free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

BUSHO, csak röviden

Borsa         Címkék: busho, fesztivál, hiánypótló, nemzetközi, rövidfilm 0 hozzászólás

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a BUdapest SHOrt nevű Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált. Rövid, velős ismertetés következik a filmes BUSHO járásról.

Szeptember első hetében, 3.-tól egészen a hét végéig zajlik az idei BUSHO Fesztivál, vagyis a BUdapest SHOrt Rövidfilm Fesztivál. A négy éve futó project már igazi presztízsfesztivállá nemesült a kezdeti, csupán hiánypótló próbálkozás után. Ugyanis a BUSHO annak idején az Off és a Menekülés a rövidfilmbe rendezvények megszűnése utáni űrt hivatott kitölteni, de míg az első 2 évben valóban csak belterjes kis happeningnek számított, a tavalyi programcsomag már 45 országból 360 nevezéssel, számtalan fesztivál bemutatóval, filmiskolai válogatásokkal, nagyjátékfilmekkel, filmes- és összművészeti workshopokkal büszkélkedhetett. Idén pedig már nemcsak a fővárosban hódít a filmes BUSHO járás, hanem Szeged, Szolnok és Szombathely is beállt a sorba.

http://busho.hu

Az idei fesztiválra 62 országból érkeztek nevezések, a zsűri az előválogatás során 620 rövidfilmből válogatta ki azt a 90-et, ami végülis bekerült a finisbe, de a versenyprogramon kívül még további 130 alkotásban gyönyörködhetünk. És hogy miért is olyan érdekes ez a rövidfilmes műfaj? Mert stíluskeretei olyan közeget teremtenek, ahol a mondandónak gyorsan kell ütnie, viszont az ezt felszínre hozó eszközök nem teremthetnek erőltetett légkört. Az igazán jó rövidfilmek tömör de könnyed egészet alkotnak, melyek végén ott az elmaradhatatlan csattanó. Nagyon intenzív élményeket kaphatunk egy-egy pár perces kis szösszenettől, ezért is igen sajnálatos, hogy mostanában a legritkább esetben szúrnak be ilyen kis felvezető etapokat a nagyjátékfilmek elé.

A fesztivált Szabó István Oscar-díjas filmrendező nyitja meg, Andrzej Wajdának külön kiállítással kedveskednek a szervezők, a nemzetközi élvonal rövidfilmesei tiszteletüket is teszik a fesztiválon, de a magyar keménymag sem marad ki a bemutatkozók sorából.

www.port.hu, http://busho.hu

Mindenképp készülhetünk az Oscar-jelölt Maestrot is jegyző M. Tóth Géza Ergo című animációs filmjére és Alexei Alexeev KJFG No. 5 című alkotására is, ami az elmúlt fél évben nemhogy bejárta a világot, de a legrangosabb fesztiválokról a fődíjakat is mind begyűjtötte. 

 

M. Tóth Géza - Maestro

 A versenybe került alkotásokat öttagú nemzetközi zsűri értékeli majd, melynek tagjai: Claudia Lehman német atomfizikus, ő hobbiból elvégzett egy filmrendező szakot is Hamburgban, Tsanko Vasilev bolgár televíziós, Carlos Guimares brazil filmkritikus és a Magyarországon élő német Wolfgang Leis, aki a kezdetektől fogva állandó zsűritag. A zsűri egyetlen magyar tagja Libor Anita, a filmhu szerkesztője és kritikusa. De a nemzetközi zsűri mellett az idén már harmadszor részt vevő Országos Diákzsűri is kiosztja majd az általuk legjobbnak ítélt kismozi díját.

www.filmtett.ro, www.animafest.hr

A vetítések mellett, melyek Budapesten a Vörösmarty Moziban és a DocuArt Kocsiszínben lesznek, természetesen az állandó kísérőprogramok sem maradhatnak ki, úgy mint a kiállítások - a már emlegetett Andrzej Wajda retrospektív és Rimóczi László Bakelittárlat című kiállítás sok-sok fura lemezre festett bacival -, workshopok, beszélgetések, nagyfilmek, továbbá készülhetünk egy különleges szicíliai-magyar videóinstallációs performanszra is.

A fesztivál hagyományaihoz híven idén is teljesen ingyenes, újdonság viszont, hogy egy kedvező együttműködési csomagnak köszönhetően a Daazo rövidfilmes internetes portálon teljes egészében lehet majd BUSHO filmeket nézni. De ez inkább csak a visszajátszás kedvéért, mert mint minden mozival, a rövidfilmekkel is nagyvásznon érdemes először kontaktálni.

http://busho.hu

Formabontó, hiánypótló és mindenképpen különleges fesztivál ez, terjedelmi keretei miatt pedig még az időhiányra sem panaszkodhatunk.

A részletes programot időrendre lebontva itt lehet megtekinteni: www.busho.hu

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés