free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kodály országa vagyunk

Borsa         Címkék: dal, kultúrtripp, magyar, napja, sziget 0 hozzászólás

Borsmamunkatárs előítéletekkel indult neki a Sziget mínusz egyedik napjának, de orrára koppintott a valóság. Kiderült, hogy a Magyar Dal Napja tényleg jó buli.

Szó sincs arról, hogy kihagyhatatlannak éreztem volna a Sziget mínusz egyedik napját, azt a napot, amelyre Presser Gábor még az év elején meghirdette a Magyar Dal Napját, egészen egyszerűen úgy alakult, hogy ott voltam. Na, persze nem láttam az egészet, nem mozgatott annyira a dolog, hogy a délután háromórai kánikulában a nagyszínpad elé vonuljak; kényelmesen kivonszoltam magam hat óra tájt és nagyon gyorsan megbántam szkepticizmusomat és lustaságomat.Úgy voltam én ezzel az egésszel, hogy öreg zenész nem vén zenész, fürge ő, ha cseng a kassza és még a nagy esemény előtt is arról beszélgettem két neves magyar zenekar tagjával, hogy hogyan lehet Magyar Dal Napját tartani nélkülük – ebből is jól látszik, hogy szar ez az egész, nyugdíj kiegészítésre utazik itt mindenki. Aztán amikor a nevezett nap délutánján kezembe vettem a részletes programot, kezdtem magam elszégyelleni. Ami először a szemembe ötlött, hogy milyen remekül van megszerkesztve a nyolc órás hepening, valaki tényleg komolyan vette, hogy legyen tartalmi, zenei és gondolati íve a rendezvénynek.

Persze, sorolhattam volna, hogy mely jelenlegi zenekarok, előadók hiányoznak a sorból, de be kellett látnom, hogy egészen reprezentatívra sikerült a felhozatal nélkülük is. Bárki is válogat, valaki mindig kimarad. Kész, ezen kár vitázni. Na, és ekkor már szedtem a lábamat, sajnálva nagyon, hogy lemaradtam kamaszkorom kultzenekaráról a Kontrollról, de remélve, hogy a Dés László dalai köré szervezett etapot még elérem. Nem sikerült sajnos, de még így is egésznek éreztem a hátralévő három órát.Nem mondom én, hogy nem voltak mélyrepülések, mint például Fenyő Miklós egóbajnoksága vagy a vállalhatatlanul szar előadók a magyar musical blokkból; de igenis rendben voltak a legnagyobb gitárosok egy színpadon a "Rockallstars" menetben, nyomták pocakosan, tokásan, de nagyon fürge ujjakkal, és egy ponton azon kaptam magam, hogy együtt éneklem a tömeggel, hogy: "azt beszéli már az egész város" - pedig sosem szerettem a Skorpiót. És lehetne persze azon is fanyalogni, hogy karaoki volt az egész, hiszen a kivetítőkön ment a szöveg, hogy a közönség tudja énekelni a slágereket, de hát nem tudhat mindenki minden dalt, egyrészt. Másrészt a tavalyi LGT-s katarzis, amikor soktízezer ember három taktus intro után segítség nélkül énekelte a Neked írom a dal-t, megismételhetetlen. Mint ahogyan az LGT művészete is.

Tombolt a buli jócskán, amikor egy Párizsban élő kultúra export-importtal foglalkozó szakember azt mondta, hogy Franciaországban ilyet nem lehetne csinálni. Nem lehetne ilyen bulit szervezni az elmúlt negyven év zenészeivel, közönség sem lenne rá és ott harmincezer ember nem tud így összehangolódni. Talán kelet-európai örökségünk ez, vagy a szocializmus belénkverte együtt menetelni tudás, mindegy is már, Kodály országa vagyunk, énekeljünk! Énekeljünk együtt, mert felszabadít, elsimít, békét teremt.Végül tényleg nem az a lényeg, hogy ki lép fel, és ki nem a magyar dal ünnepén, hanem az, hogy az Apám hitte című Zorán dalt mindenki ismeri és meri énekelni, hangosan, felszabadultan. Hogy a Sziget szervezőitől kaptak egy napot a nagyszínpadon a magyarok, mert azért ez mégiscsak a mi fesztiválunk, még akkor is, ha szívesen látunk mindenkit, bárhonnét érkezik is.

Nem voltak könnyek a végén, amikor egy tíz év körüli kislány vezényletével kétszer is elénekelte a tömeg a Tavaszi szél vizet áraszt örökbecsűt, egészen egyszerűen vége volt a bulinak, és úgy volt kerek, ahogy volt. Ettől persze a Fenyő nem fog összeborulni a Szikorával, sem a Szörényi a Bródyval, de ez legyen az ő bajuk. Most már érdekel, hogy mi lesz a további sorsa ennek kezdeményezésnek. Ha csak annyi, hogy a kereskedelmi rádiókban több kortárs magyar muzsikát adnak, mert jelentős igény mutatkozik rá, már megérte az egész. A Ludditákért pedig külön hála.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés