free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bús-borongós zene őszre

Borsa         Címkék: ajánló, borongós, filmzene, lemez, wongkarwai 0 hozzászólás

Wong Kar-Wai első angol nyelvű mozijához, a már-már giccsesen gyönyörű My Blueberry Nights-hoz hasonszőrű filmzene dukál. Nem is csalódtunk, pityergős mind.

Wong Kar-Wai igazán a részletek embere, minden apró momentumra figyel a filmjeiben, a zene pedig olyan szerves részét képezi munkáinak, hogy evidens az alapos szelektálás. Előző mozijaihoz is úgy válogatta a dalokat és a zeneszerzőket, hogy az ember a képek mellett azonnal szerelembe esett a zenével is. Bár a My Blueberry Nights - A távolság íze című legújabb munkája sok mindenben különbözik elődeitől, de a zene és a vizualizált valóság kapcsolata legalább olyan szoros, mint azelőtt.

 

www.rottentomatoes.com

Egy angol nyelvű romantikus-melankolikus road movie-ról van szó, ennek megfelelően a dalok is utaztató, részben predepressziós zenék. Erősen ferdítenénk az igazságon, ha azt mondanánk, hogy nem egy "lenyomós", enyhén deprimáló dalcsokor került fel a lemezre, viszont számtalan olyan szituációt tudnánk felsorolni, amikor tökéletesen passzolna a hangulati állapotunkhoz ez a fajta bús-borongós. Mert műfajában viszont rendkívül találó és kifejezetten igényes válogatás. Általában ha az ember filmzenét hallgat, akkor szeret magára a filmre visszaemlékezni, mivel itt egy nem hagyományos értelemben vett "score"-ról van szó, hanem egy, a filmben is felcsendülő dalok gyűjteményes kis csokráról, ezért olyanoknak is bátran ajánlható, akik nem is látták magát a mozit.

 

www.moviecentre.net

A főszerepben tündöklő fiatal énekesnő, Norah Jones egyetlen dallal - The Story - képviselteti magát az albumon, amit a forgatás alatti ihletett időkben írt, végül ez lett a mozi főcímdala. Nagyon érzelmes, nagyon lassú, nagyon talányos és szomorkás bárzene, kifejezetten jól passzol az amerikanizált Wong Kar-Wai stílushoz. A legtöbb dalt - többnyire szívszaggató instrumentális számokat - Ry Cooder jegyzi az albumon, akit már messziről felismerni folkos hangzásvilágáról és slide-gitárjátékáról. Továbbá fellelni még a korongon az Oscar-díjas zeneszerző, Gustavo Santaolalla egy szerzeményét is, akinek a neve a Brokeback Mountain - Túl a barátságon és a Bábel című filmek kapcsán lehet igencsak ismerős. Ínyenceknek pedig Chikara Tsuzuki - Yumeji's Theme című számát ajánlanánk, ami már szerepelt anno a Szerelemre hangolva című, korábbi Wong Kar-Wai mozi soundtrackjén is. Ez a változat szájharmonikán került feljátszásra, és talán az egész lemez legszomorúbb és legszebb dallamait rejti magában, erre persze még külön rájátszik az alapvetően sírós hangú harmonika is.

 

www.rottentomatoes.com

Külön érdekesség még, hogy Norah Jones mellett egy másik tehetséges és gyönyörű énekesnő is feltűnik a vásznon, méghozzá a filmben Jude Law exbarátnőjét alakító Chan Marshall, aki Cat Power néven rezegteti hangszálait a lemezen is. Living Proof című száma nem egy nagy durranás, kellemes, de hamar felejthető középkategóriás nóta, míg a zárószámnak választott The Greatest már igazán megrendítően gyönyörűre sikerült.

Tehát egy igazán tartalmas, különlegesen szép és szívszorítóan szomorú egyveleg kerekedett a hongkongi rendező első amerikai mozijához. Valószínűleg a frissen összetört szívek hallgatható bibliája lesz majd, a többiek pedig az esős őszi délutánokon melegíthetnek be ezekkel a számokkal a még komorabb télre.

My Blueberry Nights - A távolság íze - Soundtrack
Megjelenés dátuma: 2008. nyara
Kiadó: Blue Note / EMI Music HungaryLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés