free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pszichedelikus birkalegelő

Borsa         Címkék: beszámoló, fesztivál, goa, ozora, zene 2 hozzászólás

Az Ozora szóról a honismeretből jelesre vizsgázottaknak a Tolna megyei község jut eszébe. A többieknek meg a mezítlábas örömmámor, az Ozora Fesztivál. Beszámoló.

Immáron a negyedik Ozora Fesztivál került megrendezésre augusztus elején a községgel szomszédos Dádpuszta magánkézben lévő birkalegelőjén. Valójában persze ez már a hatodik ezen a területen bonyolódó elektronikus tánczenei happening, de az első kettő még egészen más név alatt futott. 1999-ben a Solipse Fesztivál keretében örömködtek a világ new-tech hippijei a napfogyatkozásnak, egymásnak és Földanyánk javainak, majd ötéves kihagyás után, 2004-ben Sonar Plexus néven rendeztek fesztivált ugyanitt hasonló indíttatásból, csak - érthető okokból - napfogyatkozás nélkül.


Nézegess képeket a fesztiválról!

A minden cinizmustól mentesen festői szépségűnek titulálható dimbes-dombos és erdős-mezős látványelemekkel tuningolt terület igazi hazai unikum. Bár rutinos utazóként tudhatjuk, hogy számtalan szép - a szemnek és léleknek egyaránt megnyugvást adó - hely van Magyarországon, de a fesztivál hátteréül szolgáló dádpusztai kis zöld sziget puritán bájával kenterbe veri az összes többit. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy a fesztiváldekorért felelős team koncepciója maga a természet volt, vagyis rengeteg díszlet jött magából a tájelemekből, úgymint a fejreállt fák, a kukoricalabirintus, vagy a snidlingbokorra hajazó fűcsomók a tánctér szélén.

A természetközeliség és a nature-fíling persze nem újdonság, ez magából a goa-kultúrából egyeneságon levezethető. A goa gyökerei ugyanis az India dél-nyugati partján található Goa-partvidékén tanyát verő hippikolónia munkásságából eredeztethetőek. A 60-as évek marihuánafüstbe burkolódzó édes "hobo" évei után jött a kiábrándulás korszaka, a változások elől menekülők egy csoportja Goán kötött ki, és a rock and roll ideológiájához hűen bulizták végig az életük, és éltek harmóniában a természettel. Rousseau szellemi örökségét követő koros hippik igazi lavinát indítottak, a fogyasztói társadalomnak fityiszt mutató mai fiatalok ködös-nosztalgikus ősképeik ők, akik csöppnyi magánrendszerükben csak az életnek éltek. Azért van ebben valami hátborzongatóan irigylésre méltó posztidealista attitűd.Az igazi változás aztán a 90-es évek elején jött a sokak által csak tuc-tucnak titulált aciddel, innen pedig már egyenes úton szökkenhetett szárba az autentikus goa hangzás, ami természetes keveréke volt anno a new beatnek, az electronak, a psytrance-nek, a technonak, az acidnek, az industrialnak és a többieknek. Mára persze ez is változott, nincs vegytiszta goa zene, ha létezett is valaha, az pár év alatt kiment a divatból, mindenesetre a könnyű megnevezhetőség miatt ezzel a címkével illetjük.

Ozora csak egy a megszámlálhatatlan goa fesztivál közül, de hogy világszínvonalon is az egyik legjobb, arra elég garancia az a rengeteg külföldi, akik évről évre visszajárnak, hogy egy hétig teljes extázisban tapossák a port a dörmögő négynegyedre. A pszichedelikus partik sajátsága, hogy éjjel-nappal szól a zene, bár a napsugaras, bólogatós és éjszakai uv-fényes, őrjöngős ütemek között igen nagy a különbség, ahogyan a közönség összetétele is jelentős metamorfózison megy át. A nappali műszak lágyabb hangzásvilága, barátságosabb arcai és természetből fakadóan kellemesebb hőmérsékleti körülményei egészen családbaráttá kovácsolják a rendezvényt. Sok kutya, sok gyerek - egészen aprók is - és persze a mosolygós keménymag, kicsit mintha a városligeti nagyrét nemlétező, szmog nélküli idilljébe csöppentünk volna.A légkör egészen leírhatatlan, szól a zene, több ezer ember riszál egyszerre és mindenki boldognak látszik, legalábbis teli szívből bazsalyog. Ezzel kapcsolatban meg kell említenünk egy fontos aspektust, ami sztereotípiaként ficergett be a szűklátókörűek bőre alá, vagyis hogy az elektronikus irányzatok, de leginkább a pszichedelikus zenék egy az egyben a drogmámorhoz köthetőek. Tehát az a sok birka azért vigyorog a tűző napon, mert mind egy szálig bőszen sztondul befelé.

1. Pszichedelikus birkalegelő
2. Nomád életforma, profi szervezésLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés