free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az a bizonyos nagy nap

Borsa         Címkék: ajánló, angol, film, könnyed, premier 0 hozzászólás

Ilyenkor, ősz elején, a mozik szívderítő és habkönnyű kis filmecskékkel igyekeznek kompenzálni a kinti hűvös időt. Mi is ajánlunk egyet, aktív semmittevéshez tökéletes.

A Miss Pettigrew nagy napja című mozi műfaji besorolását tekintve romantikus filmvígjáték, mely szóösszetételnek hallatán jobbára a hideg futkos a hátunkon. Ez esetben azonban szerencsénk volt, mert a stábnak sikerült nem átbillennie az ömlengős idiotizmusba, hanem szépen kordában tartva a szálakat egyensúlyra lelt a vadregényes korszakmozi és a kellemesen szórakoztató, súlytalan vígjáték között.

 

www.cinemablend.com

 

Talán ez az okos mértéktartás köszönhető annak is, hogy egy alapvetően angol mozival állunk szemben, ráadásul még adaptáció is. Winifred Watson, múlt századbeli regényíró adja az alapot Bharat Nalluri rendező kezébe, aki az egy napnyi sztorihoz olyan két tökéletes főszereplőt választ, mint Frances McDormand, és Amy Adams. Mivel egy alapvetően karakter- és helyzetkomikumokkal zsonglőrködő vígjátékról beszélünk, ezért a két hölgy felelőssége igen nagy, de az összhang szinte mesébe illő. A mozi első - kevésbé sikerült - 10 perce után beindul a gépezet, és semmi sem tarthat vissza minket a jóízű mosolygástól.

A történet, ahogyan arra a cím is utal egyetlen nap eseményeit örökíti meg, méghozzá egy kétbalkezes, szénaboglya-fejű elfuserált nevelőnőét, akit éppen - és újra - kirúgtak az állásából. Szegény Miss Pettigrew kétségbeesetten keresi új munkaadóját, tegyük hozzá - egyáltalán nem mellékesen -, hogy az 1930-as évek végének Angliájában járunk. Ez azért nagyon fontos momentum, mert az egész mozi ízét a kosztümök, félrenyalt fizurák, a háború előtti légkör, a korabeli londoni utcák kontrasztja és a bódító jazz és swing muzsika adja.

 

www.cinemablend.com  

Ez a légkör tökéletes háttérként funkcionál a frusztrált főhősnő mögött, aki elkeseredésében lenyúl egy névjegykártyát, és bejelentkezik egy olyan munkára, amiről azt sem tudja, mit is jelent. Az újdonsült munkaadó Delysia Lafosse, egy végtelenül felszínes, butácska és szolidan ledér kabaré-énekesnő, aki szociális defektjei orvosolására keres személyi titkárt. Miután a hatásos antré után Miss Pettigrew ügyesen lerendezi Delysia mindhárom szeretőjét, a fiatal színésznőcske felveszi a madárijesztőre hajazó ex-nevelőnőt, és megkezdődik az a bizonyos nagy nap. Szerelmek és csalódások, a londoni legfelsőbb körök és egy teljes körű fazonírozás, mely igazi komédia-közhelybe illő húzás volt.

 

Érdekes, mert néhol még Louis de Funes-t is megszégyenítő bohózati elemekkel operál a rendező, viszont ezt a vonalat ügyesen kompenzálja a helyzetből adódó feszültség kiaknázására, továbbá a század eleji báj hangsúlyozásával tompítja a burleszkhangulatot egy igazán kedves-mosolygós vígjátékká. Nagyon is szerethető filmet sikerült összedobnia a stábnak, az hogy mégsem lesz majd emlékezetes alkotás, minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a forgatókönyvírók - név szerint: David Magee és Simon Beaufoy - nem igazán álltak a helyzet magaslatán. Jól adaptálni persze nem könnyű, és nem is fogunk haragudni rájuk, de a Miss Pettigrew nagy napja mégis leginkább egy Broadway-darabra hajaz. Igazából fel sem tűnt volna, ha egy-egy fajsúlyosabb pillanatban a szereplők dalra fakadnak és elkezdenek szteppelni.

 

www.cinemablend.com

Mindent összevetve azonban az idei ősz vidám kezdete lehet ez a mozi, nem kell nagyon odafigyelni rá, csak hagyni, hogy sodorjon a hangulat, hogy mosolyra húzódjon a szánk, és hogy odalegyünk a zenei betétektől.

Miss Pettigrew nagy napja / Miss Pettigrew Lives for a Day
Színes feliratos angol romantikus vígjáték, 2008
Rendező: Bharat Nalluri
Író: Winifred Watson
Forgatókönyvíró: David Magee, Simon Beaufoy
Operatőr: John de Borman
Producer: Nellie Bellflower, Stephen Garrett
Vágó: Barney Pilling
Szereplők: Frances McDormand, Amy Adams, David Alexander, Clare Clifford, Christina Cole, Stephanie Cole, Beatie Edney, Shirley Henderson, Ciarán Hinds, Lee Pace, Mark Strong
Játékidő: 92 perc
Bemutató dátuma: 2008. szeptember 4.
Forgalmazza: Budapest Film

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés