free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szigetkapcsolatok

Fiáth Tita         Címkék: egyéjszakás, hasonlóság, kapcsolat, púder, sziget 0 hozzászólás

A Szigeten könnyű ismerkedni, de nem biztos, hogy a szigetes összeborulások csak egy hétre szólnak. A közös érdeklődés még komolyabb kapcsolat alapja is lehet.

Talán nem törvényszerű, hogy a fesztiválszezonról a "Jössz? - "Aha, csak ezt még elszívom!" rugóra járó pásztoróra-indítók ugorjanak be elsőként. Bár a nyári koncertdömping a Volt Fesztiváltól a Szegedi Ifjúsági Napokig szépen zsírosítja az egy főre eső évi promiszkuitás adag statisztikáját, a hosszabb távú kapcsolatokban gondolkozóknak sem kell petrezselymet árusítaniuk valamelyik komolyzenei színpad backstage-ében.A fesztiválterep nemcsak a tudatmódosító/szorongásoldó kombik erőltetett menetben történő adagolásának köszönhetően könnyíti meg az ismerkedést. Amíg egy hétvégi partira - legalábbis Budapesten - alapvetően a határaikat szigorúan záró társaságok érkeznek, s emiatt többórás brainstorming, amíg az ember a "Szép gombod van!" típusú ostobaságok helyett valamilyen megszólító dumát leokézhat magában, addig a fesztiválkavalkád tálcán kínálja azokat a helyzeteket, amelyekhez spontán módon kapcsolódhatunk. A Sziget és társai ugyanis - a középkori karneválokhoz hasonlóan - megpróbálják fejtetőre állítani az általunk ismert világot, és egy gyökeresen új rendszerbe foglalni a benne szereplőket.

Kicsit messzebbről, ámde érthetőbben: nincs az a csapatépítő lealjasodás, amely képes volna a munkahelyi hierarchiaviszonyokat fenekestül felforgatni - a főnök tíz üveg sör után, nyúlpiros szemekkel is a megmondóember, mi pedig a híglevű vicceket jópofának címkéző publikum.A fesztivál ebbe a szisztémába nyúl bele zsigermélyig - ha hagyjuk. Hiába a francia informatikusok non plus ultrája a sátorszomszédod, gumipacskerban a megáradt zuhany felé araszolva kiválóan össze lehet vele röhögni a westbalkáni hungarikumokon (az egymásra borított mobilvécéken, a punkokat nemes egyszerűséggel "kakasköcsögöknek" nevező szekuritiseken és társaikon).

Még ha le is teszem a mindent pink vattacukormázba öltöztető woodstocki napszemüvegemet - és nem gondolom, hogy itt diszkóleszbi, metálmájer, romazenész és gárdagizda egy nagy ölelésben olvadna össze -, tény, hogy az egymás közelébe kerülésre, az egymásra való rákérdezésre sokkal több spontán lehetőség adódik, mint a Hajógyári sziget másik partipólusán egy átlagos decemberi szombaton (az internetes randiszervezés nehézségeiről már nem is beszélve!). Az alkohol meg a tömegpszichózis egy dolog - a gátlástalanságot és a felszabadulást azonban leginkább az észlelt egyenrangúságnak köszönhetjük.Oké, bárki lazán elbájcsacsoghat bárkivel: hogyan tovább? Gyorsabban és természetesebben kerülhetünk közel a kiválasztottunkhoz, de van értelme a néhány napnyi egymásba tekeredés és testkényeztetés mellett a következő heti "family tugedörről" ábrándozni? Az örök optimista szociálpszichológusok természetesen most is a bólogatójános szerepében virítanak. Noha a szerelem kialakulásához szükséges hozzávalók listáját évezredek óta nem volt képes azonosítani az emberiség, egy-két tényező azért horogra akadt.

A hasonlóság - a közös érdeklődés, hobbi satöbbi - egyértelműen foglalhatta el a dobogó ezüstös helyét: suba subával, Tisza Tiszával, Buffalo meg Buffalóval. A fesztivál rendkívül gazdag terep - nemcsak a zenei és kulturális, hanem a gasztro-, sport-, politikai. érdeklődés mentén is - arra, hogy olyasvalakivel elegyedjünk beszédbe, aki nagyjából azonos módon gondolkozik a világról (magyarán az ökoarcok a biokajáldában költik majd az ebédjegyet, az őspunkok a Sex Pistolson rugdalóznak, az atomenergia-ellenesek pedig Paks virtuálisan hűlő helyét sózzák a civil vitasátrak egyikében).Minél fontosabb helyet foglal el a közös terület az életvezetésünkben/világképünkben, annál valószínűbb, hogy a kapcsolat a hasonlóság okán túléli a fesztiválzáró takarítóbrigád érkezését, s a "normál" időrendbe és társadalomba visszalépve is megmarad a vonzalom. (Zárójelben ideokoskodom még, hogy a posztmodern világot elemző szociológusok is arra az eredményre jutottak, hogy az életmódban /a szabadidő eltöltésének jellegében való egyezés jóval erőteljesebb kapcsot képezhet két ember között mostanság, mint a vérrokonság - lásd például a nagycsalád helyett a haveri körrel, lehetőleg külföldön ünnepelt karácsonyok divatját.)

A hasonlóságot - legalábbis az ismerkedés periódusában - egyedül a fizikai vonzerő volt képes überelni a szerelembe esés versenypályáján. Mielőtt a tehénfoltosra égett bőrünkre, a délelőtt felforrósodott sátorban átizzadt, loba hajunkra, vagy Alice Cooper ifjabb napjait idéző, ázott sminkünkre emlékezvén visszaváltanánk a hetijegyet, vessünk egy pillantást az Glastonbury Fesztiválon mulatírozó, bájos, gumicsizmás Kate Mossra. A természetes szépség nem feltétlenül a L’Occitane-ban hagyott tízezresnél kezdődik, s az sem elhanyagolható szempont, hogy a fesztiválfazonodra (is) rácuppant jelölt szenvedélye az alaposabb glancot mutató imidzseddel való megismerkedés után tovább fokozódhat (azaz talán szerencsésebb is a "rosszabb arcunktól" a szebbik felé közelíteni, mint műszempilla nélkül, otthonkában bemutatkozni a második randevún).Akár egyéjszakásokkal töltjük a Szigetet, akár életünk párját, ex-osztálytársainkat, idegenbe szakadt kereszttestvéreinket vagy az eszményi üzlettársat találjuk meg, a fesztivál a hígítatlan élményfürdő mellett a kapcsolati tőkénket is szépen gyarapítja. Ne hagyjuk ki.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés