free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szendvics pozícionálása

Borsa         Címkék: íz-i, kaja, recept, szendvics, uzsonna 3 hozzászólás

Az iskolakezdéssel együtt megkezdődött a hajnali uzsonnakenések ideje is, de szendvicseinket nem csak iskolásoknak ajánljuk. Vigyázat, garantált nyálcsorgatás.

Most hagyjuk el azt a kört, hogy milyen okos ember is volt Lord Sandwich és milyen hálásak is vagyunk neki, amiért rájött, hogy két kenyér közé pakolva a kétfogásos ebédet és időt nyerhetünk, az meg ugye pénz – még ha kártyából jön is; foglalkozzunk inkább azzal, hogy mi mindent lehet berámolni két pékáru közé.

 


Nézegess guszta szendvicseket!


Borsamunkatárs gyerekkorának meghatározó élménye volt, hogy neki sosem pakolt az anyukája tízóraira szendvicset, mint a többi osztálytárs mamája, de nem maradt éhen, hiszen be volt fizetve többféle közétkeztetési formára, így járt neki az iskolában összesen napi négy étkezés. Tehát nem azért volt sanyarú sorsa, mert éheznie kellett volna, hanem mert rettenetesen irigyelte osztálytársait, akik kis zacskóikból vették elő a finomabbnál finomabb falatokat. Hogy igazából mit is irigyelt, meg nem mondhatjuk, de jólesett volna neki, ha ő is vihet. Így aztán középiskola végére elképesztő technikákkal tudott csereberélni, üzletelni, simán odaadott egy négyszínű tollat egy tojásos-sajtos-uborkás szendvicsért.

 

A legmegdöbbentőbb szendvicsélménye még alsó tagozatban érte, amikor kiderült, hogy Borinak TÖLTÖTTKÁPOSZTA van a kenyérszeletei között. Ekkor jött rá, hogy tényleg mindenből, de mindenből készülhet szendvics. Ennek megfelelően az a bizonyos két kenyérszelet nem más, mint a kis műanyag ételhordó doboz őse.

 


 

Manapság persze a kis dobozok világát éljük, amikor a kilencvennapos diétába illeszthető fogások utaznak reggel butikos papírtáskákban a tömött buszon. Ennek ellenére a szendvics soha, de soha nem fog eltűnni és erről elsősorban nem a multinacionális hamburger-szendvics cég gondoskodik majd, hanem az iskolások, akiknek a matekdoga után jól esik elővenni egy kis anyuízű tízórait. Az iskolakezdés idején ezért támadta az az ötletünk, hogy mi is készítünk néhány szendvicset, no persze nem párizsi-sajt-paprika változatban – bár az sem lebecsülendő -, hanem egy kicsit továbbgondolva és nem csak iskolásoknak ajánlva.

A két húsos variációt a bolti felvágottak kiváltására gondoltuk, a paprikakrém pedig jó alap lehet vaj helyett, de ha a valaki nem eszi a húsféléket, ízben harmonizál hozzá a füstölt sajt – érdemes kipróbálni. Az egészséges táplálkozás jegyében mindhárom szendvics barna pékáruból készült, de a májas kifejezetten finom puha, fehérkenyéren is.

Kenőmájas helyett

 

Írtunk már a házi májkrémről. Ez most egy gyorsabban, kis mennyiségben elkészíthető változat. Szendvicsenként egy darab csirke, vagy pulykamájat veszünk, megmossuk, szárazra töröljük és két-három darabba vágjuk. Kevés forró vajon, némi borssal, majorannával, kakukkfűvel ízesítve gyorsan átsütjük úgy, hogy belül rózsaszín, de ne véres, legyen. Azon melegében villával megtörjük és kikeverjük egy evőkanálnyi puha vajjal.

 

 

Paprika, uborka helyett tegyünk rá kemény körtéből vágott cikkeket, remekül kiegészítik egymást az ízek. Természetesen senki sem várja el, hogy valaki reggel hétkor sütögessen májat – bár az egész csak tíz percig tart -, előző este érdemes készíteni, reggel csak kenni kell.

Kvázi cézár

Na ez sem visz el az időnkből túl sokat. Maradék sült csirke, vagy pulykahúst egészen kis darabokra szeletelünk – ha nincs maradék, tíz perc alatt sütünk egy natúr csirke mellett sóval, borssal, tetszőleges fűszerekkel. Néhány salátalevelet csíkokra vágunk, vagy kimarkolunk egy adagot az előrecsomagolt zöldsalátából, valamint egy kevés mozzarella sajtot akkorára szeletelünk, mint a húskockák.

 

 

A húst, sajtot, salátát összeforgatjuk egy kevés, jó minőségű vagy házi majonézzel, hogy épp csak egy kicsit tartsa össze a hozzávalókat, de ne tocsogjon benne. Ezt pakoljuk a kövérebb kiflibe, amit szorosan alufóliába csomagolunk. Ebédidőre remekül összeáll az egész, nem fog csúszkálni, potyogni evés közben.

Sült paprika krém

A koncepció jó, az íz remek, mi az állagát egy kicsit elrontottuk, mert túl híg krémsajtot vettünk. Legközelebb már nem tévesztünk.  Egy kaliforniai, vagy két kápia paprikát forró sütőben addig sütünk, míg megpuhul és a héja egy kicsit megbarnul. Ekkor tányérra tesszük és letakarjuk. Néhány perc múlva a levét kidobja és a héja lehúzhatóvá válik. Meghámozzuk, levét leöntjük, sózzuk, borsozzuk és villával alaposan összetörjük.

 

 

Amikor teljesen kihűlt, annyi jó minőségű, nem folyós krémsajttal keverjük el, amennyit ízlésünk megkíván, ezt folyamatos kóstolgatással ellenőrizzük. Lehet egy kicsit csípőssé varázsolni némi csiliszósz hozzáadásával, de amúgy is remek, átütő íze van.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés