free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pszichedelikus birkalegelő

Borsa         Címkék: beszámoló, fesztivál, goa, ozora, zene 2 hozzászólás

Az Ozora szóról a honismeretből jelesre vizsgázottaknak a Tolna megyei község jut eszébe. A többieknek meg a mezítlábas örömmámor, az Ozora Fesztivál. Beszámoló.

Immáron a negyedik Ozora Fesztivál került megrendezésre augusztus elején a községgel szomszédos Dádpuszta magánkézben lévő birkalegelőjén. Valójában persze ez már a hatodik ezen a területen bonyolódó elektronikus tánczenei happening, de az első kettő még egészen más név alatt futott. 1999-ben a Solipse Fesztivál keretében örömködtek a világ new-tech hippijei a napfogyatkozásnak, egymásnak és Földanyánk javainak, majd ötéves kihagyás után, 2004-ben Sonar Plexus néven rendeztek fesztivált ugyanitt hasonló indíttatásból, csak - érthető okokból - napfogyatkozás nélkül.


Nézegess képeket a fesztiválról!

A minden cinizmustól mentesen festői szépségűnek titulálható dimbes-dombos és erdős-mezős látványelemekkel tuningolt terület igazi hazai unikum. Bár rutinos utazóként tudhatjuk, hogy számtalan szép - a szemnek és léleknek egyaránt megnyugvást adó - hely van Magyarországon, de a fesztivál hátteréül szolgáló dádpusztai kis zöld sziget puritán bájával kenterbe veri az összes többit. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy a fesztiváldekorért felelős team koncepciója maga a természet volt, vagyis rengeteg díszlet jött magából a tájelemekből, úgymint a fejreállt fák, a kukoricalabirintus, vagy a snidlingbokorra hajazó fűcsomók a tánctér szélén.

A természetközeliség és a nature-fíling persze nem újdonság, ez magából a goa-kultúrából egyeneságon levezethető. A goa gyökerei ugyanis az India dél-nyugati partján található Goa-partvidékén tanyát verő hippikolónia munkásságából eredeztethetőek. A 60-as évek marihuánafüstbe burkolódzó édes "hobo" évei után jött a kiábrándulás korszaka, a változások elől menekülők egy csoportja Goán kötött ki, és a rock and roll ideológiájához hűen bulizták végig az életük, és éltek harmóniában a természettel. Rousseau szellemi örökségét követő koros hippik igazi lavinát indítottak, a fogyasztói társadalomnak fityiszt mutató mai fiatalok ködös-nosztalgikus ősképeik ők, akik csöppnyi magánrendszerükben csak az életnek éltek. Azért van ebben valami hátborzongatóan irigylésre méltó posztidealista attitűd.Az igazi változás aztán a 90-es évek elején jött a sokak által csak tuc-tucnak titulált aciddel, innen pedig már egyenes úton szökkenhetett szárba az autentikus goa hangzás, ami természetes keveréke volt anno a new beatnek, az electronak, a psytrance-nek, a technonak, az acidnek, az industrialnak és a többieknek. Mára persze ez is változott, nincs vegytiszta goa zene, ha létezett is valaha, az pár év alatt kiment a divatból, mindenesetre a könnyű megnevezhetőség miatt ezzel a címkével illetjük.

Ozora csak egy a megszámlálhatatlan goa fesztivál közül, de hogy világszínvonalon is az egyik legjobb, arra elég garancia az a rengeteg külföldi, akik évről évre visszajárnak, hogy egy hétig teljes extázisban tapossák a port a dörmögő négynegyedre. A pszichedelikus partik sajátsága, hogy éjjel-nappal szól a zene, bár a napsugaras, bólogatós és éjszakai uv-fényes, őrjöngős ütemek között igen nagy a különbség, ahogyan a közönség összetétele is jelentős metamorfózison megy át. A nappali műszak lágyabb hangzásvilága, barátságosabb arcai és természetből fakadóan kellemesebb hőmérsékleti körülményei egészen családbaráttá kovácsolják a rendezvényt. Sok kutya, sok gyerek - egészen aprók is - és persze a mosolygós keménymag, kicsit mintha a városligeti nagyrét nemlétező, szmog nélküli idilljébe csöppentünk volna.A légkör egészen leírhatatlan, szól a zene, több ezer ember riszál egyszerre és mindenki boldognak látszik, legalábbis teli szívből bazsalyog. Ezzel kapcsolatban meg kell említenünk egy fontos aspektust, ami sztereotípiaként ficergett be a szűklátókörűek bőre alá, vagyis hogy az elektronikus irányzatok, de leginkább a pszichedelikus zenék egy az egyben a drogmámorhoz köthetőek. Tehát az a sok birka azért vigyorog a tűző napon, mert mind egy szálig bőszen sztondul befelé.

1. Pszichedelikus birkalegelő
2. Nomád életforma, profi szervezésIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés