free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pop-art fenegyerek

Borsa         Címkék: évforduló, keithharing, kiállítás, lumú, művészet 0 hozzászólás

Ma már vagyonokba kerülnek művei, pedig Keith Haring karrierje metróaluljárókban kezdődött. Nem érte meg 50. szülinapját, a LUMÚ azért megünnepli, és mi is.

Keith Haring mindössze 31 éves volt, mikor a nála diagnosztizált AIDS betegség ellen szervezete föladta a harcot. Elképesztő, hogy még most is csak 50 éves lenne, összmunkássága is csupán egy évtizedet ölel fel, de nyugodt szívvel kijelenthető, hogy korszakformáló és igencsak jelentős évek voltak ezek.


www.haring.com
 

Már a kezdetekkor teljesen egyértelmű volt Haring számára, hogy az úgynevezett intézményes képzőművészetben semmi keresnivalója. Pályafutását is a New York-i metróban kezdte, ahol eleinte fehér krétával rajzolta tele a fekete reklámtáblák szabad felületeit. Később jöttek az egyéb közterületek, a festékfújó flakonok, az ecset és a tus. Haring művészete a kontúrokra, dinamikára és a színekre épült, alapvetően egy igen egyszerűnek tűnő ösztönművészeti kombináció, de a kacska vonalai mögött az univerzális életigazság bújik meg.


Inspirációját elsősorban a graffitik világából és a nagyvárosi hip-hop kultúrából merítette, de  hatott rá az absztrakt expresszionizmus, a pop-art és természetesen Andy Warhol. Mintha csak tudta volna, hogy nincs sok ideje, nem is pazarolta sem vázlatokra, sem hosszadalmas előkészületekre; kezébe kapott egy flakont, ecsetet, tust, vagy krétát és már húzta is a vonalakat. Dolgozott papírra, ponyvára, autókra, kórházak falaira, sőt még emberi testre is, mindig javítás nélkül, könnyed kézzel vezette rajzeszközeit, vagy azok vezették őt magát, mindenesetre már az alkotás folyamata is kétségkívül a mű részét képezte.

www.haring.com, www.zmphoto.it

Haring a szavak igazsága helyett a képekében bízott, művei nem csupán rajzok voltak, hanem üzenetek, számára a művészet a kommunikáció megkérdőjelezhetetlenül legerősebb formáját jelentette. Folyamatosan "beszélt", de nem összevissza, és nem feleslegesen, képein például soha nincsenek díszítőelemek, perspektíva vagy hasztalan terek, csak az akció, a cselekmény. Ez a beszédes hajlam megfelelő mennyiségű kritikai látásmóddal is egyesült, így alakult ki ez a gyilkos stílus, és ez az összetett szimbólumrendszer, amivel kellőképpen hatásosan szólt be a XX. századi nagyvárosi embertípusnak - azon belül is kiváltképp az amerikainak -, a fogyasztói társadalomnak, a pénznek, a hatalomvágynak, az erőszakosságnak és a háborúknak.

Haring olyan végtelenül egyszerű és érthető alternatív művészetet hozott létre, ami méltó kihívója volt a durván elitista és kódolt művészeteknek, ezt ugyanis egy sokkal szélesebb kör is képes volt értelmezni és élvezni. Céljai között szerepelt, hogy a művészet ne csak a szupergazdagok kiváltsága legyen, ezért nyitott New Yorkban egy Pop Shop nevű boltot, ahol elérhető áron terjesztette saját műveit is.

http://sexualityinart.wordpress.com

Némiképp persze ellentmond a dolognak, hogy nem sokkal a halála után már csillagászati áron méri a műtárgypiac a "Keith Haring"-eket, de a bogaras művész jelenlegi sztárpozícióját is határozottan elutasítaná. Keith Haring munkássága nem pénzben és nem az őt övező felhajtásban mérhető, ösztönművészete elemi erővel hat, és napjaink emberét ugyanúgy letaglózza, mint a 80-as évek műértő alanyait.

A kerek évforduló alkalmából világszerte kiállításokkal emlékeznek meg az arcátlanul fiatalon elhunyt művészről. Idehaza a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum vállalta magára ezt a szép feladatot, és a New York-i Keith Haring Alapítvánnyal karöltve egy igencsak impozáns tárlatot dobtak össze a Haring-életműből. Az 1979 és 1989 közötti időszak munkái tekinthetők meg közel 800 m2-en; 11 festmény és több mint 80 grafika reprezentálja Haring művészetét.

www.ludwigmuseum.hu

Bár a rajzok primitívnek és gyermekinek tűnnek, leginkább a dráma és a szex dominál bennük, a Ludwig válogatás pedig különösen borongósra sikerült, mégis egyedülállóan pontos és őszinte képet ad egy olyan emberről, akinek a világlátása és képalkotó ereje messze túlmutatott korán.


Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
Keith Haring kiállítás - 2008. november 16-ig
www.ludwigmuseum.hu


 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés