free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Diplomás-e vagy?

- pészM -         Címkék: diploma, kozmetikus, púder, sznob, tanulás 4 hozzászólás

Mindannyian ismerünk diplomás munkanélküliket, pályaelhagyó könyvtár szakosokat, de szuperintelligens autófényezőket is. Kérdés, hogy mégis mire jó az a papír.

Sokféleképp megméretünk az élet rögei közt, egymás osztályzásának egyik legkézenfekvőbb mérőeszköze, hogy hány diploma, nyelvvizsga és képzési bizonyítvány lapul a fiók mélyén, valamint, hogy a CV-nkbe hány rubrikát bírunk megtömni extrákkal.Miközben az olló egyre csak nyílik, és embertársaink jelentős hányada reménytelenül lemarad, addig mások a harmadik-negyedik diplomaosztó utáni családi ebédet költik, és a diplomához fűződő viszonyunk - fogalmazzunk finoman - egyre ambivalensebb. Könyvtár, magyar és művelődésszervező szakos lányok ásítoznak unottan a plázák butikos pultjainál, kedvenc kávézómban jogász kisasszony teszi elém az eszpresszót köténykében, építész barátaim meg trendi ruhaboltot nyitnak, babáknak-mamáknak. Baj ez?

Hogy érettségi nélkül mozdulni sem lehet, az nem kérdés, de a diplomás státusz rangja mindenképpen mélyponton van. Egyfelől nagyon helyesen. Azzal az illúzióval ugyanis, hogy diplomásként biztos a kenyérkereset (valami "értelmiségi" állásba ), egyszer s mindenkorra le kell számolni - de ez nem újdonság. Érdemesebb viszont azon elgondolkodnunk, hogy tulajdonképpen miért is járunk főiskolára/egyetemre, és leginkább, hogy mit tudunk kimenteni onnan a táblás kiskönyvön kívül (illetve, hogy alant jelzettekkel hogy bírunk aztán gazdálkodni).Négy-öt év diákigazolvány, a nagy sokaságnak (tisztelet a kivételnek) igazi alibiévek tengernyi idővel, ösztöndíj-lehetőségek, a barátaink/kapcsolataink jelentős része, néhány nagyon jó fej tanár, és talán a sansz, hogy mégsem egészen a pálya szélén végezzük… De miért is kéne feltétlenül a "szakmánkban" elhelyezkedni? Azaz hogy: nem arra tanít-e a felsőoktatás (kéne hogy tanítson), hogy tanulni, fejlődni, váltani életre szóló forgatókönyv - és ahelyett, hogy mondjuk francia–politológia diplomával mindenáron a külügybe kívánnánk befúrni magunkat akár kávéfőzésre is, reménytelenül, hátszél híján, elmehetünk sokkal menőbb helyekre tolmácsnak, fordítónak, külföldre pultosnak, Norvégiába fotósnak, bárminek, amire alkalmasak vagyunk - aztán később tova.

Nem a motivációk vagy a célkitűzés pontossága a baj, hanem hogy kisebb-nagyobb vargabetűkkel ugyanoda juthatunk (vagy egészen máshová, ami semmiképp sem kevesebb), ha nem derogál mondjuk egy évig nyelviskolában melózni, és nem érezzük azt, hogy vége a világnak, oda a karrier, szégyen és gyalázat. Rugalmasnak és türelmesnek lenni a legkevesebb, és hány átizzadt, szétstresszelt éjszakát spórolhatunk meg, ha kicsit újragondoljuk a pályánk ívét és a diplománk jelentőségét. (Funkcionálisan pedig: hát hol lenne már szükség arra a több ezer jogászra, könyvtárosra, médiamunkásra, filmesztétára satübbi, akik évente tódulnak kifelé - jó, ha a negyede valahogy a pályán bír maradni. És akkor most a túlképzésről, fejkvótákról, a gazdasági balanszról ne nyissunk topikot.)Kozmetikus barátnőm szemlesütve hárít, hogy hát nem jött össze az egyetem, hiába a szuper tehetség és a kitűnő bizonyítványok, muszáj volt valami gyorsabb és gyakorlatiasabb sínre állni, ez tetszett meg. Most menő helyen bérel egy szalonban, konferenciákra jár tanulni és előadni, tódulnak a szépülni vágyók, az elégedettség már forintosítva is igen jól mérhető - szóval hogy sikeres ő, szereti is nagyon, de hát akkor is, a diploma… Vidékiként ebben koncentrálódott az egyetlen kiugrási lehetőség, és hogy ez szerinte el lett szúrva, végül is. A fától az erdőt tipikus esete, mondom.

1. Diplomás-e vagy?
2. A diploma még nem mindenLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés