free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hogy kerül a művészet a trafóházba?

Borsa         Címkék: elit, kortárs, művészet, születésnap, trafó 0 hozzászólás

A Trafó stílusosan, kortárs művészettel ünnepli 10. szülinapját. Felidézzük, hogy született meg a lepukkant trafóház helyén az underground kulturális központ.

Kimondani is furcsa, hogy a mai állandóan változó, megalakuló és megszűnő kisközösségi helyek világában van egy központ, ami már 10 éve gyűjti magába a művészetbarátokat, legyenek azok alkotók a világ bármely tájáról, vagy a műkedvelő nézősereg. Az elmúlt 10 év alatt megszámlálhatatlan táncszínházi produkció, kiállítás, koncert, és elborult kortárs vízió kapott itt teret a megvalósításra, mert ez az egykori lepukkant trafóház igazi szabad - szellemi - műhelyként funkcionál, és szó szerint, meg átvitt értelemben is nyitva áll már 10 éve. Nem véletlen, hogy az ünnepi imázskampány is a "10 éve nyitva" szlogenre feküdt rá, hiszen ha a Trafó erősségei közül csak egyetlen dolgot lehetne kiemelni, akkor az kétségtelenül a mindent átható széles látókör lenne.

www.trafo.hu

 

10 év emberi léptékben is nagy idő, de kezdjük mindjárt azzal, hogy miért is pont Trafó? Bár a név csengése kellemes, elsőre igen hülyén hangzik egy kulturális fellegvárnak szánt helység kapcsán, azonban ha jobban belemerülünk a részletekbe, abszolút logikus a választás. A hajdani transzformátorházi alap szépen adja magát, továbbá a transzformálni szó átalakítást, metamorfózist jelent, mely tökéletesen kifejezi az alapítók elképzeléseit.  A Trafó a budapesti kulturális élet modernizációjának nem titkolt szándékával jött létre, hatni akart és átformálni, a névválasztásban pedig az épület múltja deklaráltan és felvállaltan is részesévé vált az új funkciónak.

De hogy hogyan kerül a művészet egy trafóházba, arra is igen egyszerű a válasz. A 90-es évek vége felé az innovatív és/vagy alternatív művészeti vonulat az önállósodás felé tendált, olyan közeget keresett a maga számára, melyben korlátok és kötöttségek nélkül abszolút őszinte és számára átlényegíthető környezetben teljesedhet ki. Ilyen célokra pedig mi más lett volna alkalmasabb a látványosan elhagyott ipari épületeknél? Ez szerte a világon bevett szokássá nemesült, idehaza pedig egy francia anarchista művészeti csoport - a Francia Intézettel karöltve – találta meg magának egy nyári fesztivál erejéig a Liliom utcában álló kiszuperált épületet.

www.trafo.hu

Szabó György, a Trafó igazgatója így emlékszik vissza az esetre: "Az anarchista művészeti fesztivál híre természetesen azonnal bejárta a várost, így jutottam el magam is az elhagyott trafóházba, ahol éppen Török Ádám készült koncertre. Még ma is emlékszem, a levegőben egy kiszuperált autóbusz lógott daru kampóján. Az épület tárva-nyitva állt, terei szabadon bejárhatóak voltak. Megdöbbentő világ tárult az arra látogató szeme elé, hiszen a szemét és a roncsok tömkelege az utcát is elborította. Mindez az akkor is működő Tűzoltó utcai gyermekklinikától 50 méterre! Mintha egy más világba csöppent volna az ember a Nagykörút közvetlen tőszomszédságában!"

A francia hapenning után még jópár évig elhagyatva állt az épület, míg a Budapesti Önkormányzat úgy nem döntött, hogy az Andrássy úti Fiatal Művészek Klubja (FMK) jogutódjaként megvásárolja és átépítse a lepukkant gyárhelységet egy olyan a mai kornak megfelelő, többfunkciós, magas színvonalon felszerelt, kortárs művészeti központtá, ahol a nyitott gondolkodás és a befogadó szellem érvényesül a kultúrában is. Az 1998-as Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül egy Bozsik Yvette darabbal nyitotta meg kapuit a Trafó Kortárs Művészetek Háza, és azóta is rendületlenül állja a sarat.

www.trafo.hu

A Trafó neve már-már fogalommá nemesült, egyet jelent a magasművészettel, a befogadó, nyílt kultúrával és a minőségi szórakoztatással, ez a 10 év mindenképpen bizonyíték arra, hogy nem volt hiábavaló ez a misszió. Ezúton szeretnénk mi is egy szimbolikus fülhúzással boldog születésnapot kívánni, és még jó sokat!

Természetesen buli is lesz ma este, méghozzá teljesen ingyenes, hogy senki se maradhasson ki a jóból, továbbá az egész évad ünnepi hangulatban telik majd. Eddig is érdemes volt a Trafó honlapját bogarászni, ezután méginkább, de mi is igyekszünk minél több izgalmas eseményről beszámolni majd!

Trafó Kortárs Művészetek Háza
www.trafó.hu

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés