free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hogy kerül a művészet a trafóházba?

Borsa         Címkék: elit, kortárs, művészet, születésnap, trafó 0 hozzászólás

A Trafó stílusosan, kortárs művészettel ünnepli 10. szülinapját. Felidézzük, hogy született meg a lepukkant trafóház helyén az underground kulturális központ.

Kimondani is furcsa, hogy a mai állandóan változó, megalakuló és megszűnő kisközösségi helyek világában van egy központ, ami már 10 éve gyűjti magába a művészetbarátokat, legyenek azok alkotók a világ bármely tájáról, vagy a műkedvelő nézősereg. Az elmúlt 10 év alatt megszámlálhatatlan táncszínházi produkció, kiállítás, koncert, és elborult kortárs vízió kapott itt teret a megvalósításra, mert ez az egykori lepukkant trafóház igazi szabad - szellemi - műhelyként funkcionál, és szó szerint, meg átvitt értelemben is nyitva áll már 10 éve. Nem véletlen, hogy az ünnepi imázskampány is a "10 éve nyitva" szlogenre feküdt rá, hiszen ha a Trafó erősségei közül csak egyetlen dolgot lehetne kiemelni, akkor az kétségtelenül a mindent átható széles látókör lenne.

www.trafo.hu

 

10 év emberi léptékben is nagy idő, de kezdjük mindjárt azzal, hogy miért is pont Trafó? Bár a név csengése kellemes, elsőre igen hülyén hangzik egy kulturális fellegvárnak szánt helység kapcsán, azonban ha jobban belemerülünk a részletekbe, abszolút logikus a választás. A hajdani transzformátorházi alap szépen adja magát, továbbá a transzformálni szó átalakítást, metamorfózist jelent, mely tökéletesen kifejezi az alapítók elképzeléseit.  A Trafó a budapesti kulturális élet modernizációjának nem titkolt szándékával jött létre, hatni akart és átformálni, a névválasztásban pedig az épület múltja deklaráltan és felvállaltan is részesévé vált az új funkciónak.

De hogy hogyan kerül a művészet egy trafóházba, arra is igen egyszerű a válasz. A 90-es évek vége felé az innovatív és/vagy alternatív művészeti vonulat az önállósodás felé tendált, olyan közeget keresett a maga számára, melyben korlátok és kötöttségek nélkül abszolút őszinte és számára átlényegíthető környezetben teljesedhet ki. Ilyen célokra pedig mi más lett volna alkalmasabb a látványosan elhagyott ipari épületeknél? Ez szerte a világon bevett szokássá nemesült, idehaza pedig egy francia anarchista művészeti csoport - a Francia Intézettel karöltve – találta meg magának egy nyári fesztivál erejéig a Liliom utcában álló kiszuperált épületet.

www.trafo.hu

Szabó György, a Trafó igazgatója így emlékszik vissza az esetre: "Az anarchista művészeti fesztivál híre természetesen azonnal bejárta a várost, így jutottam el magam is az elhagyott trafóházba, ahol éppen Török Ádám készült koncertre. Még ma is emlékszem, a levegőben egy kiszuperált autóbusz lógott daru kampóján. Az épület tárva-nyitva állt, terei szabadon bejárhatóak voltak. Megdöbbentő világ tárult az arra látogató szeme elé, hiszen a szemét és a roncsok tömkelege az utcát is elborította. Mindez az akkor is működő Tűzoltó utcai gyermekklinikától 50 méterre! Mintha egy más világba csöppent volna az ember a Nagykörút közvetlen tőszomszédságában!"

A francia hapenning után még jópár évig elhagyatva állt az épület, míg a Budapesti Önkormányzat úgy nem döntött, hogy az Andrássy úti Fiatal Művészek Klubja (FMK) jogutódjaként megvásárolja és átépítse a lepukkant gyárhelységet egy olyan a mai kornak megfelelő, többfunkciós, magas színvonalon felszerelt, kortárs művészeti központtá, ahol a nyitott gondolkodás és a befogadó szellem érvényesül a kultúrában is. Az 1998-as Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül egy Bozsik Yvette darabbal nyitotta meg kapuit a Trafó Kortárs Művészetek Háza, és azóta is rendületlenül állja a sarat.

www.trafo.hu

A Trafó neve már-már fogalommá nemesült, egyet jelent a magasművészettel, a befogadó, nyílt kultúrával és a minőségi szórakoztatással, ez a 10 év mindenképpen bizonyíték arra, hogy nem volt hiábavaló ez a misszió. Ezúton szeretnénk mi is egy szimbolikus fülhúzással boldog születésnapot kívánni, és még jó sokat!

Természetesen buli is lesz ma este, méghozzá teljesen ingyenes, hogy senki se maradhasson ki a jóból, továbbá az egész évad ünnepi hangulatban telik majd. Eddig is érdemes volt a Trafó honlapját bogarászni, ezután méginkább, de mi is igyekszünk minél több izgalmas eseményről beszámolni majd!

Trafó Kortárs Művészetek Háza
www.trafó.hu

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés