free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csevapcsicsa

Borsa         Címkék: darált, hovátország, hús, íz-i, recept 2 hozzászólás

Itt az ősz, de egy kis konyhai mesterkedéssel megidézhetjük a vakáció hangulatát. Borsamunkatárs nem unta meg Horvátországban a csevapcsicsát, itthon is azt sütött.

Nem tudjuk, hogy megérkeztek-e már az üdülési statisztikák, de azért vannak sejtéseink, hogy mi, magyarok többszázezres tömegben nyaraltunk idén is az Adria horvátországi partjainál. Az Íz-i rovat szempontjából ez azért érdekes, mert mindegy, hogy kempingben sátorozott vagy sokcsillagos szállodában nyaralt valaki, a csevapot biztos megkóstolta. S, aki meg is szerette, annak esetleg hiányozhat a nyarat idéző íz a ködös, hideg, őszi estéken. Nekik próbálunk segíteni.

Mint ahogyan a fasírtról szóló értekezésünkben annak idején írtuk, a kisütött darált húsnak számtalan fajtája létezik a világban, ezek gyakorlatilag unokatestvérek. A csevapnak azonban közelebbi rokonai is vannak, hiszen a Balkánon minden országban nagy hagyománnyal bír a kis kolbászkák készítése. Sütik Szerbiában, Boszniában, Montenegróban, Bulgáriában (csevapcsicsa) sőt, Románia egyes részein mitite néven is. Mindenhol egy kicsit más az íze, muzulmán területeken, a hegyvidéki részeken inkább birkából készítik, máshol marhahúsból sül, vagy vegyes darált húsból, de a lényeg mindenhol, hogy - ellentétben a magyar fasírozottal - nem fűszerezik nagyon, inkább a tiszta hús íz és a füstös, faszén parázs adta aromák dominálnak. Mert természetesen az a legjobb, amikor parázs felett készül.

íz-i, csevap (csicsa), csevapcsicsa

No, azért persze nincs baj a grillsütővel sem sőt, a kevés olajon, serpenyőben való készítés sem teszi nagyon tönkre. Nem teljesen az az íz persze, amire emlékezni szeretnénk, de egy kis jóakarattal és megfelelő körítéssel azért elővarázsolható a hangulat. A megfelelő körítés pedig alapvetően a friss kenyér, a darabokra vágott édes hagyma - ezt egyébként már lehet a magyar zöldségeseknél is kérni, onnan lehet megismerni, hogy fehér, gyöngyházfényű héja van -, és az ajvár. Az ajvár nem más, mint fűszerezett paprika-padlizsán krém, amit már itthon is lehet kapni, majdnem minden közértben. Létezik csípős és édes változat, mindkettőt ajánlatos egyébként virslihez, fasírthoz is megkóstolni, ezt pedig a tökéletes hangulat végett azért érdemes lehet hallgatni a csevap evéshez.

A megszokott körítés mellett természetesen adhatunk hozzá nagy adag salátát, sültkrumplit, de arra ügyeljünk, hogy a fent említett hagymát mindig mellékeljük, vagy a salátába tegyünk belőle bőven, illetve fűszerezzük erősen azt, mert az össz ízhatás érdekében a kíséretnek karakteresnek kell lennie. De persze aki akarja, megpróbálhatja feltétnek a tökfőzelékre. Nem biztos, hogy rossz lesz.

Így készül


Személyenként tizenöt dekányi darált húst számítunk, akár birkát, akár marhát veszünk érdemes egy kicsit zsírosabb, szaftosabb részt választani a daráláshoz. Sózzuk, alaposan borsozzuk és fél kilónként egy púpos kávéskanál szódabikarbónát teszünk hozzá. Jó néhány órát, de akár egy napot is letakart edényben állni hagyjuk.



Ujjnyinál valamivel vastagabb kolbászkákat formázunk belőle és olajozott grillrácson parázs fölött, vagy nagyon kevés olívaolajon serpenyőben lassan sütjük. Az édes hagymát darabokra vágjuk és ennek kíséretében azonnal, forrón tálaljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés