free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A törökök már a várban vannak

Borsa         Címkék: buda, fesztivál, hagyományőrző, ostrom, törökök 0 hozzászólás

Idén már negyedik alkalommal rendezik meg a Buda Eliberata fesztivált, melynek keretein belül pár lelkes megszállott szimbolikusan újra visszafoglalja Budát.

Mostanában - főként az idei reneszánsz év miatt - igencsak elszaporodtak a kosztümös fesztiválok, a római kor, Mátyás királyunk udvara, vagy éppen a törökök megszállta Buda érdekes alapanyag egy interaktív történelemórához. Most hétvégére a Budai Vár Új Világ Kertje XVII. századi pompába vágja magát, és valószínűleg mindent elkövet majd, hogy az ez időre odalátogatókat maximálisan lenyűgözze.

www.budaeliberata.hu

Az eleven kis skanzenhangulat azonban nem áll meg pusztán az oszmán birodalmi idők felvázolásánál, hanem az események betetőzéseképpen pár lelkes önkéntessel élőben vissza is foglalja Budát. A történelmi háttér adott; 1686. szeptember 2-án a Szent Liga egyesült erői sikeresen visszafoglalták a leigázott Budát a törököktől, akik szinte egész Európát rettegésben tartották. Mikor azonban megindultak nyugat felé, az addig csendesen figyelő nagyhatalmak elérkezettnek látták az időt, hogy lépjenek is valamit, így született meg a Szent Liga, mely egyesült európai erejével sikeresen kezdte el kisöpörni az Oszmán Birodalom kis nyúlványait a területről.

Erről a gyönyörű európai összefogásról emlékezik meg minden évben a Buda Eliberata rendezvénysorozat, ahol azonban nemcsak messziről lehet majd szemlélni a dolgokat, hanem szinte mindent ki is lehet próbálni.


www.budaeliberata.hu

Továbbá az ostrom látványelemein kívül a tábori életbe is belekóstolhatunk, ahogyan természetesen a török íz, vagyis a keleti fíling sem maradhat el. Lesz történelmi játszóház, hagyományőrző bemutatók, a seregszemle, és harci eszközök mellett a tradicionális civil foglalkozásokba is belekóstolhatunk, hogy miként is zajlott az élet a korabeli kovács, fazekas, vagy éppen fafaragó műhelyekben. De akár egy háremsátorba is betekintést nyerhetünk, természetesen korhatáros programok nélkül, de azért így is roppant izgalmas élmény lesz.

Bizonyos, hogy elsősorban a kisebbek lesznek lenyűgözve a látványtól, meg a sok érdekes tapogatnivalótól, de azért a felnőtteknek sem kell aggódni, mert az autentikus vásár- és falatozórészleg őket is méltóképpen kárpótolja majd, sok-sok korabeli finomsággal és kézműves mütyürrel. Ráadásul, ha ügyesen végigkövetjük az eseményeket a lurkókkal, akkor a történelemkönyvből ezt a fejezetet biztosan nem nekünk kell majd a kis buksijukba tömni. Hagyományt őrizni meg amúgy is szép dolog, és ha még a háttértartalomra is figyelünk, vagyis a nációkon átívelő összefogásra, akkor már-már patetikus élménygóca lesz az egésznek.

www.budaeliberata.hu

A sűrű programbeosztás a rendezvény honlapján elérhető, minden egyéb dologról is innen érdemes informálódni, sőt már itt elkezdhetjük a nézelődést is, ugyanis az oldal rendkívül kiterjedt korabeli dokumentációs archívummal és fotótárral rendelkezik, bár nem a legszebb kivitelben, de a célnak tökéletesen megfelelve.

Érdemes tehát a hétvégét a Budai Várban tölteni, a nyár utolsó napjaiban nincs is felüdítőbb egy kis ostromhangulatnál.

Buda Eliberata
Budai Vár, 2008. augusztus 30 - 31.
www.budaeliberata.huLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés