free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Civilek az éterben

Borsa         Címkék: civil, kultúra, nonprofit, rádió, szabad 0 hozzászólás

A civil rádiózáshoz nehéz kiizzadni a pénzt, de így legalább nem a pénz határozza meg a színvonalat, hanem a lelkesedés. Ami nagyon jól jön az egysíkú médiapalettán.

A szabad, vagy más néven kisközösségi rádiózás egy abszolút politikai és gazdasási érdekek nélküli, független rádiós szférát jelent, ezt azonban téves lenne pusztán azzal a jelenséggel aposztrofálni, hogy ez az a közeg, ahol bármit szabad a durva káromkodásoktól kezdve a kontrollvesztett hülyeségekig. Az emberek többsége csak abban az esetben hall a civil rádiósokról, ha egy kirívó eset erejéig botrányba kerülnek, az információforrás pedig legtöbb esetben az érdekorientált média. A civil rádiók esetében a szabadság egy sokkal komplexebb és magasztosabb fogalmat takar a pusztán ellenőrzésnélküliségnél, sőt, az ORTT szigorú szabályai ugyanúgy érvényesek a civilekre, mint a közszolgálati vagy a kereskedelmi válfajokra.Talán nem lepünk meg senkit azzal az állítással, hogy a mai információs eszközök - rádiók, tévék, újságok - puszta termékké degradálódtak, a fogyasztásra és a nyereségre összpontosítanak, míg a hallgatók/nézők/egyszerű közpolgárok csupán potenciális felvevő piacot jelentenek számukra. Holott ez a "felvevő piac" emberekből áll, akiket minden körülmények között megillet az információhoz való jog, mely természeténél fogva plurális jellegű, és az egymással ütköző nézetek intelligens vitája sem zavarja. Vagyis a kritikai felhang szabadon garázdálkodhat minden félmondatban, a tájékoztatás nem szűkül egy jól behatárolható érdek mögé, ez nagyon fontos aspektus, mert a mai kommunikációs eszközöknek rendkívül kis szegmense mondhatja el magáról a függetlenséget.

A civilek nagyon ügyesen aknázták ki a még szabad területeket, ezek közül az egyik legkézenfekvőbb média a rádió volt. A szabad rádiók közül az elsők idehaza 1991-ben törtek be az éterbe, ez volt a kaposvári ZÖM Rádió és a budapesti Tilos Rádió, természetesen ezt akkor még mind illegálisan. A civilek kitartása azonban lenyűgöző, az 1996. évi I. törvény a rádiózásról és a televíziózásról megteremtette a legális feltételeit a harmadik típusú rádiózásnak.Egy olyan kisközösségi kommunikációs csatornának, ami alapvetően lokális és reális problémákra koncentrálva ad teret a szabad információáramlásnak oda és vissza. Ahogy ők fogalmaznak: "hangot adnak a hangtalanoknak", ami nagyon szép gondolat.

Természetesen, ha nincs gazdasági mozgatórugó, vagyis nem kötnek például a reklámok, akkor a rádió működéséhez szükséges anyagi hátteret vagy zsebből, vagy pályázatok útján lehet előteremteni. Mindez azzal jár, hogy a rádiók munkatársai nemhogy bármilyen juttatást kapnának munkájukért, de sok esetben még ők fektetnek a civil projektbe. Akik ezt csinálják, azt mondják, megéri, és e felől egy percig sem kételkedünk, hiszen ez a fórum a közösségért dolgozik, olyan kulturális sokszínűséget mutat, mint semmi más, és szabad önkifejezési teret ad a műsorkészítőknek is.

Érdekes amúgy, hogy a kisközösségi rádiózás hazánkban Európai viszonylatban is egyedülálló helyet tölt be, 2002 óta szabadon pályázhat bárki az üres frekvenciákra, vagyis megfelelő elszántsággal felvértezve bárki létrehozhat egy rádiót, akár saját lakóközössége számára is.A végletesen egysíkú médiapaletta így kitágult, színesedett, és a közösségi rádiók számtalan olyan feladatot vettek át a "nagyoktól", amikre ott már sem kapacitás, sem ingerencia nem mutatkozott. Ilyen például a lokális ügyekkel való foglalkozás - ahelyett, hogy az aktuális playmate mellbőségét tárgyalnák ki a műsorvezetők - vagy a szabad véleménynyilvánítás mindenki számára.

A civilek hatása elérte a médiatörvényt is, ami ellentétben a legtöbb kelet- és közép-európai országgal háromosztatú médiarendszert állított fel. A szabadrádiós szféra idehaza nagyon erős, jelenleg közel 60 független adó sugároz országszerte, köztük a Civil Rádió, az úttörő Tilos, a Folkrádió, a Fúzió Rádió, a Jazzrádió, a Periszkóp Rádió, a ZsebRádió és még sokan mások. De a fejekben még mindig nem világos, hogy miről is szól ez a mozgalom. Elsősorban a töretlen optimizmusról és lelkesedésről, a közszolgálatról, a kultúráról és a toleranciáról, a szónak minden értelmében.

 

 A Gödörben nemrég megrendezett Első Szabadrádiós Fesztivál - a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete (SzaRáMaSzer) szervezésében - is ezt a problémakört járta végig. Bár megoldás ott sem született a felmerülő problémákra, a fesztivál jóval közelebb hozta a civilekhez a civileket, irigylésre méltó az az elszántság, amivel az önkéntes műsorkészítők, rádióügyvivők, szerkesztők és munkatársak az ügyük mögé állnak, ez pedig minden bizonnyal fémjelzi magát a rádiót is. Kerülnénk a fölösleges ömlengést, de az igazi emberi hang mindennél többet ér, ezt pedig a civilektől kapjuk az éterben.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés