free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Természetközeli szex

Borsa         Címkék: állati, film, premier, szerelmek, természet 0 hozzászólás

Az állati szerelmek nem informatív, nem is újító, néhol sablonos, és még szexjelenet is alig van benne. Viszont a képek gyönyörűek benne és jól passzolnak a zenéhez.

Laurent Charbonnier vezénylete alatt a francia filmes stáb öt kontinenst járt be, és 500 napig leste titokban a szerelmes hangulatba került állatokat. A mozi természetfilmként van aposztrofálva, de sokkal inkább valami vizuális orgiára hajaz, ugyanis nem a hagyományos értelemben vett, információs blokkokkal teletűzdelt felvilágosító moziról beszélünk. Egyáltalán nem hasonlít a National Geographic vagy az Animal Planet stílustárs filmecskéire, ahol búgó hangú narráció támogatja meg a képeket.

 Laurent Charbonnier filmje leginkább egy költői természetmozi, melyben állatok rituális viselkedési formáit, udvarlásait, a szexuális dominanciáért folyó csatározásait szemlélhetjük.

http://fr.movies.yahoo.com

A képek gyönyörűen vannak vágva, alattuk Philip Glass csodálatos zenéje szól, és az egész mozi egy kis vizuális szimfóniát formáz. A narráció egészen elhanyagolható formában jelenik csak meg, a film elején és végén pár költőinek szánt, valójában azonban egészen sablonos mondat hangzik el a szenvedélyről, a szerelemről, az állati és emberi indíttatás hasonlatosságairól ebben a kérdésben és propaganda célzattal egy kis környezetvédelem. Kár érte, mert Cécile De France hangja ugyan kellemesen cseng, de a mondandó habkönnyű volta agyonvágja az egészet.

Koncentráljunk inkább a képekre, mert mégiscsak az itt a lényeg! Ha valaki esetleg hasonlóságot vélne felfedezni az Állati szerelmek és a szintén francia Vándormadarak című film között, az ne csodálkozzon, jó helyen kapizsgál, ugyanis Charbonnier a Vándormadarak stábjának operatőri különítményét erősítette annak idején.

http://fr.movies.yahoo.com

Ezért talán nem is csoda, hogy első rendezésében is sokkal inkább a hozzá közel álló képek dominálnak, mint bármi más. A gyönyörűen fotózott képekre néhol mesterséges fényekkel segítettek rá, ami csak a nagyon szemfüleseknek szerezhet néhol kellemetlen perceket egy-két oda nem illő árnyék erejéig.

A rendezés amúgy borzasztóan nagyvonalúan kezeli a témát, már-már hanyagul, ami az 500 napnyi anyag és a hihetetlen mennyiségű állatfaj, kontinens és éghajlati tényezőből következik. Ilyen körülmények között nehéz bármire is fókuszálni, a képek esetlegesen követik egymást, de remekül passzolnak a zenével, a linearitás kimerül az udvarlás, versengés, párzás, gyermekáldás sorban, nagyjából ezen a fonalon villódznak a képek a mindenféle színes és fura madaraktól elkezdve a kengurukon, elefántokon, bogarakon át a szarvasokig és majmokig.

http://fr.movies.yahoo.com

A filmidőből a nettó szexjelenet alig éri el a tíz percet, nem is erre van kihegyezve a dolog, a színpompás vadvilág bemutatása ebben az esetben még az általános iskolás biológiai könyvek mélységeit sem éri el. Ez a film nem erről szól, nem informatív és nem újító, viszont gyönyörű és igényes! Ajánlani csak azoknak tudjuk nyugodt szívvel, akik képesek egy abszolút sztori és narráció nélküli film esetében is elengedni magukat, és csak sodródni a képekkel. Több nincs ebben a próbálkozásban, de az a helyzet, hogy igazából nem is hiányzik belőle.

Állati szerelmek / Les Animaux amoureux
Színes feliratos francia dokumentumfilm, 85 perc, 2007
Rendező: Laurent Charbonnier
Zeneszerző: Philip Glass
Producer: Jean-Pierre Bailly
Vágó: Axelle Malavieille
Narrátor: Cécile De France
Játékidő: 85 perc
Bemutató dátuma: 2008. szeptember 11.
Forgalmazza: SPILÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés