free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Láma Ole Nydahl a szerelemről

Borsa         Címkék: buddhizmus, interjú, láma, púder, szerelem 0 hozzászólás

Mielőtt elhagynád párodat, keress neki új párt. Furcsa tanács, főleg egy lámától. Ole Nydahl a kevés nyugati buddhista tanítók egyike. Új könyvéről beszéltünk vele.

Láma Ole Nydhal

Ajánló

A buddhista tanítók

A láma tanítót jelent, A buddhizmus szerint a tanítások magasabb szintjein mindenkinek szüksége van egy tanítóra, mert kommunikáció nélkül, a tanok gyakorlása közben tévútra lehet jutni. A láma a tanítványoknak saját tudatuk félelem nélküli természetét mutatja meg.

A Karmapa lámák Gyalwa Karmapa után kapták nevüket, aki Tibet első számú, tudatosan újraszületett lámája. A Karmapák minden buddha aktivitását testesítik meg. Ezidáig 17 inkarnációja ismert. Karmapa mellett a másik legismertebb, sokszorosan reinkarnálódott tanító a Dalai Láma. Míg a Dalai Lámának a politikai életben is szerepe van, addig a Karmapák tisztán szellemi tanítók.

Amikor megérkeztünk Magyarországra, hogy megmutassuk az embereknek a buddhizmust, azzal a ténnyel találtuk szemben magunkat, hogy az jóval előttünk már Kőrösi Csoma Sándorral megérkezett ide - kezdte a szerelemről szóló könyvének budapesti bemutatóját Láma Ole Nydahl, a tibeti buddhizmus tanítója.

A láma egyike azon keveseknek, akik nyugati létükre váltak tanítókká. Láma Ole Nydahlt és a közelmúltban elhunyt feleségét, Hannát tanítójuk, a 16. Karmapa a 70-es években bízta meg azzal a feladattal, vigyék el a buddhizmust a világ nyugati felébe. Ole és Hannah több mint 35 évig élt boldog házasságban. Láma Ole Nydahl Könyv a szerelemről című kötete, amely gyakorlati tanácsokat ad a boldog párkapcsolathoz már magyarul is olvasható.

Borsa: - A hatvanas években a doktori disszertációját Aldous Huxley és a boldogító vízió címmel írta. Mi fogta meg az amerikai író munkásságában?
Láma Ole Nydahl: - Huszonéves voltam akkoriban, és ez olyan időszak volt, amikor mindenféle pszichedelikus kísérletben részt vettem. Így nekem akkor sikerült minden elérhető drogot kipróbálnom, amikor az még nem volt büntetendő cselekedet. A tudatmódosítókkal megváltoztattuk a nézőpontunkat, az agyunkat, a gondolkodásmódunkat.

- Ez volt az az időszak, amikor a buddhizmussal is találkozott?
- A döntő találkozás körülbelül egy időben volt ezekkel az élményekkel. 1966-ban későbbi feleségemmel, Hannah-val a 25. születésnapomat ünnepeltük és arról beszélgettünk, hogy igazán sok pszichedelikus élményünk volt már, de akármennyire is jól éreztük magunkat abban a világban, ahova kerültünk, sehogyan sem tudtuk azt az állapotot huzamosabb ideig fenntartani. Így fordultunk a meditáció felé. Abban az időben a hinduizmust is megismertem, de nekem túl édesnek tűnt, túl tömény volt, túl cukros. Engem sokkal jobban érdekel az, ami belül van, mint ami kívül.

- Mint mondjuk a gondolatok a ceremónia helyett?
- Igen. Sok lehetőséget láttunk a buddhizmusban, ezért abba az irányba mentünk tovább.

- Sokat utazik.
- Kétszer körbeutazom a világot évente.

- De az emberek azt gondolják, hogy a buddhisták a nyugalmat, a befelé fordulást keresik távol a világtól.
- A szerzetesek így is tesznek.

- Ön viszont állandóan úton van. Hogyan találja meg a nyugalmat?
- Nincs szükségem elvonulásra a nyugalomhoz. Mindig a saját középpontomban vagyok, innen figyelek: a szemem és a fülem mindig nyitva. Minden egyes pillanatom egyfajta meditáció, közben legbelülről figyelem a külvilágot, azt, milyen hatások érnek.

- Nem ez az első könyve. Úgy gondolja, hogy a könyvei közelebb hozzák az embereket a buddhizmushoz?
- Tudom, hogy így van.

- És ez is a cél?
- Persze. De nem könnyítem meg az emberek dolgát, nem írok le kötelező utakat, amik biztosan oda vezetnek, nem magyarázom el, hogyan jutnak el a buddhizmushoz. Inkább provokálom az olvasóimat. Ráébresztem őket, hogy csak vesztegetik az idejüket valahol máshol.- Mi a véleménye a könyve fogadtatásról?
- Nagyon jól fogy, főleg Németországban.

- De az eladás önmagában nem lehet elég.
- Azt gondolom, az én könyveimet az olvasók nem a reklám és nem a divat miatt veszik meg, hanem mert erre az útra akarnak lépni. Ez túl van a mi akaratunk határain, ha valaki megveszi ezt a könyvet, meg kellett hogy vegye. És a jó könyv eleve élvezet. Nem csak az olvasott betű, de a külseje, sőt, még az illata is!

- Amikor utazik a világban, rengeteg tanítvány és a buddhizmus iránt érdeklődő ember keresi meg mindennapi gondjaival. Meghallgatja a kérdéseiket és tanácsokat ad nekik. Ezek alapján a konzultációk alapján készült a könyv?
- Igen, hiszen soha senkivel nem voltam rossz kapcsolatban. Nem éltem át annyiféle érzelmi krízishelyzetet, amiről a könyvben írok. A mai kor emberére jellemző problémákat azok mesélték nekem, akik az utazásaim alatt eljöttek hozzám és tanácsot kértek, én pedig megkerestem számukra a választ, hogy megoldjam a helyzetüket.

- Volt olyan, hogy pontosan a tapasztalat hiánya miatt nehezen találta meg a választ egy-egy kérdésre?
- Ha esetleg volt is olyan ember, aki nem vette hasznát a tanácsomnak, azzal is jót tettem, mert beszélt a problémájáról, elgondolkozott rajta, és ez biztosan közelebb vitte a megoldáshoz.

1. Láma Ole Nydahl a szerelemről
2. Szexuális információcsereLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés