free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Elhunyt a soul nagyapja

Borsa         Címkék: elhunyt, isaachayes, nagyapja, soul, zene 0 hozzászólás

Isaac Hayes nemcsak kitűnő énekes, zeneszerző, színész volt, de az ifjú generáció South Park-ikonja is, a szabadszájú Séf bácsi személyében. Rá emlékezünk.

Isaac Hayes neve sokunknak cseng ismerősen, bár soha nem övezte olyan szintű sztárimidzs, mint mondjuk James Brownt vagy Stevie Wondert, de az említett urak mellett Hayes nevét is feltétlenül be kell vésnünk a 70-es évek fekete zenéjének krónikájába. Sőt, minden kétséget kizáróan a legnagyobbak közé tartozott. Pályafutását a 60-as évek elején kezdte a Stax Records stúdiózenészeként, majd David Porterrel karöltve számos klas szikus soul-slágert írtak, elsősorban a Sam & Dave duó számára.Később saját magát is megmutatta a közönségnek, de első szólólemeze nem keltett különösebb visszhangot, nem úgy mint a két évvel későbbi Hot Buttered Soul névre keresztelt darab, amit azóta is a soul zene mérföldkövei között emlegetnek. A korong érdekessége, hogy mindössze négy dal szerepel rajta a legjavából, köztük van például Jimmy Webb By The Time I Get To Phoenix című számának tizennyolc perces átirata is, de a többi nóta sem vette rövidre a figurát. A drámai elnyújtás nem valami extravagáns koncepció, hanem az érzelemdús és gazdagon hangszerelt számok természetes kifutásai. Hayes megmutatta, hogy nemcsak a rockzene órákig tartó gitárszólós balladáinak privilégiuma a hosszúra nyúlt trackidő, hanem a soul és r&b is szabadon játszhat a műfaji határokkal.

Hayes a 70-es évek közepére már igazi csillagnak számított Amerika egén, bár a soul muzsika állt a legközelebb a szívéhez, a hagyományos diszkó és a funk stílusokba is belekóstolt. Arról már ne is ejtsünk szót, hogy hozományként a majdani rap és hiphop műfaj is profitált a hayes-i munkásságból, nem is keveset. Klasszikus albumai máig hiphop producerek kedvelt mintaalanyai, vegyük példának a Public Enemy Black Steel In The Hour Of Chaos című számát, ami bizony szintén egy Hayes-hangmintára épül.Legnagyobb sikerét 1972-ben könyvelhette el, amikor is a Shaft című film zenéjéért elnyerte a legjobb eredeti dalért járó Oscart, méghozzá az első fekete amerikaiként a nem színészekre vonatkozó kategóriákban. A Shaft főcímzenéje ezen kívül hozott még egy Arany Glóbusz díjat, két Grammyt, egy NAACP Image Díjat és egy Edison Díjat is.A 70-es évek vége felé zenei fronton csöppet megcsapta a diszkóláz, ez némi visszaesést szült a muzikális sikerek terén, azonban ekkor kezdett bele második karrierjébe is, a filmezésbe. Láthattuk például a Truck Turner, a Three Tough Guys, a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme, a Sorsjegyesek, vagy az azóta már kultikussá vált Menekülés New Yorkból című filmekben, valamint számtalan tévésorozatban is szerepelt - Miami Vice, Szupercsapat, majd később a Csillagkapuban is feltűnt epizódszereplőként - az ekkor már "Fekete Mózesként" emlegetett bálvány.De a legfiatalabb generáció mégiscsak a szatirikus South Park rajzfilmsorozat Séf bácsijának hangjaként ismerheti, aki legtöbbször dalban ad erősen szexuális utalásokkal tarkított, jóindulatú tanácsokat a kis csapatnak. Hayesről tudni kell, hogy őt is megfertőzték a szcientológiai egyház tanai, így amikor a sorozat készítői annyi minden más mellett ezt is a szájukra vették - értsd durva kritikai felhangokat pendítve kifigurázták -, akkor a soulcsászár búcsút intett Matt Stone-nak, Trey Parkernek és az egész sorozatnak.

62 éves korában bekerült a bebetonozott csillagok közé is, saját hollywoodi lenyomatot kapott a legendás Sunset Boulevard-on, csillaga olyan hősök között ragyog, mint Lou Reed, Brian Wilson vagy Johnny Cash.Évek óta magas vérnyomással küszködött, két éve már átesett egy agyvérzésen, a szervezete a mostanit már nem tudta kiheverni, pár nappal a 66. születésnapja előtt hunyt el. Méltó helye lesz az égiek között is, mi pedig biztosan nem felejtjük el mélyen búgó hangját, csillogó tar fejét és a hayes-i munkásságot.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés