free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Piroska és a vérszegény királyfi

Borsa         Címkék: guillermodeltoro, hellboy, kritika, mozi, premier 0 hozzászólás

A Hellboy II. mozi nyilván megosztja majd a nézőközönséget, mint ahogyan Guillermo del Torot munkássága is. Szerintünk nem kell sokat várni tőle és nem lesz csalódás.

A Hellboy II - Az Aranyhadsereg című mozi kapcsán igen ambivalens érzelmek törtek ránk már a moziszékben kuporogva is. Guillermo del Torot ugyanis a legendás Faun labirintusa óta nem illik negatív kontextusban emlegetni, másrészt van, ami miatt határozottan tudnánk szeretni ezt a filmet, és vannak benne olyan részek, amik azonnal kivágják a biztosítékot még higgadt nyugalmi állapotunkban is.

 Nos, akik az első részt is képtelenek voltak abszolválni, azok itt ne is próbálkozzanak! A címszereplő Hellboy - mint mostanában oly sokan - szintén egy igen sikeres képregény kockáiból küzdötte fel magát a filmvászonra. Első epizódja még eredeti, ötletes és legfőképpen látványos volt, természetesen ezt a mozit is del Toro jegyezte, csak akkor még senki sem ismerte ennek a bogaras fickónak a nevét. De jött Faun a labirintusával, és jött a hírnév, a pénz meg a csillogás, ez a hármas pedig még senkinek sem tett jót. Guillermo nagyjából annyi pénzből gazdálkodhatott, mint előtte összesen, ami talán a látványnak jót tett, a sztori viszont rendesen megitta a levét az egésznek. Persze egy magára valamit is adó dark fantasy elsősorban a látvánnyal ejti padlóig a nézői állakat, csak hamar visszapattannak azok a leesett testrészek, ha az ötletesen kidolgozott karakterek egy ötlettelen szituban püfölik egymást hosszú-hosszú percekig, vagy esetleges szívzűrök miatt középkategóriás szerelmes dalokat énekelgetnek mérsékelten spicces állapotban.

 Hellboy figurája ugyan a kettősségre épít, de Mike Mignola képregényhőse nem gyermeteg, és nem debil, csupán egy érzelmekkel tuningolt nagydarab pofozógép. A sztori pedig legalább annyira vérszegény, mint a "sötét" oldalon álló alvilági királyfi, aki megelégelvén az emberek becsvágyó pusztítását életre kívánja hívni az aranyhadsereget, hogy velük karöltve igázza le az emberi fajt. Hellboy persze közbelép, de nem elég, hogy vérszomjas fogtündérekkel, macskaevő trollokkal és buzogányvetős alkarral felszerelt orkokkal küzd, még családi életébe is beköszönt a dráma. A nők ugyanis zűrösebbek bármely démonnál, legyen az egy 10 emelet magas, szó szerint fafejű bestia is. Tehát hősünk kemény 120 perc elé néz, a néző pedig lebiggyesztett szájjal konstatálhatja, hogy ez a sztorimennyiség nagyjából a félidőt tölti ki csupán. Néha felsóhajtva, néha megörülve az újabb adag misztikus sötét lénynek, néha pedig malmozva az üresjáratok alatt ültük végig a mozit, amit, ha röviden kéne jellemeznünk, akkor nem első rész, és nem del Toro kompatibilis gyermek rémdrámának írnánk le.

 Ellenben akik amúgyis csak popcornt enni, vagy a partnerük kezét szorongatni járnak moziba, azok biztosan nem fogják hiányolni ezeket a mellékes részleteket, vagy helyteleníteni az oda nem illő szitukat. A Jean-Pierre Jeunet filmekből megismert Ron Perlman zsenialitását pedig nekünk is el kell ismernünk, ahogyan a látványterv grandiózus vállalkozását és a végtelenül ötletes karaktereket is. Továbbá dagadhat a mellünk a stáblista alatt, hiszen a film legtöbb jelenete az új Korda stúdió falai között forgott, és ennek megfelelően rengeteg hazai szakember tűnik fel az alkotók között. Sőt, a mellékszereplők frontján is hazai kiválóságainkat zabálják fel először a vérszomjas mesebeli lények, amit jól esik látni, bármilyen hülyén is hangzik ez ebben a formában.

Tehát minden negatívuma ellenére azért van a második részben is egy adag mesebeli báj és kellemesen kontúrozott sötét légkör ahhoz, hogy értékelhető fantasy legyen, de azért ne várjunk tőle túl sokat!

Hellboy II - Az Aranyhadsereg / Hellboy II: The Golden Army
Színes magyarul beszélő amerikai akciófilm, 2008
Rendező: Guillermo del Toro
Író: Mike Mignola
Forgatókönyvíró: Guillermo del Toro
Operatőr: Guillermo Navarro
Producer: Lawrence Gordon, Lloyd Levin, Mike Richardson, Joe Roth
Vágó: Bernat Vilaplana
Szereplők: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, James Dodd, John Hurt, Jeffrey Tambor, Brian Steele, Luke Goss, Kamarás Iván, Oroszlán Szonja
Játékidő: 120 perc
Bemutató dátuma: 2008. augusztus 21.
Forgalmazza: UIP-Duna FilmLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés