free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Netgenerációs dizájn

Borsa         Címkék: dizájn, generáció, internet, siker, tárgy 0 hozzászólás

A felgyorsult világra hangolódott dizájnereknek furcsa ötletei vannak. A szennyeskosár mos, a zsúrkocsi meg süt. Dizájn verseny magyar sikerekkel.

Lóbálva hűtő kézitáskát és ultraviola fénnyel tisztító ruhafrissítő állványt terveztek a Moholy-Nagy egyetem diákjai, akik megint a döntőbe jutottak egy nemzetközi designpályázaton. A téma a netgeneráció háztartási eszközeinek tervezése volt. Megint magyar sikerről számolhatunk be, és ismét a fiatal formatervező generáció kimagasló teljesítményének örülhetünk. Ahogy a korábbi Nespresso dizájn versenyen, most is a Moholy Nagy Művészeti Egyetem diákjai öregbítik a magyar design hírét külföldön. Az Electrolux Design Lab nemzetközi formatervező versenyének kilenc legjobbja közé választották Püspöki Apor "E-bag", és Sáfrány Attila "Stratosphere" elnevezésű munkáját.

www.electrolux.com/designlab
Nézd meg a Design Lab versenyre készült pályamunkákat!

A pályázatra egészen különleges témában várták az ötleteket, formaterveket. A verseny idei kiírása szerint olyan élelmiszertárolásra, főzésre vagy mosásra alkalmas készülékekkel lehetett pályázni, melyek az internetes generáció igényeit szolgálják ki, és két-három év múlva akár meg is jelenhetnek a piacon. Rekord számú nevezés érkezett a felhívásra, 42 országból több mint 600 pályamű érkezett, ebből 23 terv magyar diákoktól. Mielőtt azonban rátérnénk a két hazai művészdiák munkájának bemutatására, érdemes egy pillanatra a versenykiírásnál megállnunk.

Az internetes generáció igényeit kiszolgáló háztartási termékekkel ugyanis még nem találkoztunk, bár magunk is naphosszat online töltjük az időt, vásárolunk, játszunk, kapcsolatokat ápolunk, dolgozunk, vagy csak olvasgatunk, filmet nézünk, tájékozódunk. Összességében másképp élünk, máshogy osztjuk be az időnket, és mások az igényeink is, mint szüleinknek, és ez bizony a legalapvetőbb hétköznapi helyzetekben is megmutatkozik.

Ennek ellenére a mi életmódunkat még csak kevés gyártó támogatja, nem sok olyan terméket ismerünk, ami kimondottan az internetgeneráció mindennapjaihoz alkalmazkodik. Hogy ez nagyon is érezhető hiányosság, arra éppen a pályázatra beküldött ötletek szolgálnak bizonyítékul.

www.electrolux.com/designlab
Püspöki Apor munkája, az E-Bag

A magyar döntősök munkái, az E-Bag és a Stratosphere mindenben megfelelnek a kiírásban támasztott követelményeknek. A nemzetközi dizájner mezőny legjobbnak ítélt munkái szinte kivétel nélkül a kényelmet, a gyorsaságot, és a korábban ismeretlen rugalmasságot, alakíthatóságot tartották legfontosabb szempontnak, amikor az új generáció számára terveztek.  De lássuk, milyen tárgyakkal jutottak be a hazai hallgatók a kilenc döntős közé.

Püspöki Apor E-bag-je, azaz E-táskája egy forgatható fogantyúban végződik, ami egy dinamóhoz csatlakozik, mely a kar mozgásával akkumulátort tölt. A formás kézi retikül így séta közben hűti a benne elhelyezett italt, vagy szendvicset, a kémiai folyamat lényegében a lóbálástól indul el. "Szerettem volna rámutatni arra, hogy a városi élet mekkora energiafelhasználással jár" - mondta a tervező a projektet értékelve. "Az utcán sétálva mindig figyelem az embereket, milyen viszonyban vannak a tárgyaikkal. Így jutottam el a zacskó lóbálásig, hogy hogyan lehetne hasznosítani ezt az energiát" - tette hozzá érdeklődésünkre. Ezt az energiát pedig felhasználhatjuk, munkára is foghatjuk akár. Olyan szempont ez, amit a szüleink fiatal korában még senki sem gondolt végig, hisz ki beszélt akkoriban környezettudatosságról, vagy energiatakarékosságról?

www.electrolux.com/designlab
Sáfrány Attila Stratosphere nevű ruhafrissítője

A másik Moholy-s diák, Sáfrány Attila telibe találta a netgeneráció életmódjához egyik legközelebb eső témát, és ez a kényelem és az időhiány. A probléma a következő: a mai fiataloknak egyre kevesebb ideje marad arra, hogy az olyan szokványos háztartási feladatokat elvégezzék, mint amilyen a mosás például, sok esetben ráadásul az aznap viselt ruhadarabok némelyikét másnap még nyugodtan újra felvehetjük, hisz a monitor előtt ülve nem sok esélyünk van, hogy megizzadjunk, vagy koszosak legyünk egyetlen nap alatt.

A pályamű ezért egy olyan ruhafrissítő állvány, mely különleges technológia segítségével, ultraviola fénnyel kiszűri a ruháinkból azokat a szennyeződéseket, melyek mégis a felületére kerültek, vagy a rostok közé fészkelték be magukat. Ilyen a dohányfüst, vagy a menzán felszolgált rántott hús szaga: ezektől akkor is megszabadítja ruháinkat a nagyszerű találmány, ha nem dobjuk őket rögtön a mosásba, ráadásul így a teregetés idejét is megspórolhatjuk. A Stratosphere igazi geek használati tárgy, azoknak készült, akik esténként csak ledobják valahová a ruháikat, reggel pedig gyorsan beleugranak a tegnapi farmerbe és pólóba, hisz úgy sincs annak még semmi baja.

1. Netgenerációs dizájn
2. Élet a monitor előttLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés