free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Arcjátékok

Fiáth Tita         Címkék: arcjátékok, fiáthtita, gesztikuláció, pszichológus, teszt 2 hozzászólás

Pszichológusunk fesztiválozókat szondázott. Az összesen hatvan darab, hat különböző érzelmet kifejező fotó felismerése során adódtak elgondolkodtató eredmények.

A wikipedia nyilván nem a szomszédasszonyommal illusztrálná az "érzelmi intelligencia" szócikkét. A lakók nyakszirten köpködése, leribancozása és kutyáik fenékbe rugdosása – tűsarkúval! – miatt összehívott gyűlést követően a közös képviselő is kapott egy vödör "sáros" vizet a nyakába, amikor az éjszakai futómaratont követően osont be a hátsó kapun. Nevezett hölgy természetesen nem képes felismerni és megkülönböztetni a saját érzelmeit – jelen esetben a féltékenységet, irigységet, megbántottságot, szomorúságot, illetve haragot –, és ugyancsak beletörne a bicskája, ha a többiek emocionális állapotáról kellene referálnia. Mivel valamennyi házbélit ellenségesként/rosszindulatúként képzel el, érzelmi állapotaikat is kizárólag a "gáncs és megvetés" dimenzióra, valahová az undor és a harag közé saccolja. Az önsorsrontó kör meglepően gyorsan zárul: mivel az elképzeléseinek megfelelően reagál a többiek félreértett érzelmeire – vagyis a vélelmezett, felé irányuló gyűlöletre haraggal és támadó akciókkal válaszol –, előbb-utóbb valóban utálni kezdik az emberek. Egyre sebesebben száll alá a lila köd, és attól tartok, nemsokára valóban realizálódni fog a "striciskedés" miatt feljelentett nyugdíjas által beígért "makarenkói pofon".

 A "Mekkora vadbarom, pedig három diplomája van!" típusú felhorkanásokra válaszként született az érzelmi intelligencia koncepciója (azaz végre sikerült "tudományosan" megindokolni, hogyan lehet a Vágó-játékok díjnyertese Mensa-tag és magányosan élő állatkínzó egyidejűleg). Az érzelmekkel való megfelelő bánásmód előszobája, hogy azonosítani tudjuk a társaink emocinális állapotait is. Nem mindegy, hogy artikulátlanul rivalgó szerelmesünkről azt gondoljuk, hogy a Sex Pistols-koncert feletti örömének ad hangot, az első közös fesztiválszezonunk összköltségének végösszegén lepődik meg, vagy épp dühös, mert kiderült, hogy anno az unokabátyjával csekkoltuk az Erotika-kiállítást.

Míg a mindennapokban a szituáció, a hangerő vagy akár a tettlegességig fajzó mozdulatok széles skálája segíti a tájékozódást, addig az egyszerűbb pszichotesztek arra kíváncsiak, vajon mennyire pontosan ismerünk fel alapérzelmeket emberi arcokat ábrázoló fényképekről (kéretik az "emberin" nem röhögni: Darwin óta tudjuk, hogy nemes indulataink kifejezésekor nagy átfedés van a humán és az állati fizimiskák között!). A napokban a Sziget egyik civil sátrában szaunázva alkalmam nyílott a fesztiválozók szondázására. Mielőtt meglincselnének a statisztikusok: ugyan a minta messze állt az "átgondolt merítéstől", és a nagy elmecsavarban többen hatosával döntötték az Unicumokat lefelé, az összesen hatvan darab, hat különböző érzelmet kifejező fotó felismerése során adódtak elgondolkodtató eredmények. Íme:

 A lányok a fiúknál sokkal pontosabban olvasnak a társaik arcvonásaiból: mivel szinte a születésük óta arra trenírozzák őket, hogy az emberi kapcsolatok és érzések "specialistái" legyenek, nem meglepő, hogy a pasiknál kisebb arányban tévesztik mondjuk a meglepődést kifejező arcot a szomorúval. Gyakori volt azonban, hogy a feladat "primitívségére" panaszkodtak: mivel a válaszadáskor csupán az öröm, meglepődés, undor, félelem, szomorúság és düh címkék közül lehetett választani, a hiperérzékeny csajok elvéreztek a "Szerintem bűntudattal vegyes melankólia tükröződik rajta, némi irigységgel és egyidejű szánalommal megfejelve" típusú válaszaikkal.


Az örömöt tükröző arcot volt a legkönnyebb azonosítani (nem kizárólag a smiley-s pólók retrodivatjának köszönhetően: a kutatók hasonló eredményre jutottak, amikor egy, a szűziességét a nyugati civilizációtól óvó, írástudatlan törzs képviselőit kérték fel a válaszadásra).  Míg a mosoly és a nevetőráncok pluszpontokat hoztak, addig sok esetben – itt viszont főként csajoknál! - a düh megnevezése tett keresztbe a csillagos ötösnek. Úgy tűnik, mintha a konfliktuskerülő lányok már az észlelés szintjén elhárítanák annak a lehetőségét, hogy a partnerük ne adj' isten megmérgelődhet. Ha a másik haragját "félelemként" vagy "meglepettségként" értelmezik, elkerülik, hogy szembe kelljen szállni a társukkal (így viszont nem egyszerűen a balhét ússzák meg, hanem az önérvényesítést is: azt, hogy kifejezzék, akár a velük szemben álló ellenében is a saját igényeiket és érzelmeiket).

 Összességében nézve az eredményeket leggyakrabban a dühös és az undorodó arcot tévesztették a Szigetlakók. Ha végiggondoljuk, hogy az "undor" arca hasonló a megvetést, lenézést kifejező fejekhez - referenciaképpen csekk Billy Idol! -, illetve hogy a fölényesség sokszor nem hűvös, Miranda Priestly-s eleganciával, hanem bősz tombolással jár karöltve, nem meglepő a hibázás iránya. A finom megkülönböztetés képessége azonban sok esetben életmentő lehet. Házaspárok kommunikációs vizsgálatai rávilágítottak, hogy a nagy hajtépések után a nők 79 százaléka gondolta úgy, hogy egyben gyümölcsöző (is) volt a patália. A harag nyílt kifejezése gyakran inkább közelebb hozta egymáshoz a feleket (főleg azokat, akinek megvoltak az eszközeik a dühük kezelésére).

A haraggal ellentétben a megvetés/undor olyanoknál jelentkezett, ahol a házastársak lélekben eltávolodtak már egymástól - vagyis sem az örömüket, sem a dühüket nem osztották meg többé -, ám fizikailag közel, egy fedél alatt éltek. A házasság/párkapcsolat folytatása szempontjából tehát nem a ribillió, hanem egymás megvetése a legkritikusabb. Az utálkozás/lenézés a teljes elutasítás érzelme. Azt jelzi, hogy a másikat nem kezeljük emberként: hogy immár nem érdemel figyelmet és tiszteletet. A válóper ebben a cipőben csak idő kérdése.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés