free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A császár morzsája

Borsa         Címkék: császármorzsa, ízbolygó, íz-i, recept, röszter 0 hozzászólás

Ízbolygó tisztázza, hogy milyen egy tisztességes császármorzsa, és még az étel keletkezéstörténetét is tudatja velünk. Történelmi étel, történelmi anekdota.

Ez a nass ősrégi, a Monarchia idejéből származik. Mindenféle mendemondák terjengnek  keletkezésének eredetéről, Ízbolygó számára a leginkább megmosolyogtató anekdota az, mely szerint az étel Ferenc József találmánya, akit orvosai diétára fogtak, így a szegény császár a konyhába leszökve maga próbált palacsintát készíteni, amit persze elszúrt… Ebből lett a Kaiserschmarren, amit ha kiejtünk, mintha kövek potyognának az arcunkból.

Kis hazánkban nagy a keveredés császármorzsa ügyben, mivel vannak akik lisztet, vannak akik búzadarát használnak hozzá, azonban ez utóbbi helyes elnevezése a "daramorzsa", ami nem tévesztendő össze a császármorzsával. Mert ugye nem gondolhatjuk komolyan, hogy a császár fujtós daramorzsát lapátolt boldogan pár száz évvel ezelőtt a Burgban???
 


Ez most egy teljes kiőrlésű lisztből készült változat. Így nyugtathatjuk magunkat, hogy sokkal egészségesebb is…
 

Hozzávalók
Császármorzsa

6 tojás, 5 dkg cukor, csipet só, 4 evőkanál vaj
2,5 dl tej, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt12 evőkanál étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor, porcukor

Röszter

őszibarack, méz, fahéj, citrom leve és héja

A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verek. A sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral krémes-habosra verem, majd hozzáadom a csipet sót, a tejet és összekeverem. Beleöntöm a lisztet és a keményítőt és összekeverem. A végén óvatosan belekeverem a felvert fehérjét. Egy evőkanál vajat serpenyőben megolvasztok, majd a tészta negyedét (két centi legyen a serpenyőben) beleöntöm és addig sütöm, míg az egyik oldala piros nem lesz. Akkor négybe vágom és a részeket megfordítom. Ha az is piros, egy tepsibe öntöm, ahol két villával falatnyi darabokra tépkedem és 50 fokos tepsibe tolom. Amikor minden tészta elfogyott, porcukorral meghintem és barackröszterrel tálalom. A barackrösztert úgy készítem, hogy a barackokat meghámozom és az egyharmadát botmixerrel leturmixolom, majd a mézzel, fahéjjal, citromlével és egy citrom héjával összerottyantom.  



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés