free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 alternatív közlekedési forma

Borsa         Címkék: alternatíva, dugó, közlekedés, lista, tárgy 0 hozzászólás

Az útlezárások miatt lassan lehetetlen autóval közlekedni Budapesten, viszont a tömegközlekedési eszközök zsúfoltak és koszosak. Van más alternatíva. Ötös lista.

A hangzatos változtatások ellenére, Budapesten a tömegközlekedésben nem tapasztaltunk minőségi javulást, ezért, vagy csak kényelmi okokból, az autósok száma folyamatosan növekszik. Pedig mostantól azonban egyre rosszabbul járnak ők is, az egyre növekvő forgalmi dugók, a lezárt hidak és útszakaszok ugyanis lassan megbénítják a várost. Délután négy és öt óra között nem élmény eljutni Pestről Budára vagy vissza, ilyenkor pár kilométer megtétele is órákba telhet. A hírek szerint ennél csak rosszabb lesz a helyzet, újabb utakat zárnak majd le, méghozzá egyszerre. A Margit híd felújítása pedig valószínűleg végleg ellehetetleníti a belvárosi közlekedést.

Autómentes Nap

Szeptember 22-én Európa-szerte - így Magyarországon is megrendezik az autómentes napot, hogy felhívják a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti problémákra. A kezdeményezés 1997-ben indult el Franciaországban, és mivel azóta több mint ezer európai város csatlakozott hozzá, kivívta magának az Erópai Autómentes Nap elnevezést.

Az ilyenkor demonstrálók célja országhatároktól függetlenül ugyanaz, élhetőbb városokat, több parkot, bicikliutat és sétálóutcát szeretnének, illetve azt, hogy a döntéshozók a gyalogosok és a kerékpárosok figyelembe vételével reformálják meg a városi közlekedést. Ezen a napon Budapesten és országszerte több nagyvárosban is lesznek demonstrációk, biciklis felvonulások.


Nem marad más megoldás, mint valamilyen alternatív közlekedési forma. Vegyük elő egykori vagányságunkat, emeljük ki a hátsónkat a kocsiból, használni úgysem lehet hamarosan, vagy legalábbis nem lesz érdemes, hiszen előbb görcsöl be a kuplungos lábad, minthogy kiérnél az utcádból. Listánkban összegyűjtöttük a legjobb és legsportosabb eszközöket a közelgő Autómentes Nap apropóján. Mert a zsúfolt, ritkán járó, mocskos buszokon utazni csak azért sem fogunk.

A klasszikus megoldás: bringázz!

Az alternatív közlekedésről először mindig a jó öreg kerékpár jut az eszünkbe. Gyors, nem szennyezi a környezetet, és még kényelmes is. Hajthatsz gyorsan , mint egy biciklis futár, vagy lassan, komótosan, ha épp fáradtabb vagy, de mindenképp gyorsabban érsz célba, ha dugó van, mintha autóba ülnél. Ráadásul megspórolhatod az edzőterem költségeit is, hiszen napi fél óra biciklizés tutira formában tart. Ha eddig még nem merészkedtél bringával nagyobb forgalomba, próbáld ki szeptember 22-én, a Critical Mass  felvonuláson, ami most a szokásoktól eltérően nem lezárt utakon vezet végig, hanem az autók között, hogy azok is megtapasztalhassák, hogy milyen az autók között kerekezni, akik korábban csak hétvégén ültek biciklire. Szerintünk káosz lesz a városban, majd meglátjuk!


Gördeszka - nemcsak fiúknak

Nemrég a Hősök terén vitt át az utunk és a sok BMX-es meg gördeszkás srác között észrevettünk néhány belevaló csajt is, akik ugyanolyan akrobatikus magabiztossággal ugrották meg a trükköket, mint a többiek. Ha igazi utcai vagány szeretnél lenni, miközben gyorsan eljutsz úticélodhoz, neked találták ki a deszkázást. A műfaj gyökerei New Yorkba nyúlnak, ahol éppen a budapestihez hasonló közlekedési káosz vette rá a fiatalokat, hogy a görparkok helyett a városokban is használják a deszkát. Egy új fejlesztés most ráadásul ötvözi a szörfözés és a gördeszkázás élményét. A designdeszka neve SoulArc és garantált, hogy használata közben minden kíváncsi szem rád tapad a körúton! Kinek kell kocsi, ha ilyennel is nyomulhat?


Görkorcsolya - a szexi alternatíva

A görkorcsolyázás aránylag rövid idő alatt megtanulható, és ha már tudod a legfontosabb alaptechnikákat, mint például a fékezés és a kanyarodás, nyugodtan útnak indulhatsz. Megéri ezt az alternatív közlekedési eszközt választani, hiszen amellett, hogy ideális a rövidebb utakra még igazán formás feneket is varázsol. Azon sem kell aggódnod, hogy mi lesz vele, ha elered az eső, hiszen kis helyen is elfér, így rossz idő esetén könnyen elsüllyesztheted a hátizsákod mélyére. A jobb minőségű görkorik ára 20 ezer forinttól indul, érdemes kicsit többet költeni rá, hiszen ezek nem törik fel olyan könnyen a lábadat és a kerekei is tovább bírják. Bármelyik sportáruházban vehetsz megfelelő görkorit, itt is fontos szabály: olcsó húsnak híg a leve!


Hi-tech designcucc: A Segway

Pár éve még akkora újdonság volt, hogy el sem tudtuk képzelni, hogy valaha hozzánk is eljut. A kétkerekű elektromos járgányt csak a tech blogokról ismertük, ma azonban egyre gyakrabban tűnik fel Budapest utcáin is. A Segway talán a legfantasztikusabb belvárosi közlekedési eszköz, irányítása pofon egyszerű, eldőlni pedig nem lehet vele. Az önegyensúlyozó szerkezetben két számítógép és két akkumulátor dolgozik azon, hogy minél kényelmesebbé és szórakoztatóvá tegyék számodra az utazást. Nincs rajta fék vagy gázkar, egyszerűen a tested mozgásával irányíthatod, ha előredőlsz felgyorsul, ha hátra, akkor lelassul. Arra tervezték, hogy bárhová elvigyen, ideális munkába járáshoz vagy bevásárláshoz is. Az elektromos, teljesen környezetbarát Segway már nálunk is kapható , ráadásul nem kerül többe, mint egy vadiúj olasz robogó.


Nemcsak kicsiknek való: Roller

Sokaknak, amint meghallják a rollerezés szót, rózsaszín ruhába öltözött copfos kislányok jutnak az eszükbe, pedig a rollerezés ma már trendi nagyvárosi sport, csakúgy, mint a gördeszkázás vagy a biciklizés. A különféle trükköknek, ugrásoknak és csavarásoknak saját nevük van, a városi sportot űzőket pedig számtalan virágzó közösség fogja össze az interneten. A roller tökéletes közlekedési eszköz kisebb távok megtételére, gyors, hangtalan és fordulékony. használata pofon egyszerű, nem kell tanulni, elég, ha felidézed a gyermekkori emlékeket. Az olcsóbb rollererek pár ezer forintba kerülnek, a profibbak ára 40-50 ezer forint között mozog a sportszaküzletekben. Ha túl kényelmes vagy a hajtáshoz, akkor választhatsz motoros változatot is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés