free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dizájnkukák Budapesten

Borsa         Címkék: budapest, dizájn, kuka, szelektív, szemétgyűjtés 0 hozzászólás

Hogy az emberek szívesebben használják a szelektív hulladékgyűjtőket, fiatal formatervezők ígéretes kuka-terveket készítettek egy pályázatra. Szavazzatok.

Plázában vásárolunk, metróval közlekedünk, irodaházakban dolgozunk – csupa olyan zárt térben töltjük mindennapjainkat, ahol a jövés-menés közben hatalmas mennyiségű szemetet termelünk. Egy kávé a büfében, frissen sült kakaóscsiga a megállóban, vagy egy pizzaszelet nézelődés közben a bevásárlóközpontban, és máris kezünkben marad egy nagy halom papírtálca, használt vonaljegy, vagy éppen szalvéta, nejlonzacsi, használt törlőkendő. Az Öko-Kord Kft. – egy nonprofit szervezet mely EU-s szabványok szerint koordinálja a hulladékok újrahasznosítását - és a Moholy Nagy Művészeti Egyetem sokszor bizonyított formatervező szakos növendékei nemcsak arra keresik a választ dizájnkuka pályázatukkal, hogy mit teszünk a sok-sok szeméttel, hanem arra is kíváncsiak, milyen érzés megszabadulni a felesleges hulladéktól.

 

Biztos nem vagyunk egyedül a problémával: állunk a metróban, kezünkben egy csomó használt zsebkendő (allergiaszezon van), rágópapír és miegymás, a közeli papírkosár, vagy kuka viszont már messziről szagjelzésekkel taszít bennünket, míg végül sietve, gyorsan elfordulva, messziről odadobjuk a szemetünket, miközben megpróbáljuk nem észrevenni a sok mocskot, ragacsot, és ki tudja milyen gusztustalanságot, ami a kukát és környékét borítja. Persze mi legalább vagyunk olyan jófejek, hogy a kellemetlenség ellenére arra használjuk a szemetest, amire rendeltetett. Vannak, akik focilabdának nézik és előszeretettel rugdossák, mások felgyújtják, leöntik, és összetörik a városi kukákat. Számtalanszor láttunk már jól szituált öregurakat, amint égő csikket dobtak a műanyag szemetesekbe. Bizony, nagyon messze járunk a szelektív hulladékgyűjtéstől és a szemét tudatos felhasználásától.

 

http://oko-kord.huNoga Weiss terve - nézz még több dizájnkukát!

 

Éppen ezen próbál változtatni a non-pofit szervezet és az egyetem pályázata. Az akció központi gondolata, hogy a művészi igénnyel megtervezett, ugyanakkor praktikus dizájn kukákat szívesebben használjuk, mint hétköznapi társaikat. Odamegyünk hozzájuk, kiválasztjuk a kezünkben szorongatott hulladéknak megfelelő színkóddal ellátott tárolót, és beledobjuk a szemetet, miközben fancsali ábrázat helyett vidám mosoly és érdeklődés ül az arcunkon. A közterületen, bevásárlóközpontokban, vagy irodákban kihelyezett hulladékgyűjtőket ma még hajlamosak vagyunk messziről elkerülni, design kukába viszont szívesen dobjuk a szemetet, hiszen vonzóak, szépek, nem keltenek undort bennünk.

 

http://oko-kord.hu Anna Aleksejeva terve 

 

Ezt szellemiséget szem előtt tartva születtek a fiatal művészek pályaművei. Bár a kiírásban a hulladékgyűjtők paraméterei (méret, gyűjtendő hulladéktípusok száma, színek, üríthetőség, nemzetközi szabványoknak való megfelelés) rögzítve voltak, mégis kreatív, egyedi stílusú megoldások születtek, amelyek a művészetet és funkcionalitást ötvözik. A hulladékgyűjtők prototípusai az Öko-Kord jóvoltából a valóságban is testet öltenek, és az októberi, budapesti Design Héten láthatóak majd Budapesten. Az akció szervezői abban bíznak, hogy idővel egyre elterjedtebb lesz az általunk képviselt koncepció, és egyre több egyedi tervezésű hulladékgyűjtővel találkozhatunk majd.

 

http://oko-kord.huKeszei István terve

 

Nagy Zita, az Öko-Kord egyik ügyvezetője nekünk azt is elmondta, hogy a designkukák kapcsán Európa most valóban ránk figyel. Az ötlet ugyanis komoly érdeklődésre talált Németországban és Franciaországban is, ahol ugyan régóta kultúrája van a szelektív hulladékgyűjtésnek, designkukákat azonban sem Berlinben, sem Párizsban nem találni. A pályaművek láttán nem is csodálkozunk azon, hogy a külföld figyelmét is felkeltette a magyar kezdeményezés. A tizenkét tervből abszolút kedvencünk a szabadon variálható, aluljáró-oszlopokat is körbefogó együttes, mely tényleg egy nyugat-európai nagyváros hangulatát hozza el a legszakadtabb west-balkáni aluljáróba is. Az ötlet egy lengyel designer, Lukasz Jaworski fejéből pattant elő, s ha megnézzük a fényképekbe montírozott látványterveket, egyetérthetünk abban, hogy szívesen használnánk az ilyen szemetest.

 

http://oko-kord.hu

Lukasz Jaworski terve
 

Másik favoritunk Domján Rajmund a MOME harmadik évfolyamos hallgatójának munkája. Az egyszerű, minimalista fekete kukasor éppen olyan, mintha számítógépes ikonokból állna, a különféle hulladéktípusokat (üveg, papír, műanyag, fém) színkódok mellett látványos és egyszerű piktogramok is jelzik, így senkinek sem okozhat problémát a kukák használata.

 

http://oko-kord.hu

Domán Rajmund terve

Hogy végül gyártják-e majd valamelyik designkukát, azt egyelőre senki sem tudja. Nagy Zita szerint a labdát feldobták a designerek, hogy lecsap-e rá egy illetékes, vagy minden marad a régiben, az majd kiderül. Vesse ránk az első követ, aki még sosem dobott el használt metrójegyet az utcán, de mi nem vagyunk túl optimisták a budapesti designkukák megjelenése kapcsán. Kételyünket megerősítette Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. szóvivője is, aki megkeresésünkre egy "jópofa ötletnek" minősítette a pályázati kezdeményezést. Megtudtuk, hogy a hulladék feldolgozásban részt vevő gépek (például a kukásautók) a jelenlegi szabvány szerint vannak kialakítva, hihetetlen sok pénzbe kerülne a designszempontok szerinti átalakítás. A budapesti szelektív hulladékgyűjtő kukákra amúgy sem lehet panasz, EU-s országokból importálták őket hozzánk. A sajtószóvivő végül egy városi legendát is cáfolt: elmondta, hogy bár sokszor hallotta már a pletykát, miszerint Budapesten összeöntik a szelektíve gyűjtött hulladékot ez nem igaz. A tévhit azért terjedhetett el, mert a különböző típusú szemetet szállító autók ugyanúgy néznek ki, ugyanolyan típusúak.

 

http://oko-kord.hu

Gulyás Zsanett terve
 

Dizájnkuka tehát egyhamar nem lesz közterületen, plázákban és irodaházakban azonban ettől még megjelenhetnek a csodás formatervek, hiszen itt a tulajdonos dönt arról, hogy milyen kukákba gyűjtik a szemetet. Mi drukkolunk a pályaműveknek, és szavaztunk is a weboldalon kedvencünkre. Szeptember 15-ig te is megteheted!  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés