free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A stílusos borozás kellékei

Borsa         Címkék: bor, fehér, hőmérséklet, tárgy, vörös 0 hozzászólás

Alapvetően a borozáshoz elég egy-két palack bor és pár pohár, meg egy jó társaság, de a megfelelő kellékekkel az élmény fokozható. Kiegészítők a stílusos ivászathoz.

A borozás az elmúlt évtizedben egészen új értelmet kapott nálunk. Megtanultuk, már nem arról szól, hogy minél hamarabb becsípjünk, sokkal inkább arról, hogy kiélvezzük egy jó bor minden egyes cseppjét, akárcsak egy finom süteményt vagy egy gasztronómiai költeményt. Sorra jelennek meg a borkalauzok, amelyek segítenek eligazodni a különböző fajták és pincészetek között, sőt ma már szinte az összes szakácsműsorban ajánlanak bort a receptek mellé. Kezdjük megtanulni, hogy mi a különbség bor és bor között, tudjuk kik a legjobb sztárborászok, melyek az év csúcsborai, mit érdemes megvenni és mit nem. Persze borválasztás akkor is  körülményes folyamat marad, ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, hiszen a kínálat folyamatosan változik, ráadásul nem árt néha kockáztatni, hátha valami igazi különlegességet fedezünk fel a borszaküzlet egyik eldugott polcán. Egy igazán kellemes borozáshoz azonban a bor csupán az egyik kellék, nem mindegy ugyanis, hogy hogyan fogyasztjuk el, hiszen ahhoz hogy tökéletes legyen az élmény, még jó pár dologra szükség van.

A különböző borok különböző hőmérsékleten teljesednek ki, éppen ezért nem mindegy, hogy hány fokon fogyasztjuk őket. A fogyasztási hőmérséklet a legtöbb esetben fel van tüntetve a palackon, ha ezt betartjuk, akkor a bor minden apró mellékízét érezhetjük. Ha nincs otthon borhűtőnk, ajánlatos beszerezni egy elegánsabb borhőmérőt, amivel ellenőrizhetjük, hogy elérte-e a palack tartalma a megfelelő hőmérsékletet. Az egyszerűbb hőmérő gallérok(kép1) ára pár ezer forint, de választhatsz kicsit drágábban szondával ellátott(kép2) változatot is, amely sokkal pontosabb értéket mutat.

www.bortarsasag.hu, www.gourmandia.eu

Ha a palack végre a megfelelő hőmérsékletre hűlt már lehet is kinyitni, csakhogy nem mindegy hogy mivel, sőt az sem, hogy hogyan. A hozzáértők szerint ugyanis hat túl gyorsan húzzuk ki a dugót, és a nyitás még hangos pukkanással is jár, akkor a bor nem hozza a legjobb formáját.

Hogy ez igaz-e vagy sem, azt nem tudjuk, az viszont biztos, hogy sokkal kényelmesebb egy jó minőségű, tekerős dugóhúzót(kép3) használni erre a célra, amivel a bornyitás még minimális erőfeszítésbe sem kerül. Ráadásul így az sem fordulhat elő, hogy a spirál átfúrja a dugót, és parafaforgácsok kerülnek az üvegbe. A jobb minőségű dugóhúzók ára négy-ötezer forinttól indul, felső határ nincs, a Sveid cég nemrégiben például egy 12 millió forintos platina bornyitót(kép4) dobott piacra.

www.nova68.com, www.slipperybrick.com

Ha fehérborról van szó, akkor ezen a ponton már következhet is kiöntés, ám ha épp most költöttél egy vagyont egy különleges, régóta palackban érlelt vörösborra, akkor ajánlatos várni még vele egy kicsit. Az évek során ezekben a borokban ugyanis üledék rakódhat le, hogy ezt eltávolítsd, dekantálni kell, azaz áttölteni egy erre alkalmas edénybe, szaknevén karafba. Érdemes áttölteni a fiatalabb vörösborokat is, így ugyanis az ital több oxigénhez jut, jobban kinyílik, megtisztul és élvezetesebbé válik.

www.bortarsasag.hu, http://the-strange-decanter.blogspot.com, www.riedel.com

Fontos, hogy lassan és óvatosan öntsd át a bort a palackból a dekantáló üvegbe(kép5), egyrészt, hogy véletlenül se töltsd át az üledéket, másrészt a hosszabb levegőztetés miatt. A karafok leggyakrabban tág nyakú hasas üvegek, de kaphatóak egészen különleges formájú darabok is. Etienne Meneau francia művész például olyan faág alakú(kép6) dekantálókat készít, amik könnyedén összetéveszthetőek egy kortárs üvegszoborral. A művész csak megrendelésre készíti el őket, így mindegyik egyedi darab. Az osztrák Riedel cég kecses, exkluzív dekantálói(kép7) szintén felérnek egy műalkotással, első látásra nem igazán lehet eldönteni róluk, hogy valójában micsodák. Az üvegkarafok ára két-háromezer forintról indul, a különleges formát illetve a márkát azonban ezek esetében is meg kell fizetni.

Ha bor hőmérséklete megfelelő és már levegőztetted is egy kicsit, akkor nincs más hátra, mint meginni, ehhez azonban szükséged lesz megfelelő pohárra is. A borozás elengedhetetlen tartozéka a jó pohár, ennek formája ugyanis nagyban befolyásolja a kóstolás élményét. Attól függően, hogy milyen formájú, falvastagságú és anyagú pohárba öntöd a bort, megváltozhat az íze. Ha nem jól választasz formát, a savasabbnak érezheted, csökkenhet a gyümölcsös jellege, vagy éppen elveszítheti zamatát, és nem domborodik ki valódi, jellegzetes aromája. A Wineglass giude weboldalon borfajták szerint válogathatsz a poharak közül, itt szinte minden borhoz más formájú poharat javasolnak, persze ezt azért mi is egy kis túlzásnak tartjuk, az alapformákat azonban nem árt megjegyezni.

www.wineglassguide.com

A tulipán alakú, hosszúkás, szűk szájú(kép8) poharak a fehér borokhoz ideálisak, ezekben ugyanis kevesebb oxigén jut a borhoz, így az sokkal tovább megtartja kellemes ízét. A vörösboros poharak ezzel szemben öblösebbek(kép9) és kicsit nagyobbak is, ezekben több oxigénhez jut az ital, a kehely formának köszönhetőn pedig nem illannak el olyan gyorsan az illatok. A rosé borokhoz és rizlingekhez kifelé hajló peremű, tulipánformájú kehely(kép10), míg a desszertborokhoz kisebb méretű, szűk szájú(kép11) pohár illik, ami megőrzi az ital zamatát.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés