free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szári nélkül, szabadon

Borsa         Címkék: hagyomány, india, öltözet, púder, szári 1 hozzászólás

A fehér blúz fekete nadrággal decens viseletnek számít. Ám Indiában felháborodnak, ha egy nő így öltözik, mégis egyre többen viselnek nyugati ruhát szári helyett.

A feminista írónő, Urvashi Butalia, aki India első független, női kiadóvállalatának, a Zuban Booksnak is a vezetője üdvözölte a lépést. Megjegyezte, hogy sokan a nyugati ruházatot a nők felszabadításával, a modernséggel azonosítják. "Jó, hogy a nők azt érzik, van választásuk, de személy szerint úgy gondolom, a nyugati ruhák nem állnak jól az indiai nőknek."

Salwar kameez

Dél-Ázsiában hordott, hagyományos ruhanemű. A salwar egy lenge nadrág és a kameez egy hosszú felső. Viselete elterjedt Pakisztánban, Indiában, Bangladesben és Afganisztánban is. A salwar kameez modern női változatai kevésbé egyszerűek mint a hagyományosak. Megtalálhatóak mély dekoltázzsal, átlátszó anyagokkal kombinálva, ujjatlan vagy harangujjú mintára szabva is.


Elmondta, hogy fiatal korában ő is lázadt a szári viselése ellen, méghozzá úgy, hogy helyette salwar kameezt hordott. A mai fiatalok pedig már úgy lázadnak, hogy farmert vesznek fel. "Ki vagyok én, hogy vitatkozzak velük?" - tette fel a kérdést.

A politikusok kevésbé lelkesen reagáltak Vadra merészségére. "Komoly parlamenti képviselőként azt szeretném, ha olyan ruhákban látnának minket, ami a kultúránk része." - idézte az India Times Naveen Jindalt, a parlament egyik tagját.


Sonja Gandhi és Mayawati Kumari

Bár Vadra nem megválasztott politikus, mégis kulcsszerepet játszott a párt kampányában, melynek az anyja az elnöke és a testvére a főtitkára. A Pekingi Olimpia megnyitóünnepségén is részt vett anyja és bátyja társaságában. Sonia számára egyébként nem meglepő lánya öltözködési stílusa, hiszen ő maga Olaszországban született és bevallotta, amikor Indiába költözött, maga sem szerette az indiai konyhát és a hagyományos viseletet sem. Mi több, lányához hasonlóan ő is botrányt kavart, amikor napvilágot látott róla egy fotó, amin miniszoknyát visel. Manapság persze rendszerint már hagyományos öltözékben mutatkozik. Hasonlóan az indiai politikai élet másik női kulcsfigurájához, Mayawati Kumarihoz.

Szári

Az indiai nők tradicionális népviselete, mely a mai napig is a legelterjedtebb és legelfogadottabb viseletnek számít India-szerte. Egy négy-kilenc méter hosszú selyem vagy pamut anyagcsíkból áll, melyet különféle stílusokban tekernek a testre. A csípőn általában szorosabban, míg a felsőtesten és a fejen lazábban hajtogatják. Alatta cholit, azaz szűk, rövid ujjú száriblúzt és alsószoknyát viselnek.


Azonban nem csupán a politikai szcénában generál vitát az öltözködés kérdése. Nyugat-Bengáliában például egy tanárnő, Katsuri San esete kavarta fel nemrégiben a kedélyeket. A tanárnőt ugyanis kitiltották az iskolából, ahol tanított, méghozzá azért, mert salwar kameezt viselt.


A hagyományok tartják magukat

Az iskola ragaszkodott hozzá, hogy hordjon szárit, ő azonban ezt visszautasította, arra hivatkozva, hogy tömegközlekedéssel utazik és ennek során a szári nem praktikus viselet. Végül a hatóságoknak kellett kényszeríteniük az iskolát, hogy engedjék a tanárnőt salwar kameezben dolgozni.

1. Szári nélkül, szabadon
2. Miniszoknya helyett száriIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés