free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Francia citromtorta

Ízbolygó         Címkék: citrom, francia, ízbolygó, íz-i, torta 0 hozzászólás

A citromtorta receptje nem bonyolult, de odafigyelést igényel. Nem kell megijedni, ha valami nem előírás szerint megy, Ízbolygó is alkalmazott néhány spontán megoldást.

Ha Franciaország, akkor créme brulée vagy citromtorta. Ez utóbbi a francia patisserie-k (cukrászdák) egyik alap-édessége. Citromos, nyári, könnyű… Az isteni Pierre Hermé, a "cukrászat Picassoja" receptje alapján.



Alapvetően a torta nem egy bonyolult darab, bár a pâte sucrée (cukros omlós tészta) megint rákényszerített a kézzel simítós/dögönyözős technika alkalmazására. Az omlós tésztát imádom, de be kell, hogy valljam, az őrületbe bír kergetni. Az összeállítás nem okoz gondot, a problémák mindig a hűtőszekrény járat után kezdődnek…. Kiveszem, a tészta hullamerev. Kicsit igazgatom, deszkát finoman lisztezem, aztán nyújtom. Ragad, szakad… Persze, a képen a szakácskönyvben gyönyörűen nyújtják… Tapicskolni nem jó, lisztezni sem. A harmadik tapadás, szakadás magasságában szoktam feladni.

Ilyenkor összegyúrom a tésztát egy gombóccá, a kivajazott formába dobom és ököllel, ujjaimmal a formába lapítom, igazgatom. Aztán jön a vaksütés és utána már sétagalopp.

Hozzávalók

Tészta

(három adaghoz elég, egyet felhasználunk, a másik kettő mehet a fagyasztóba)

50 dkg liszt, 4 csipet só, 30 dkg vaj,
1 vaníliarúd kikapart magjai, 15 dkg porcukor,
6 dkg őrölt mandula, 2 tojás

Krém


5 (bio)citrom, 12 dkg cukor, 4 tojás,
2 dl citromlé (frissen facsarva!),
30 dkg vaj (szerintem 20 is elég)

A vajat habosodásig keverem, majd hozzáadom a porcukrot és így folytatom a keverést. Ezt követően beleöntöm az őrölt mandulát, majd a sót, a vanília magjait belekaparom, a tojásokat és végül a lisztet hozzáadom. Addig keverem, amíg a tészta épp összeáll. Egy percig se tovább! Aztán gép kikapcs, tészta fóliába teker és irány a hűtő minimum négy órán keresztül!

Ha letelt a Pierre Hermé által kirótt idő, a tésztát három felé osztom, kettőt a fagyasztóba teszek, a maradékkal tovább dolgozok. Vékonyra kellene sodorni és kivajazott formába simítani. Én gyakorlatilag beledöngöltem a fent leírt okok miatt a formába. A tészta egyébként omlós maradt…Villával megszurkálom, majd még fél órára hűtőbe teszem. Ha leketyegett, sütőpapírt és szárazbabot borítok rá és 180 fokon 15 percig sütöm. Majd a babot leöntöm, sütőpapírt leveszem és még addig visszatolom, amíg aranybarna nem lesz a tészta. Ez nagyjából öt-tíz perc.

A krém készítésénél a recept, az általam nem túl sokra tartott maghőmérő használatát favorizálja. Ismét tettem egy próbát a kék-sárga bútoráruházból származó mérővel, ismét marhaságokat mért. A krém készítésénél egy dologra kell figyelni: meg kell várni, míg valóban visszahűl, de most kicsit előreszaladtam.



Tehát: Egy fém keverőtálba reszelem a bio citromok héját, majd hozzáadom a cukrot és a kezemmel összekeverem. Hozzáadom a tojásokat és a citromlevet. A tálat gyöngyöző víz fölé állítom és habverővel addig keverem, míg be nem sűrűsödik a krém. Olyan lesz, mint egy sűrű puding. Akkor jó, ha sűrű és aktívan gőzöl, ergo meleg is. (aki hőmérőzik: 82-83 fokos a massza). Ezután a krémet elkezdjük hűteni. Én nem használtam vizes/jeges fürdőt, mivel közben mást is készítettem. Ráért kihűlni. Néha-néha ránéztem a citromkémre és kevertem rajta egyet. Amikor már langyosra hűlt (hőmérős barátaimnak: 60 fok) a hideg felkockázott vajdarabokat egyesével hozzáadom és botmixerrel homogenizálom. Itt nem érdemes kapkodni! Ha nem hűl vissza rendesen, szétesik a krém. Szóval inkább hűvösebb legyen (de nem hideg!), mintsem újra neki kelljen futni elölről! Ha a vaj elfogyott, a bormixerrel még öt percig habosítom. Majd hagyom kihűlni. A kihűlt krémmel megtöltöm a tészta formát, a tetejébe a karácsonykor fel nem nem használt kandírozott narancshéjakat nyomok.

Tapasztalat 1:

A torta tésztáját érdemes egy nappal korábban elkészíteni és a krémmel betöltve is érdemes állnia négy órát, akkor a porhanyós tésztába már bele lehet bökni a villát anélkül, hogy a kiszemelt tortadarab a terítőre vagy más ruhájára ugrana.

Tapasztalat 2:


A "könnyű, nyári" torta 10 deka vajat a tésztájában és 30 dekát a krémjében hordoz, na ennyit arról, hogy "könnyű".



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés