free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ismerd meg: Calvin Klein

Borsa         Címkék: calvinklein, divat, farmer, ismerdmeg, kirakat 0 hozzászólás

Neves divattervezőket bemutató sorozatunkban most egy olyan tervező következik, akinek nem a divat, hanem a kényelem a lényeg. Ismerd meg Calvin Kleint!

Calvin Kleint sokan csak úgy emlegetik, hogy a tervező, aki feltalálta az unisex divatot. A divatdiktátor 1942-ben született New Yorkban, zsidó bevándorlók gyermekeként. Gyermekkorában elsősorban a festés és a rajzolás érdekelte, egész napokat töltött Bronx utcáin rajztáblájával és krétáival, a szülők hagyták, hogy a fiatal Calvin a művészetnek éljen, és nem bánták, hogy fiúk a manhattani Fashion Institute of Technology elvégzése mellett döntött. A fiatal tervező alig 26 évesen alapította meg barátjával, Barry Schwartz-al, a saját neve alatt futó divatcéget, ami akkor még messziről sem hasonlított a mostani divatbirodalomhoz. Csak egy pici üzlet volt a tulajdonukban és elsősorban klasszikus szabásvonalú kosztümöket és öltönyöket árultak.

Az igazi áttörést mégsem a tökéletes szabású ruháival érte el, a nyolcvanas évek elején megreformálta a fehérnemű addig igencsak unalmas világát és piacra dobta első saját tervezésű kollekcióját. A sportos és kényelmes fehérneműket hirdető óriásplakát kampányt a világ több országában betiltották, túlságosan pornográf mivolta miatt. A kilencvenes években az első dizájner farmerek megtervezésével Klein ismét, egy addig teljesen hétköznapi viseletet emelt be a luxusdarabok közé, a felső kategóriás nadrággal nem várt sikereket ért el és egyik napról a másikra Amerika vezető tervezőjévé lépett elő. Ruháira mindig az egyszerű szabásvonalak voltak a jellemzőek, messziről elkerüli a fodrokat és bármilyen más felesleges díszítést.

www.style.com


A farmerektől elkezdve a férfi alsónadrágokon át, egészen a parfümökig mindent a minimalista stílusjegyek jellemeznek. Gyakran használ selymet és pamutot, szinte betegesen irtózik a szintetikus anyagoktól, mottója szerint nem a divat a fontos, hanem a kényelem. Ruháit olyan hírességek hordják, mint Cynthia Nixon vagy Gwyenth Paltrow, de gyakran kapják lencsevégre Julia Robertset és Julianne Moore-t is egy-egy Calvin Klein kreációban.

Az aktív munkától ugyan 2003-ban visszavonult, de a divatbirodalmat Francisco Costa személyében egy olyan emberre bízta, aki szigorúan a követi a Klein által megálmodott világot. A 2008-as őszi téli kollekcióra elsősorban a komor színek és a férfias szabásvonal a jellemző. A nyolcvanas évekből ismert hosszú zakók és női öltönyök ismét megjelentek a kifutón csakúgy, mint a női nyakkendő. Más tervezők színes kollekcióitól eltérően Costa szinte csak fekete színt használ, és nem foglakozik olyan divathóbortokkal mint a skótkocka vagy a népies motívumok. Ruháit elsősorban azok érezhetik magukénak, akik kerülik a feltűnést és szívesen hordanak olyan örök darabokat, amelyek az előrejelzések szerint soha nem fognak kimenni a divatból.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés