free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vegafasírt bulgurból

Borsa         Címkék: burgur, fasírt, íz-i, recept, vega 0 hozzászólás

Az íz-i rovat vezetője hatékonyan használja főzőtudományát kapcsolatápolásra is. Megbántotta vega kollégáját, de csinált neki bocsánatkérő fasírtot zöldségből.

A legutóbbi értekezleten Borsamunkatárs megsértette Borsaképszerkesztőt . Nem azért mert utálják egymást, vagy haragban lennének, hanem mert Borsamunkatárs egy bunkó, aki egy jónak vélt poénért az anyját is… Na persze rögtön megbánta, ami kiszaladt a száján és azon kezdett gondolkodni, hogy hogyan engesztelhetné ki Borsaképszerkesztőt. Tudnivaló, hogy a látvány nagymestere vegetariánus.

Ha ő nekiül ebédelni a számítógép mellett (mert persze maximalista is és holmi étkezés kedvéért abba nem hagyja a munkát), biztos, hogy valami ínycsiklandozó zöldség illat terjeng körülötte. Mestere ő a harmonikus látványnak, megdöbbentő fényképeknek és mindenféle rakott zöldségeknek. Nem lehet olyan veteményt mondani neki, amit ne szeretne gyöngéd rajongással. Borsamunkatárs tehát elhatározta, hogy kitalál valami finomat és húsmenteset, hátha a személyre szóló ízek megbocsátást hoznak számára. Így született ez a fasírt.



Nem mondjuk, hogy tökéletesen sikerült, egy kicsit még variálgatni kell, elsősorban a hozzáadott zöldségekkel, de az alapkoncepció jónak bizonyult. Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy ha kelfélét (kelkáposzta, brokkoli, karfiol) is adunk hozzá, akkor az ízek nagyon eltolódnak, a jellegzetes kel íz lesz a meghatározó, hiába teszünk hozzá más zöldségeket. Tehát, a dolog működik egyféle zöldséggel is, de érdemes próbálgatni, ki mit szeret. Ami biztos, hogy a tök származékokkal (cukkini,patisszon) nem érdemes próbálkozni, nincs elég ízük és nagyon magas a víztartalmuk, eláztatják a fasírtot. Mi az alapot bulgurból (búzatöret) készítettük, de lehet próbálkozni a rizzsel - elsősorban a barna rizzsel is. Érdemes viszont nem túl laposra formázni a fasírtokat, hogy a gabonaszemek ne keményedjenek meg.

Így készül

Egy csészényi bulgurt két csészényi meleg vízzel feleresztünk, sózzuk, lassan felforraljuk, majd letakarjuk és félretesszük, hogy hadd duzzadjon-puhuljon. Egy közepes padlizsánt megmosunk és 200 fokos sütőben szőrőstől-bőrőstől megsütünk, egészen addig, amíg puha lesz és a héja pergamenszerűen leválasztható róla. Kétökölnyi brokkolirózsát sós vízben megpárolunk, leszűrünk és félretesszük hűlni. Egy közepes fej vöröshagymát, egy fél paprikát (lehet piros húsú is), két gerezd fokhagymát nagyon apróra vágunk, vagy aprítógépben szinte pépesre darálunk. Aki szereti, tehet hozzá petrezselymet is, szintén nagyon apróra vágva.


Ha minden alkatrész legalább langyosra lehűlt, a bulgurt tálba tesszük, a padlizsánt meghámozzuk és villával szétnyomkodva, a brokkolit lecsöpögtetve és szétnyomkodva a bulgurhoz keverjük. Teszünk hozzá egy egész tojást és a felaprózott hagymaféléket, meg a paprikát is beletesszük. Sózzuk, borsozzuk, mi más fűszert nem használtunk, de mindenki a maga ízlése szerint járjon el. Az egészet jól összedolgozzuk és legalább tíz percet állni hagyjuk.

Féltenyérnyi darabokat formázunk a masszából, és nagyon kevés olajon, közepes lángon, fedetlenül, kisütjük a fasírtokat. Papírkendőn leitatjuk a felesleges olajat és már tálaljuk is. Magában még hidegen is nagyon finom, de némi salátával komplett főétel. Eléggé laktat.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés