free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Látlelet az Ötvenhatosok teréről

Borsa         Címkék: arc, boldogság, magyarország, plakát, tárgy 0 hozzászólás

Az idei ARC fő kérdése: hol a boldogság? A kérdés jogos, hisz az EU-ban mi vagyunk a legboldogtalanabbak. Ötletes, ám lelombozó válaszok az ARC plakátkiállításon.

Nem is választhatott volna aktuálisabb és mellbevágóbb témát a kilencedik ARC plakátpályázat szervezőbizottsága: a boldogság Magyarországon szinte ismeretlen fogalom. Hazánk az Európai Unió legelégedetlenebb országa, egy nemrég publikált felmérés szerint mi valljuk magunkat a legboldogtalanabbnak is. A nyilvánvaló gazdasági okok mellett még számtalan oka van sanyarú énképünknek, hisz nemcsak a gazdagság tehet boldoggá valakit. Hogyan érezzük magunkat? Mi tesz/tenne boldoggá? Miért vagyunk boldogtalanok? Petőfi szavaival: Hol a boldogság mostanában? Ezekre a kérdésre vártak válaszokat a szervezők, a megdöbbentő eredmény csütörtök óta látható a budapesti felvonulási téren.


Nézd meg a díjazott plakátokat!

Lenyilazott, felakasztott szülők sokkolnak az egyik gyerekrajznak álcázott plakáton. Középen sírásra görbülő szájjal áll egy kisfiú, a felirat önmagáért beszél: "megígértétek". Talán Tolonics István munkája, a pályázat legborzongatóbb alkotásnak ítélt Borz díj győztese árulkodik legjobban arról, milyen érzés a boldogság ellentéte, a csalódott, kiábrándult, dühös boldogtalanság. Ha a rajzot médiaformátum szerint plakátként értelmezzük, az egész magyar társadalom alapérzését fejezi ki: "úgy volt, hogy jobb lesz. Azt mondtátok, megígértétek".

Az idei ARC kiállítás ismét számos társrendezvénnyel együtt egészül ki ARC+ gyűjtőnév alatt. Az egykori Felvonulási téren a legjobb hazai kulturális plakátok, a Coca Cola negyvenéves magyar jelenléte alkalmából hirdetett pályázat győztesei, a Nokia kapcsolódó versenyének alkotásai és a Nőkszava Közérdekű Konzultáció Közügyekről pályázat legjobbnak ítélt művei is láthatóak.


Nézz még több képet az ARC kiállításról!

A boldogság legtöbb esetben alaptéma volt, a Coca Colánál a vagányság, a Nőkszava alapítvány esetében pedig a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség és a részvételi demokrácia gondolata kapcsolódott még a gondolatindító fogalmakhoz. A beérkezett plakátok sokkoló módon szembesítenek bennünket saját boldogságkórunkkal.

Visszatérő elem a szex, mint örömforrás, a témát legsokkolóbban megközelítő munkát az egyik zsűritag, Babarczy Eszter kultúrakutató egyenesen letiltotta a kiállítandó képek közül, mert szigorúan korhatárosnak gondolta. A kiállításmegnyitót megelőző díjátadó ünnepségen egyszerűen csak a "pina dalaként" emlegetett alkotás, Malatinszky Vivien munkája végül a neki létrehozott Dilemma díjat kapta, hiszen a kép nemcsak megdöbbentő, hanem erősen társadalomkritikus is. Válasz a szexista hirdetésekre, görbe tükör a hamis boldogságképeket sugárzó reklámok világára. A plakát egy sematikus női nemi szervet ábrázol, és egy hozzárendelt szóbuborékot, melyben Cserháti Zsuzsa ismert dalszövegét olvashatjuk: "Boldogság, gyere haza..."Talán már nyilvánvalóvá vált: ne készüljön vidám látványra, aki az idei ARC kiállítás óriásplakát-erdejében végigsétál, viszont biztos, hogy elgondolkodtató, és nagyon értékes a felhozatal. A fent említett két mű ugyan a legdurvábbak közül való, de általában elmondható, hogy a témát legtöbben maró cinizmussal közelítették meg. Ez azért önmagában látványos diagnózist állít fel a hazai kreatív fiatalok boldogságképéről. Nyilvánvaló, hogy a "szex-evés-vásárlás" háromszög gyakori megjelenése önmagában is társadalomkritika, vicces, vagy mosolyogtató megközelítése az elérhetetlen, nagybetűs Boldogság állapotnak.

A pályázat fődíját elnyert Barta Árpád, és Szabó Ádám Már bennem című képe volt talán az egyetlen, aminek megítélésében a zsűri maradéktalanul egyetértett. Bakos Gábor az ARC egyik ügyvezetője elmondta, nagyon nehezen hoztak döntéseket a boldogságot, vagy boldogtalanságot bemutató plakátok mérlegelésekor, abban azonban mindenki biztos volt, hogy a nagymama viaszkosvászon asztalterítőjén elfogyasztott csokitorta instant boldogságkapszula, ami vizuálisan is azonnal felkelti bennünk a meghitt érzéseket.A másik kedvenc pályamű videó kategóriában indult, ebben a körben egyébként összességében meglehetősen kevés munkát készítettek a jelentkezők annak ellenére, hogy ma már sokkal egyszerűbb "házimozit" fabrikálni akár ingyenes szoftverekkel, mint pár éve.

1. Látlelet az Ötvenhatosok teréről
2. Civil, képi brainstormingIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés