free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dzsessznagyi a Szigeten

Borsa         Címkék: jazz, koncert, kultúrtripp, rhodascott, sziget 0 hozzászólás

Rhoda Scott nagymama kora ellenére húzós, táncos, közös éneklős bulit csinált a Sziget Jazz sátrában. Borsamunkatárs lelkes élménybeszámolója következik.

Van valami megmagyarázhatatlan abban, hogy amikor a Sziget programját böngésszük, mi alapján választjuk ki, mely koncertekre akarunk mindenképpen elmenni. Na jó, annyira nem is érthetetlen, az ismerős nevekre ugrunk először és ha nem csak azért megyünk, hogy a jól ismert dallamokat ezredszerre is meghallgassuk, kezdünk azon gondolkodni, hogy a számunkra újdonságot jelentő fellépők közül válasszunk programokat. Meg persze van olyan is, amikor a név ismerős, nagyon is, de hirtelen nem tudnánk felidézni egyetlen számot sem, amit ismernénk tőle. Pont így járt Borsamunkatárs Rhoda Scott-tal, akinek nagylemezei ott sorakoztak nagymamája gyűjteményében, emlékezett is rá, hogy gyerekként szerette, de, hogy pontosan mit is, annak próbált utánajárni csütörtök este a Szigeten.
 

Nézd meg a koncerten készült képeket!

Rhoda Scott az elmúlt években többször járt Magyarországon, fellépett a Hajón, a Millenárison és több vidéki helyszínen, de azt valószínűleg csak a szüleink generációja tudja, hogy a hetvenes években szinte hazajárt hozzánk, olyannyira, hogy gyakorlatilag az összes nagyobb városban fellépett, balatoni turnét és teltházas! Kisstadion koncertet adott, tv felvételt készített. És bár Bors Jenő, a szocializmus nagyhatalmú lemezkiadója hívta először hozzánk, Rhoda sok helyen nyilatkozta, hogy semmi politika nem volt látogatásaiban. Az a helyzet ugyanis, hogy ő már a konzervatóriumban kipécézte magának kis hazánkat, a Kodály-módszerből írta a szakdolgozatát. Így aztán, amikor színesbőrű amerikai nőként átléphetett a vasfüggönyön, persze, hogy jött Bartók és Kodály országába. Nem csak koncertezett, de zeneiskolákat látogatott és lenyűgözte, hogy a magyarok tanulnak, tudnak énekelni.
 
Sokan nehezményezik, hogy bár a világ öt legjobb Hammond orgonistája közé sorolják, mégis képes a dzsessz mellett musical feldolgozásokat, tánczenei egyvelegeket játszani. Ez számunkra azért érthetetlen, mert a dzsessz sztenderdeket ugyanannyira rhodascottosan nyomja, mint mondjuk a West Side Story-t, vagy másik híres feldolgozását az Aquarius-t a Hair-böl. Bár ezek az örökbecsűek nem szerepeltek a szigeti koncerten, így is elképesztően hangulatos, vidám, hogy azt ne mondjuk, szeretetteli bulit nyomott csütörtökön késő este a Jazz sátorban.
 


Mire dobosával együtt a színpadra lépett és a szervezők megoldottak egy apró technikai problémát, már teljesen tele volt a sátor, mindenki átért a nagyszínpad elől. Szokásos üldögélős-álldogálós-várakozós volt a hangulat, de amikor a hetven éves Rhoda Scott ujjai és talpai alól felcsendültek az első akkordok, érezhetővé vált, hogy itt buli lesz, méghozzá nagy. Bemelegítésül kevésbé ismert, de nagyon fülbarát dallamokat kaptunk, valamint magyar szavakat és színpadi lelkesedést, így elég hamar rájött mindenki, hogy érdemes állni, mert itt ma még tánc is lesz.

Lett is, de nem csak tánc, hanem közös éneklés is, mert egy adott ponton a művésznő ismert dalokra váltott, de addigra már mindenki annyira pörgött, hogy csak ritkán kellett előénekelnie ment az magától is. A Hit The Road Jack!-nél már semmi segítségre sem volt szüksége a közönségnek, Rhoda elindította a dallamot és énekelt a sátor. Fantasztikus élményt adott, hogy ez az apró, fonott hajú, nagyon okos arcú nő, milyen szeretetet sugárzott a színpadról, mindeközben pedig elképesztő határozottsággal bánt hangszerével és a közönséggel egyaránt.
 


Valahol egyszer azt nyilatkozta, hogy új számok úgy kerülnek a repertoárjába, hogy koncert közben eszébe jut, eljátssza, mert ahhoz van kedve, és ha tetszik neki, akkor marad. Sajnos Borsamunkatárs még nem elég képzett ahhoz, hogy felismerje volt e újdonság, de így is nagyon kereknek és az eddigi Szigetnapok egyik legjobb bulijának érezte ezt a koncertet. Nem csak az éjszakai hőséget, de a hangulatot sem lehetett tovább fokozni, amikor másfél óra után Rhoda minden érzelgősség nélkül, de továbbra is derűsen lezárta a koncertet, de a közönség őrjöngésének nem tudott ellenállni és még játszott egy kicsit. Borsamunkatársnak volt alkalma látni őt a színpad mögött, amikor befejezte a műsorát és határozottan állítja, hogy tánclépésben közeledett az öltöző felé. Neki is jó volt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés