free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Legális dopping

Borsa         Címkék: dopping, fejlesztés, olimpia, sportszer, tárgy 0 hozzászólás

Az olimpiai dopping ügyektől hangos a sajtó, de arról ritkábban esik szó, hogy milyen csúcstechnika segíti a sportolókat. Az olimpia ma már a sportszergyártók harca is.

Az utóbbi időben elég sokat hallunk a sportolók doppingügyeiről, arról azonban kevés szó esik, milyen legális csúcstechnika segíti a legjobbakat győzelemhez. Szuperlátó kontaktlencse, a Marsjáró légzsákjaiból kölcsönvett cipőanyag, szénszálból épült bringa és hűtőmellény. Íme a pekingi olimpia hi-tech sportcuccai.

Elképesztő interjút közölt a német Der Spiegel a minap. Amerikában az FBI elfogott egy drogbárót, aki éveken át szállította a különféle ki nem mutatható doppingszereket és drogokat az amerikai élsportolóknak. A hatalmas botrányt kavart cikkben a harminchárom éves Angel Heredia mindent kitálal: elmondása szerint az élsportban nincs egyetlen tiszta sportoló sem, mindenki doppingol, hiszen a teljesítmények annyira kiegyenlítettek, a verseny annyira kiélezett, hogy ma már lehetetlen világcsúcsot dönteni, vagy rekordokat állítani szerek nélkül. Az olimpiai eszme gyakorlatilag összeomlott, ma már inkább a drogok és nem a sportolók küzdelme folyik a pályákon. "A 10,0 és a 7,9 másodperc között a dopping a különbség" - vallotta a hatóságoknak a díler, aki egy vádalku alapján végül hajlandó volt együttműködni a rendőrökkel. Az interjút a Zona.hu hírportál lefordította, ezen az oldalon elolvashatod a teljes szöveget.


Nike kontaktlencse

Sötét világot fest tehát a német lapban megjelent cikk, de a sportolók nemcsak tiltott doppingszerekkel igyekeznek egyre jobb eredményeket elérni. A legnagyobb sportszergyártók iszonyú összegeket költenek fejlesztésekre egészen elképesztő újtításokkal készültek Pekingre. Olyan sportszerek és kiegészítők állnak az élsportolók szolgálatában, melyek pár éve még elképzelhetetlenek lettek volna. Ha eddig azt gondoltad, hogy az ötkarikás játékok még mindig a nemzetek közti tiszta és nemes versengésről szólnak (némi hidegháborús éllel, mint a huszadik században) ki kell ábrándítanunk. Az olimpia ma már elsősorban médiabiznisz, másodsorban a sportszergyártók legnagyobb üzleti terepe, harmadszor országimázs és infrastruktúrafejlesztés, és csak ezek után, utolsó sorban érdekes, melyik nemzet lánynak vagy fiának nyakában lóg a legfényesebb érem.

Kezdjük mindjárt a legdurvább példával. A Nike sportóriás különleges kontaktlencsét hozott forgalomba Pekingre. A lencse olyan szűrővel készült, mely kontrasztosabbá teszi a képet, kiemeli a színeket és az éleket, eltünteti a fényvisszaverődéseket és nyugtatja a szemet. A brit női gyephoki csapat tagjai démoni tekintettel riasztják meg ellenfeleiket, ők ugyanis viselik majd a lencséket, melyek vörös, vagy zöld árnyalatban kaphatóak, emberfeletti megjelenést kölcsönözve viselőiknek.

Mintha egy utópiát olvasnánk, nem igaz? Pedig a java hátra van. Szintén a Nike-nak köszönheti az élsport, hogy megjelentek a hűtőcellás mellények, melyek a túlmelegedés ellen védik a felhevült sportolókat. A golyóálló mellényre hasonlító eszköz szintén az olimpián debütál, és a hosszútávfutókat segíti majd még jobb eredményekhez.


Hűtőmellény és AeroFly

Persze ha már a futásnál tartunk, Pekingben az olyan hagyományosnak tetsző sportszerek sem a régiek, mint amilyen egy futócipő. Amikor már azt gondoltuk, nem lehet még több légtalpat, pumpát, és mindenféle rafinált talpbetétet hozzátenni a teljesítményhez, az AeroFly megváltoztatott mindent, amit a sportról gondoltunk. Ebben a cipőben a Marsjáró légzsákjaiban használt folyadékkristályos polimerszálak adják a stabilitást. Ez lehetővé teszi, hogy a futó leadott energiája még hatékonyabban szolgálja a szuper gyors haladást, és kevesebb energia oszoljon el a cipő és a pálya anyagának találkozásakor.

Aztán itt van a szénszálas technológia is, amit az autóversenyzésnél és a repülőgépek gyártásakor használnak leggyakrabban a karosszériák könnyítésére. A szénszál ugyanis rendkívül erős, rugalmas és szilárd anyag, meg természetesen méregdrága is. Az olimpián használt Mizuno baseball ütők kizárólag ebből az anyagból készültek, hol vannak már a faragott fa ütők, amiket a filmekben láthatunk!


Mizuno baseball ütő és Tarmac SL2 bringa

Szénszálból épült az olimpián látható 8500 dolláros bicikli is, amit a 2004-ben aranyérmet nyert Paolo Bettini használ, hogy megvédje címét. A Tarmac SL2 váza, kerekei, nyerge, pedáljai mind a rugalmas fekete anyagból készültek mégpedig sajátos eljárással. Hogy a bringa igazán erős legyen, minden vázelem és cső az ultra szilárd hajtótengely irányában vastagodik – egy ötlet, ami évek múlva megjelenik majd a "polgári" kerékpározásban is.

Nos, akit még mindig nem győztünk meg arról, hogy a modern olimpia legalább annyira a gyártók és szuperanyagok, mint a sportolók versenye, annak van még egy erős érvünk. Elképedve hallgattuk a hírekben gyerekkorunkban, ahogy az akkoriban nagy sztár Michael Jackson oxigénsátorban alszik. A helyzet az, hogy ma már nemcsak az extravagáns énekesek különcsége ez, hanem az élsportolók is szigorúan szabályozott, oxigéndús légkamrában pihennek. Az olimpiára szállított darabokat a Hipoxico cég gyártja.  Ezek a sátrak mesterségesen megemelik a bennük alvó sportoló vérében az oxigénszintet, ami fokozott vörösvértest termeléshez vezet, ez pedig segít az izmok karbantartásában és oxigénellátásában versenyek között is. Sokak szerint ez már önmagában doppingot jelent, a hivatalos szervek szerint azonban - egyelőre - nem tilos a használata.


Oxigénsátor

A látottak alapján egy élsportoló csapatot a legnagyobb jóindulattal is inkább valamiféle versenyistállóhoz hasonlíthatnánk, és akkor még nem beszéltünk azokról a legális, vagy illegális és titkos szerekről, amiket a versenyzők használnak a Der Spiegel cikke szerint. A pekingi olimpia mindenesetre egy magyar sportember életét már elvette még hazai pályán, felkészülés közben. Kolonics György testén legális teljesítményfokozó tapaszokat találtak. Kíváncsiak vagyunk, hányan esnek még áldozatul a tized és századmásodpercek, és centik utáni hajszának, meg persze várjuk 2012-t is. Négy év múlva biztosan kiderül majd, hogy még a maiaknál is lehet hatékonyabb sportszereket készíteni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés