free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A morcos orosz végső nyugalma

Borsa         Címkék: alekszandrszolzsenyicin, élete, emlékezés, író, orosz 0 hozzászólás

Rásütötték, hogy kapitalista, fasiszta, és népellenes. Régen kitiltották hazájából, most - halála után nem sokkal - utcát akarnak elnevezni róla. Szolzsenyicinre emlékezünk.

 Kronológiailag visszafelé haladva sokkal izgalmasabb a történet, így kezdjük mindjárt azzal, hogy az orosz politikai elit máris törvénymódosításon töri a fejét, hogy Moszkvában a Taganka tér közelében lévő - eddig Nagy kommunista felirattal futó - utca az új keresztségben Alekszandr Szolzsenyicin nevét vehesse fel. Azonban a jelenlegi jogszabályok szerint ehhez 10 évet kéne várnia a moszkvai hatóságoknak, bár egyesek igencsak türelmetlenek, a politikai okokból elkövetett hirtelen döntés vádjait viszont rögtön cáfolták. Állítólag a dolog a kegyeletről és a tiszteletről szól, mi mindenképpen ezek jegyében kívánunk megemlékezni a hírhedten morcos oroszról.

http://burketokirk.blogspot.com, www.nytimes.com

Alekszandr Szolzsenyicint augusztus 3-án, életének 90-dik évében érte a halál saját otthonában. Bár régóta küzdött már keringési rendellenségekkel, a munkával egy pillanatra sem tudott leállni; feleségével, Natalja Dmitrijevnával éppen egy 30 kötetes életműkiadáson dolgozott, ami összegyűjtött műveit helyezte volna méltó keretbe. Írásaiban ugyanis ott volt az egész élete, ami nem kevésbé volt zaklatott, mint az a kor, melyben boldogulni kényszerült. A múlt századi orosz történelem emblematikus alakjának kiáltották ki, és az Orosz Tudományos Akadémia épületében felállított ravatalnál a művészi és tudományos körökön kívül minden politikai méltóság is felvonult.

Ez a kis ember egymaga robbantott forradalmat, először Sztálin rendszerét bírálta, melynek következtében 11 év börtönre és munkatábori kényszerpihenőre ítélték. 1956-os rehabilitációja után kiadott művei - ezek közül is a legjelentősebb Ivan Gyenyiszovics egy napja című - témájukban a gulag-élményekre támaszkodtak, nem csoda hát, hogy a szovjet kommunista kritika élesen bírálta őt és műveit a túlzott pesszimizmusa és kíméletlenül kritikus meglátásai miatt. A hatvanas évektől már leginkább külföldön jelentek meg művei, melynek egyenesági következménye lett, hogy szovjetellenesség vádjával kizárták a létező összes írószövetségből, majd 1973-as A Gulag szigetcsoport című regénye miatt az egész Szovjetunióból is.

www.nytimes.com

A szocializmus és a kommunizmus vegytiszta bírálatát már egyetlen Tanácstag sem nézhette tétlenül, sőt, rögtön kapitalistának, imperialista pártinak, valamint fasisztának, sovinisztának és népellenesnek nyilvánították ki egyszerre, továbbá a szovjet-blokkba tartozó országoknak is rendeletben ment ki a figyelmeztetés, hogy óvakodjanak a szolzsenyicini eszméktől. Így az író külföldön kényszerült menedékre lelni, jó messze, az Egyesült Államok-beli Vermontban.

Sosem érintették meg a nyugati, anyagias ideák, sőt, az emigrációban egyre inkább beszűkült erkölcsprédikátorrá és modernizmusellenes posztfilozófussá vált. Elutasította a demokráciát és a liberalizmust, helyette prédikátori megszállottsággal hitte, hogy a tekintélyuralmi, keresztény, "szent" Oroszország a jövő. 1990-ben visszakapta állampolgárságát, de csak 94-ben utazott haza, ahol rögtön az Orosz Tudományos Akadémia tagja lett, de szavai nem zengtek már olyan erővel, mint korábban.

www.nytimes.com

1970-ben kapta meg az Irodalmi Nobel-díjat, ebben az időben kiadott művei leplezték le a szovjet határok mögött húzódó kegyetlen igazságokat. Végtelenül makacs forradalmár volt, aki az irodalom nyelvén harcolt az elnyomás ellen, az eszméiért és a hazájáért. Bár dühös kriticizmusa semmire sem volt tekintettel - előbb a szovjet rendszert bírálta, majd a nyugati erkölcsnek szólt be, a száműzetésből hazatérve pedig az orosz demokráciát alázta porig -, de jelentősége mégiscsak a sztálini rezsim vakmerő felfedésében keresendő.

Végtelenül elfogult volt a számára szimpatikus ideákkal, és kategorikusan utasított el minden eltérőt, sokszor volt dühös és békíthetetlen, mint egy igazi művész, és mint egy igazi forradalmár.

www.nytimes.com

A moszkvai Donszkoj-(Doni)-kolostor temetőjében helyezték örök nyugalomra, egy az író által már jó pár éve kiválasztott sírhelyre. Szolzsenyicin irodalmi műveivel egész történelmi fejezetet is írt, és nemcsak Oroszországét, hanem olyat, ami az egész világnak szól.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés