free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 híres múzsa

Borsa         Címkék: híres, kultúrtripp, lista, művész, múzsa 0 hozzászólás

A művészettörténet tele van tehetséges férfiakkal, de legtöbbjük semmire nem ment volna, ha nincs mellette egy, vagy több nő. Lista: Híres művészek híres múzsái.

A Múzsák a görög mitológiában a művészetek és tudományok istennői, az emlékezés és improvizáció ihletői, akik szívesen időztek a Helikon hegy tiszta forrásai közelében. De múzsák nemcsak a mitológiában léteznek, ám a való élet múzsái nem ilyen érinthetetlen és tiszta lények. Sokkal inkább hús-vér nők, akiknek nehéz kikerülni vonzásköréből. A művészek és múzsáik kapcsolatának történetei sokszor inkább egy brazil szappanoperára emlékeztetnek, melyek tele vannak rejtéllyel, szerelemmel, szexszel, megcsalással. Szerencsére azonban a művészeknek mindezek mellett az érzelmi hullámzások mellett jutott energiájuk az alkotásra, sőt egy csomó remekmű épp azért született meg, mert a művész mellett ott állt múzsája. Aki egy kicsit is tanulmányozza a művészettörténetet, az hamar rájön az örök igazságra, hogy a pasik csajok nélkül semmire nem mennének. Öt múzsa következik, akik remekműveket ihlettek.
http://en.wikipedia.orgBeatrice

Azok kedvéért, akikben a középiskolai tanulmányi emlékeket esetleg felülírták a magyar rockéletről szerzett ismeretek, most felidézzük, hogy a Beatrice nemcsak Nagy Feró bandáját jelzi, de Dante Alighieri múzsája is erre a névre hallgatott. Pontosabban eredetileg Bice di Folco Portinarinak hívták, de Dante átkeresztelte. Az ő sztorijuk egyébként a legéteribb az itt felsoroltak között, hiszen Dante még gyerekként látta meg először a firenzei nőt, és egész életében állítólag összesen csak kétszer találkoztak, amit mondjuk egyesek inkább legendának tartanak, hisz egy városban éltek. Szerelmük csupán Dante elméjében létezett, hisz mindketten házasságot kötöttek, de persze nem egymással, igazából nem is ismerték egymást. Ráadásul szegény Beatrice korán,  24 éves korában meg is halt. Mindez azonban nem akadályozta meg Dantét abban, hogy két remekműve ( Isteni színjáték, Az új élet) szereplőjévé, és ezzel együtt halhatatlanná is tegye álmai nőjét.


www.heyokamagazine.comCamille Claudel

Camille Claudel élettörténete már-már valószínűtlenül tragikus, mégis igaz. Camille jó szobrász volt, de megvádolták azzal, hogy Auguste Rodint másolja. Mivel a 19 éves lánynak fogalma nem volt, ki az a Rodin, és milyen szobrai vannak, megkereste őt. Kábé itt rontotta el saját életét, viszont az utókort számos csodás szoborral gazdagította, és nemcsak átvitt értelemben. Rodinnek a legtermékenyebb korszaka volt a lánnyal töltött tíz év, számos remekművét ihlette a lány, sőt még munkára is fogta, szobrai mellékalakjait vele készítette. Mindemellett pusztán szeretői státuszban tartotta, csak azt engedte meg, hogy műtermében lakjon, amikor csak tehette megcsalta, majd, miután megunta, kidobta. Camille - akit a családja már korábban kitagadott, mert lányanyaként szült Rodinnek egy halott gyermeket - a szakításba belebolondult. Anyja egy elmegyógyintézetbe záratta, ott is halt meg harminc teljesen magányosan töltött év után.


http://vohfumada.wordpress.comGala

Gala már közel sem egy áldozat típus. Sokkal inkább a pasik estek áldozatul legendás szexuális kisugárzásának. Az oroszországban Elena Diakonova néven született nőt Salvador Dalí nevezte el Galanak, de nem az ő múzsája volt először. Elena miután házasságot kötött Paul Éluard költővel és gyereket szült neki, rájött, hogy nem neki való a feleség és az anya szerep. Fűvel fával megcsalta, de leginkább más művészekkel, viszonya volt Max Ernsttel, de André Breton és Louis Aragon is múzsájának tartotta. Hiába volt tíz évvel idősebb Dalínál, a szürrealista festőt is behálózta. A  vonzalom azonban kölcsönös volt, hisz elszakíthatatlan párossá váltak. Gala egy személyben volt Dalí múzsája, menedzsere, könyvelője és titkárnője. Mindent elintézett a festőnek, ő pedig számos festményén megörökítette a nőt, sőt gyakran még a Gala szignót is ráfestette képeire. Amikor Gala csaknem kilencven évesen meghalt, mindenét Dalíra hagyta.


www.madaboutbeethoven.com, www.mgki.huHalhatatlan kedves

Jól látsz, kedves Borsaolvasó, tényleg három nő szerepel a képen, de lehetne ennél jóval több is. Ludwig van Beethoven, akinek szerelmes leveleiben olvasható a "hallhatatlan kedves" a kifejezés, nem könnyítette meg a kutatók dolgát. Csak találgatják, ki lehetett a titokzatos múzsa, hisz a leveleken nem szerepel címzett és pontos keltük is ismeretlen. Ráadásul Ludwig hatalmas nőcsábász volt, így a halhatatlan kedves címre rengetegen pályázhatnának. Sokat emlegetik Giuletta Guicciardi és Amelia Seebald nevű hölgyek, nevét is, de büszkék lehetünk, hiszen a három dobogósból kettő is magyar. Nagy esélyekkel indult az óvoda és iskolaalapításairól elhíresült Brunszvik Terézünk, hisz a zeneszerző nagy kedvel időzött a Brunszvik Kastélyban, de nemcsak Teréz miatt. Szívesen tartózkodott Teréz húgának,  Brunszvik Jozefinnek a társaságában is, olyannyira, hogy a tudósok egyik legnagyobb tábora Jozefint szavazta meg halhatatlan kedvesnek, bár a legfrissebb kutatások egy Antonie Brenato nevű férjezett, Bécsben élő kortársnőt hoznak ki "győztesként". Talán örökre titok marad, ki a hallhatatlan kedves, de azért köszönjük meg neki utólag is a Holdfény szonátát, mert állítólag azt is ő ihlette.


www.sulinet.huLéda

Léda kihagyhatatlan ebből a sorból. Nemcsak azért, mert az egyik leghíresebb magyar múzsa, és mert Ady Endrével való szerelmi története igencsak regényes, de a viharos szerelem , a "héja-nász" számos felejthetetlen verssel is gazdagította a magyar irodalmat. Léda, mielőtt Ady Lédája lett volna, Diósy Ödönné Brüll Adél volt. Eleinte, miután 1903-ban megismerte a költőt, állítólag nem különösebben érdeklődött iránta, de hamarosan  meghívta őt párizsi lakásába, ahol hármasban éldegéltek, Ödön, Adél, és Endre. Pikáns. Aztán Léda már végérvényesen Ady múzsája és szerelme lett. Ugyan halva született kislányát Diósy nevére keresztelték, de a gyerek nagy valószínűséggel Adyé volt. Veszekedésekkel és kibékülésekkel tarkított viszonyuk végéről Lédának a Nyugat 1912. március 16-i számából kellett értesülnie. Bár a szakítást Ady is  megszenvedte, az Elbocsátó szép üzenet megjelenése után megszakított minden kapcsolatot Lédával. Léda hónapokig reménykedett benne, hogy még van visszaút. Tévedett. Nem találkoztak többet, Léda hatvankét évesen egy nagyon ritka, pemphigus betegségben halt meg.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés