free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Béna Jamiroquai, vagány Ludditák

Megyeri Nikolett         Címkék: báb, jamiroquai, kispál, másodiknap, sziget 0 hozzászólás

Borsamunkatársak kivonultak a Szigetre és minden nap beszámolnak a jelentős vagy legalábbis annak vélt programokról és történésekről. Képek és szöveg - második nap.

Tegnap már valahogy a bejáratnál gyanúsnak tűnt a dolog… Pénteki, de még inkább szombati szigetnapra jellemző embertömeg várakozott bebocsátásra a K-híd torkolatában. Mint utólag megtudtuk, nem volt rossz a ráérzés, ugyanis a tegnapi napon látogatócsúcsot döntött a Sziget: hatvannyolcezren voltak kint. Mi pedig megnéztük a Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínház előadását, bementünk Ludditák koncertre, majd Kispálon kötöttünk ki és csalódtunk a Jamiroquaiban. Beszámoló, második nap.

Az akklimatizáció édes állapota

A Sziget második napjára egyfajta édes akklimatizáció állapota állt be a Szigeten. A tömegek már hitelesen beszigetelődtek, azonban a többség még nincs annyira borzasztó állapotban. Viszont egyre egyértelműben érezzük azt, ami már nulladik napon is feltűnt, csak akkor még igyekeztünk elhessegetni: ebben az évben minden eddiginél több helyről döngöl a tuc-tuc zene. A fiatalok pedig lelkesen ropják rá a legbrutálisabb kánikulában. Aki ezt átmenetileg nem szeretné nézni, annak érdemes ellátogatnia a Sziget színházas szekciójába, ott ugyanis nincs ilyen. Persze nem csak ezért érdemes, hanem a műsorok miatt is. Mi, tegnap délután a Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínház, A falu lelke című előadását láttuk.

 

Nézz képeket az előadásról!
 

Mivel előzőleg számunkra sem volt teljesen egyértelmű, mi is akar ez lenni, ezért utánanéztünk és megtudtuk, hogy a vízbábozást a tizenegyedik században kezdték a Vörös folyó deltájában azok a rizsföldeken dolgozó farmerek, akik a vízben éltek és haltak. A bábok eleinte az esőt és a termékenységet segítségül hívó rítusok részesei voltak, a másik nagy közösségi feladatuk az ősök tisztelete, kultuszuk továbbéltetése volt. Később politikai kommentárként alkalmazták, a vízi bábozás csak eztán vált a falvak tavaszi ünnepeinek szórakoztató elemévé.

 


A bábosok családi dinasztiák voltak, akik maguk készítették bábjaikat és a báb trükkök titkait is szigorúan őrizték. A tradíciót ma már a világörökség részeként tartják számon. A tegnap délutáni előadás viszonylag jelentős érdeklődés mellett zajlott, kezdés előtt tíz perccel Borsamunkatársnak már a domboldal tűző napra eső felén jutott hely… A vízibábozás terepe egy félkör alakú medencéből és egy ráépített pagodából áll. Az előadás pedig egészen más volt, mint amire számítottunk.

 

 

Ugyanis, bár bábszínházról van szó, gyakorlatban sokkal inkább egy bábszínházi és mozgásszínházi elemeket vegyítő, rituális folklórperformansznak tűnt. Úgy vettük észre, nagyjából fele-fele arányban voltak az élő szereplős és a bábos jelenetek, illetve voltak olyan színek - nekünk ezek jöttek be a legjobban -, ahol a színpadon lévő színészek és a háttérből mozgatott bábok léptek egymással interakcióba. Az ötvenperces darab egyébként az észak-vietnámi rizsföldek világát idézi meg, de igazándiból nem a cselekményen van a hangsúly, a jelenetek akár önmagukban is megállnak. A lényeg inkább az a kedves finomság és pozitivizmus, ami mind a bábok, mind a színészek, mind az egész helyszín, minden apró porcikájából árad. Amolyan igazi ellazulós, feltöltődős program. Nekünk például kifejezetten jót tett.

Ludditák, lángos, Kispál

A vízibábszínház után átvonultunk WAN2 sátorba, hogy megnézzük, ezúttal hogyan önkifejez a - fogalmazzunk úgy - Borsa-közeli Ludditák együttes. Innen is köszi a csajoknak, hogy késtek kicsit a koncerttel, mert addig Borsamunkatársnak - aki röviddel az előtt döbbent rá, hogy közel húsz órája nem vett magához szilárd táplálékot - volt ideje elugrani enni egy félig nyers lángost háromszázötvenér‘, ami akkor és ott, kapásból a nap fénypontjává lépett elő.

 


Nézd meg a Ludditákat!

Aztán vissza a WAN2-ba, ami erre az évre igencsak megnőtt és belülről sötét borítást kapott, amitől amolyan istenigazán komorrá vált. A csajok ezúttal húszas évek stílusban nyomták, legalábbis külsőleg, a szöveg maradt a tőlük megszokott huszonegyedik századi, odamondós. Néhány számot tudtunk azonban csak meghallgatni tőlük, ugyanis a sátorban egész konkrétan ájulásra csábító, pokolba illő forróság uralkodott ezen a délutánon és jelen sorokat író Borsamunkatárs úgy érezte, ha nem menekül ki onnan, az ahhoz képest emberbarát, 38 fokos kinti kánikulába, akkor a napi beszámoló nagy valószínűséggel az elsősegély-sátorban, netán egy mentőautóban ér véget.

 

1. Béna Jamiroquai, vagány Ludditák
2. Kispál és Jay KayLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés