free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Színházjegyek trükkösen!

Borsa         Címkék: jegy, púder, színház, tipp, vásárlás 0 hozzászólás

A felkapott előadásokra nehéz színházjegyet szerezni, de nem lehetetlen. Azoknak is van esélye, akik későn kapnak észbe, és protekciójuk sincs. Tippek, trükkök.

Színházjegy

Ajánló

Szinházjegyet a Színházból!

Tény, hogy a protekció sokat számít, de nem feltétlen kell a közönségszervező rokonának lennünk ahhoz, hogy protekciósak legyünk. A Katona Színházban például bárki lehet pártolói tag, és így bebiztosíthatja magának a tuti helyre szóló jegyeket. Azoknak pedig, akik központi online jegyárusok helyett inkább közvetlenül a színházaktól szeretik beszerezni a jegyeket, itt van néhány színház jegypénztárának elérhetősége.

Az ősz beköszöntének egyik pozitív vonatkozása - már azok számára, akik kedvelik a műfajt -, hogy indul az új kőszínházi évad. Akiknek azonban mondjuk csak most, a napokban jön meg a kedvük, hogy belátható időn belül megtekintsék valamely felkapottnak számító színdarabot, azok egy kissé el vannak késve. Ezeknek az előadásoknak a többségére ugyanis az előrelátók jellemzően már a nyár elején felvásárolták. Ettől még azonban számos módja létezik annak, hogy mégiscsak megszerezzük az áhított jegyeket a kiszemelt előadásra. Eláruljuk, hol és hogyan érdemes próbálkozni.

 

Pénztárak

Tisztességes vagy sem, a gyakorlat alapvetően az, hogy a legjobb helyekre szóló jegyeket már a jegyárusítás megkezdése előtt leosztják a jegyirodák, közönségszervezők között, illetve félreteszik a színház dolgozóinak kiterjedt rokoni, baráti és ismerősi köre számára. Kérdésünkre egy budapesti színház szervezési osztályának egyik munkatársa - inkognitóban - megerősítette, hogy a legjobb helyre szóló jegyeknek már a jegyértékesítés megkezdése előtt megvan a gazdája, így a legbiztosabb módszer a jegyhez jutáshoz egyértelműen az, ha rendelkezünk protekcióval. Ő egyébként ebben nem talál kivetnivalót, szerinte ugyanis "ez mindig is így volt és így is lesz". Ebből kiindulva tehát egyáltalán nem biztos, hogy az jár a legjobban, aki a jegyárusítás kezdetének kora reggelén lecövekel a színház pénztára előtt, hogy elvileg az elsők között tudjon jegyhez jutni.

Az idő előrehaladtával pedig egyre csökken az esély arra, hogy épp a pénztárban kapunk jó helyre jegyet. Ugyanakkor egy telefont persze mindig megér a dolog, az már más kérdés, hogy a túlvégen felveszik-e kagylót. Ha azonban addigra még mindig nincs jegyünk, akkor az előadás időpontja előtt egy-két nappal érdemes lehet újból érdeklődni, ugyanis előfordulhat, hogy ilyenkorra a jegyirodák, szervezők vittek vissza el nem adott jegyeket a színházba. Több színháznál bevett szokás az is, hogy vissza ugyan nem váltanak, de azoktól, akik mégsem tudnak elmenni az előadásra, bizományba átvesznek jegyeket a pénztárak és ezeket megpróbálják értékesíteni.

Jegyirodák offline és online

Színházjegyekből a legnagyobb választékot az Interticket és a Ticketportal hálózatában találunk. Ezeket a jegyeket egyrészt a hálózatokhoz tartozó jegyirodák forgalmazzák, másrészt pedig közvetlenül, az interneten keresztül is vásárolhatunk tőlük, bankkártyával. Az egyik bevásárlóközpontban üzemelő jegyiroda munkatársától megtudtuk azt az egyáltalán nem meglepő tényt, hogy a jegyeladási adatok alapján a musical műfaj számít manapság a legnépszerűbbnek.Elmondta, hogy jelenleg az Operettszínház előadásaira a legnehezebb jegyet szerezni: a Rómeó és Júlia itt futó musicalváltozatának előadásaira több éve stabilan elkapkodják a jegyeket, az idei ősz slágerdarabjának pedig a Szentivánéji álom zenés feldolgozása ígérkezik. Ezzel szinte teljesen egybecsengenek a Ticketportal oldalán olvasható színházjegy-eladási TOP 10 adatai, ahol jelenleg a dobogó harmadik fokát a - szintén Operettszínházas - Csárdáskirálynő, a másodikat a Mozart! musical az elsőt pedig a fentebb már említett Szentivánéji álom foglalja el. 

A nagyobb budapesti színházak - illetve néhány vidéki teátrum is - bevezette már honlapján az online jegyvásárlási lehetőséget, ám ez az opció is többnyire valamelyik nagy netes jegyárusító portálhoz kapcsolódóan működik. Így például a Thália Színház  a Madách Színház vagy a Katona József Színház hivatalos online értékesítője az Interticket, míg az Operettszínházé a Ticketportál. Ez azonban nem jelent kizárólagosságot, tehát bármelyik színházba szeretnénk is menni, érdemes több online jegyárusító helyen is körülnézni. Ráadásul a két említett, nagy jegyáruház mellett működik még több, hasonló rendszerű kisebb is, mint például a JegySM vagy a Jegymester.Bár a jegyek leosztásában megvan a hierarchia, olyan értelemben, hogy például első sorokba szóló jegyeket online leginkább csak a két nagy értékesítő árul, de azok hamar el is fogynak, ugyanakkor a kisebbeknek megvan az az előnye, hogy náluk -  nem feltétlenül az első-második sorba, de mondjuk  negyedik-ötödikbe már eséllyel - még az előadás előtt néhány nappal is találhatunk jegyet. Itt jegyeznénk meg, hogy az online jegyértékesítőknél jellemző, hogy az előadás közeledtével úgymond "adagolják" a jegyeket azaz, ha mondjuk ma azt találjuk, hogy az adott darabra nincs az elképzeléseinknek megfelelő jegy, attól még lehet, hogy holnap vagy egy hét múlva lesz, tehát megéri olykor visszanézni.

Az online jegyvásárlástól egyébként viszonylag sokan idegenkednek még, pedig nem kellene. Maga a vásárlás menete nagyon egyszerű és kényelmes.Kiválasztjuk a színházat, az előadást és az időpontot, erre megjelenik a nézőtér alaprajza, a szabad helyekkel. Itt kijelöljük a megvásárolni kívánt jegyeket, majd bankkártyával átutaljuk a pénzt. Ezek után a Ticketportál esetében azonnal megkapjuk az otthon kinyomtatható jegyeket, amivel simán beengednek az előadásra. A többi szolgáltató visszaigazoló e-mailt küld, amivel a színház pénztárában tudjuk átvenni a jegyeket.

A jegyek újrafelosztása

Kifejezetten jó helyekre szóló jegyekre tehetünk szert e témájú fórumok látogatásával. A Magyar Színházi Portál Eladó jegyek fórumában zenés és prózai darabokra egyaránt hirdetnek eladó jegyeket. Még jobban pörög a Startlap Musical fórumának Jegy csere-bere, eladás topikjua, ahol elsősorban musicalekre szóló jegyeket kínálnak eladásra illetve cserére a felhasználók.Mivel ezt a fórumot a műfaj törzsközönsége látogatja, akik hónapokra előre felvásárolják az elérhető legjobb jegyeket, melyeknek egy részétől - például a szereposztások kikerülése után - ezen a helyen szabadulnak meg, ezért itt igen gyakran bukkannak fel az első sorokba szóló, jobbnál jobb jegyek. Érdemes tehát ide  gyakran benézni, hiszen folyamatosan - akár még az előadás napjának délutánján is - kerülnek fel hirdetések, ha pedig kedvükre való jegy bukkanna fel, nem árt azonnal jelentkezni érte, mielőtt más lenne a gyorsabb.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés