free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A gésák reneszánsza

Borsa         Címkék: gésa, japán, prostituált, púder, tradíció 0 hozzászólás

A gésákat övező mítoszok eltűnőben vannak és maguk a japánok sem foglalkoznak már azzal, hogy a nyugat luxus prostinak tartja őket. Újból vonzó a gésa hivatás.

Japánban a tizenéves lányok számára az elmúlt években újból vonzóvá vált a gésa hivatás. A mai kor ifjú gésatanoncai ugyanúgy elsajátítják a tradicionális ismereteket, akár évszázadokkal korábban élt társaik. Maradék idejükben pedig interneteznek és blogot írnak. A Guardian riportja, Kiotó egyik gésanegyedéből.

Japán legtiszteltebb női

Ahogy Miehina a halvány, nyáresti fényben, magastalpú szandáljában, az okobóban végiglépkedett Kiotó egyik utcáján, amatőr fotósok tucatjai kattintották el fényképezőgépeiket egy tökéletes fotó elkészítésének reményében japán legtiszteltebb nőinek egyikéről. Egész addig a mellékutcáig követték, ahol smaragdzöld kimonójában eltűnt a teaház faajtaja mögött.

 


Befolyással bírtak

 

Korábban a turistáknak órákig kellett várniuk arra, hogy lencsevégre kaphassanak egy magányosan sétáló gésát, manapság azonban egyre könnyebb dolguk van. A hanyatlás évtizedei után ugyanis a gésák hagyománya reneszánszát éli. Kiotóban - négy évtizede először - a maikóként ismert gésagyakornokok száma eléri a százat. Ez azonban még meg sem közelíti az 1920-as csúcspontot, amikor a város leghíresebb gésakerületében, Gionban közel nyolcszáz gésa élt. 1965-re a város hetvenhat gésának nyújtott otthont, majd ez a létszám 1978-ra huszonnyolcra esett vissza. Az azóta eltelt évtizedekben számuk átlagosan ötven-hetven között ingadozott.

A gésa hagyomány kialakulása

A gésa szó jelentése "szép személy",vagy "művészetekkel élő személy". A gésák először a 11. században jelentek meg és eleinte még férfiak voltak. A ma is ismert gésa-rendszer kialakulásának oka a japán családi rendszerben keresendő. A japán ember ugyanis szeret terített asztal mellett megtárgyalni mindent, de nem szeret vendégeket hívni a házába. Szereti, ha a társaságban van egy kellemes nő, de egy feleségnek, háziasszonynak tilos részt vennie ezeken az összejöveteleken.

Így alakult ki, hogy a társasági élet központjai a teaházak, melyekben a férfiak szórakozásának színvonaláért a gésák felelnek. A gésa egyesít magában mindent, amit egy ideális nőtől elvárnak. Szép, szellemes, tájékozott politikában, irodalomban, közgazdaságban, népművészetekben. Mindent hall, de semmit nem adhat tovább. Az igazi gésa feddhetetlen, erkölcsös, és nem kötelezhető szexuális szolgáltatásokra.


Újabban azonban a tizenéves lányok számára újból vonzóvá vált, hogy bebocsátást nyerjenek a teaceremóniák, előadóművészetek és - igen - az ügyfelekkel való mesteri kacérkodás tradicionális kultúrájába.

 


Maikók - gésagyakornokok

 

"Emlékszem, pár évvel ezelőtt egy nő azt kérdezte tőlem: Mit szólnának az angolok, ha az országunkat olyan nők képviselnék, akiket sokan nemzeti viseletbe öltözött prostituáltaknak tartanak?" - mesélte Lesley Downer, egy, a gésák történelméről szóló könyv szerzője. "Manapság a Japánokat kevésbé érdekli, hogy milyennek tűnnek a nyugati világ szemében.

A gésává válás fokozatai

Régebben akár már kisgyerekeket is beadtak "gésa iskolába", ma sokan csak a középiskola után, 18 évesen maguk döntenek a gésává válás mellett. A gésává válás fokozatai:

Sikomi–szan
Általában egy személyes ajánlás alapján válhat valaki sikomi-szanná, a felvételi pedig egy vacsora. Ha megfelel a vacsorán bekerülhet az okijába, az a gésa tanoncok bentlakásos "intézetébe". A sikomi szan szolgálóként dolgozik körülbelül egy évig.
Minari szan
Rövid egyhónapos időszak, amikor megtanulják fehérre festeni az arcukat és a kimonó viselését.
Maiko
A gésa-jelölt. Új nevet kap, és a jellegzetes gésa-frizurát viseli,  elsajátítja a gésák minden tudományát egy speciális iskolában. A maikónak régebben semmilyen szabadideje nem volt, ma már vannak szabadnapjaik.
Geiko
Akkor válik  valaki geikóvá, miután a maiko letette minden vizsgáját és átesett a mizuage szertartáson, amikor is licitálnak arra, hogy szüzességét ki vegye el. Aki elveszi egy maiko szüzességét, patrónusa marad a gésának élete végéig, de ez nem jelent semmilyen előjogot. A geiko addig szolgál az okijában, amíg le nem dolgozza mindazt, amit pénzben, ruhában, gondoskodásban rá fordítottak. Ez körülbelül öt-hat év, ezután válik függetlenné és gésává.


Régebben kifejezetten paranoiásak voltak a tekintetben, hogy a nyugatiak mit gondolnak róluk. Emiatt volt az is, hogy a gésák hagyományát ódivatúnak érezték." A gésákkal kapcsolatos ellenérzések alapvető kiváltója az volt, hogy a tradíciót sokan tudatlanságból félreértelmezték. A gésákat luxus prostituáltként tartották számon, pedig annál azért jóval többek.

 


Érdeklődnek a tinédzserek


Az internetnek és a média intenzív érdeklődésének hála azonban a gésákat övező mítoszok eltűnőben vannak. Az Arthur Golden bestselleréből, az Egy gésa emlékirataiból 2005-ban készült hollywoodi film érdeklődést ébresztett a hivatás iránt a tinédzserekben.

1. A gésák reneszánsza
2. Cyber-gésákLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés