free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Melegek és gyerekek

Borsa         Címkék: gyerek, magicmirror, meleg, örökbefogadás, pár 0 hozzászólás

Az azonos neműek gyermekvállalását az előítéletek és a törvények is megnehezítik. Mégis, egyre több meleg pár válik szülővé. Erről beszélgettek a Magic Mirrorban.

A magyar meleg társadalom babyboom előtt áll. Egyre több azonos nemű pár dönt ugyanis úgy hazánkban is, hogy az előítéletek, korlátozott lehetőségek és rendezetlen jogok ellenére is gyermeket vállal. Valamiképpen. E témában zajlott kerekasztal-beszélgetés a Sziget első napján, a Magic Mirror sátorban.

Lehetőségek és buktatók

 
Létszámát tekintve szolid, de szemmel láthatólag érdeklődő közönség gyűlt össze a beszélgetésre, no, meg strapabíró is, ha azt vesszük, hogy a hőmérő higanyszála valahol negyven fok körül járhatott a sátorban. Aki eljött, azoknak a többsége valószínűleg nem véletlenül tette.

A téma komoly és egyáltalán nem konfliktusmentes, azonban nagyon is helye van egy ilyen közegben, mint a Sziget. Talán azért is, mert odakinn, a nagy magyar valóságban - kiindulva akár csak a közelmúltban lezajlott Melegfelvonuláson tapasztalható közhangulatból - kisebb az esély az értelmes párbeszédre. Pedig ez a tegnap lezajlott beszélgetés is bebizonyította, hogy igenis lehet a témáról intelligens emberek módjára eszmét cserélni. Anélkül, hogy bárki is felemelné a hangját, netán alacsonyan szállnának az üvegek meg a záptojások. 

Szolid létszám, erős érdeklődés

A beszélgetés résztvevői voltak Hatfaludi Judit a Labrisz leszbikus egyesület képviselője, Hobbi Hilda, leszbikus édesanya, Radoszláv Miklós jogász és gyermekvédő, valamint egy új család: egy leszbikus szülőpár, akik elhozták néhány hónapos kisbabájukat is, nevük és képmásuk a sajtóban való megjelentetéséhez azonban nem járultak hozzá.

A résztvevők felsorolásából persze azonnal szembetűnő, hogy hiányoztak az eseményről gyermeket vállalni kívánó férfi meleg párok. Pedig természetesen léteznek ők is, azonban - mint ahogy azt a szervezők elmondták - hiába invitálták őket, óvatosságból nem fogadták el a meghívást.

Aki persze bele akar kötni, az erre fel kérdezheti azt, hogy oké, de hol volt az ellenérdekelt fél, hol voltak a melegek örökbefogadását ellenzők? Nos, ez az, ami számunkra sem derült ki, bár gyanítjuk, hogy ennek a beszélgetésnek kevésbé a vita generálása, mindinkább az volt a lényege, hogy - ehhez ideális a fesztivál-közeg - egyáltalán szó essen a dologról, olyan emberek előtt is, akik nem feltétlenül tájékozottak vagy személyesen érintettek a témában. Nem lehet tehát azt mondani, hogy hangulatilag túlpörögték vagy túldramatizálták volna a dolgot, itt önmagukban az elhangzott - felháborító - tények azok, melyek jelentőséget és feszültséget adtak az eseménynek.
 

Radoszláv Miklós, Hatfaludi Judit és Hobbi Hilda

Bár mi magunk csak felületes ismeretekkel rendelkeztünk a témában, azzal azonban valamennyire tisztában voltunk eddig is, hogy hogy az azonos nemű párok gyermekvállalása jogilag nem épp rendezett. Nos, az már rögtön az alap problémafelvetésből kiderült, hogy ez bizony enyhe kifejezés, a helyzet voltaképpen mondható képtelennek is. A meleg pároknak ugyanis ahhoz, hogy szülővé válhassanak, egyenesen különféle trükkökhöz kell folyamodniuk. Hatfaludi Judit elmondta, ugyan többféle lehetőség is nyitva áll a gyermekre vágyó meleg párok előtt, így például a mesterséges megtermékenyítés vagy épp az örökbefogadás, azonban buktatója mindegyiknek van. Az örökbefogadás esetében például eleve jobb esélyekkel indul egy olyan leszbikus nő, aki egyedülállónak mondja magát, amikor örökbefogadó szülőnek jelentkezik, mint az, aki bevallja hogy leszbikus kapcsolatban szándékozik felnevelni a gyermeket, közösen egy másik anyukával.

Radoszláv Miklós hozzátette, hogy a homoszexuális identitás felvállalása elvileg nem kizáró tényező a tekintetben, hogy valakit alkalmasnak találnak-e arra, hogy gyermeket fogadjon örökbe, azonban a melegek esetében gyakran arra hivatkoznak a hatóságok, hogy nincs olyan gyerek, aki alkalmas volna hogy meleg párnak adják örökbe. Az egyedülállókkal illetve a melegekkel szemben örökbefogadóként előnyt élveznek a heteroszexuális házaspárok, emiatt pedig egy azonos nemű párnak szinte egyáltalán nincs esélye arra, hogy újszülöttet vehessen magához.
 

1. Melegek és gyerekek
2. Spermadonor, vagy hetero kapcsolatLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés