, a nyertes alkotás azonban egy klasszikus porcelán díszítéssel dekorált sisak lett.

A tíz művész alkotása közül a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus tagjai valamint Besenyei Péter Tartó László alkotását(kép1) választotta ki. A Herendi Manufaktúra porcelánfestőjének munkája egyszerre hagyományos és modern, a művész ugyanis a klasszikus Herendi porcelándíszítést ültette át a kortárs mintába. A sisakon végigfutó madártollat idéző textúra a repülésre utal, a Herendi minta pedig a nemzeti hagyományokat szimbolizálja.

www.sisakaukcio.origo.hu

Tartó László nem az egyetlen porcelánfestő volt a művészek között, a szervezők Deák Anitát, a Zsolnay porcelánfestőjét is felkérték a részvételre. A művésznő szintén hagyományos mintával díszítette a sisakot(kép2), munkáján egy Zsolnay stílusú kétfejű sárkány látható. A motívum egyrészt a repülésre utal, másrészt a babona szerint szerencsét is hoz, ami minden pilótának jól jöhet.

Szabó Győző sisakjának(kép3) motívumai szintén a repülésre, a lebegésre utalnak, sokféle színnel meglehetősen hippis beütéssel. Kevesen tudják, hogy színész eredeti szakmáját tekintve grafikus, a színjátszás előtt leginkább könyv- és CD borítókat készített, a bukó tervezésekor valószínűleg jól jött a múltja.

www.sisakaukcio.origo.hu

Kucsora Márta festőművész nem a repülésre, sőt még csak nem is az égre asszociált a sisak(kép4) készítésekor, hanem a vízre. Persze ez nem szokatlan tőle, hiszen munkái legtöbbször a víz témakörét járják körül, vízeséseket, hullámokat, gejzíreket fest a rá jellemző fröcskölős, csurgatós technikával. A sisak hullámokra emlékeztető dekorációja szintén ezzel a technikával készült.

A művészek közül talán Budha Tomihoz állt legközelebb a festékfújás technikája, hiszen graffitivel foglalkozik, gyakran fúj falra és más felületekre. A street art művész sem próbált meg erőltetetten a repülésre koncentrálni a díszítés megtervezésekor, inkább a rá jellemző aprólékosan kidolgozott mintákkal, figurákkal dekorálta a sisakot(kép5). A figurák egytől-egyig foltokból születtek, amikben bár ő az első perctől látta a karaktereket, addig tökéletesítette, őket, amíg azok mások számára is láthatóvá váltak.

www.sisakaukcio.origo.hu

A sisakok közül minden bizonnyal Kosaras Renáta alkotása a legértékesebb, a festőművész ugyanis 24 karátos arannyal díszítette alkotását(kép6). A művészi értéken túl szeretett volna valami pluszt is hozzátenni a munkájához, ezért választott festék helyett valódi aranyat, ami az erős kontraszt miatt különösen jól mutat a fekete felületen.

1. Herendi lesz Besenyei fején
2. Agyas sisakokLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés