free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

30 éve Hobo Blues

Szirmai Hedvig         Címkék: blues, deákbill, hbb, koncert, kultúrtripp 0 hozzászólás

A HBB koncertjén 30 éves dalok szólalnak majd meg, de nem valószínű, hogy unatkoznánk rajtuk. A korszakos jelentőségű slágerek ma is ütnek. Blues történelem.

1980-ban megjelent egy lemez Magyarországon Középeurópai Hobo Blues címmel. A belső borítón egy fityiszt mutató kéz rajza volt látható. A lemezen lévő dalokat a Magyar Rádió alig játszotta, nem nagyon tudott mit kezdeni a blues magyarországi megjelenésével, pedig Robert Williams Hey Joe című dalát addig senkinek sem sikerült úgy feldolgoznia, ahogy Póka Egon, Deák Bill Gyula és Földes László tette. 2008. szeptember 27-én lesz egy koncert a Budapest Sportarénában, amelynek plakátján ugyancsak egy fityiszt mutató kéz rajza látható. A színpadon most is ott lesz a Póka-Deák Bill-Földes trió. Azon a bizonyos huszonnyolc évvel ezelőtti lemezen és a közelgő koncerten ugyanaz a zenekar játszik, a magyar blues megteremtője, a harminc éves Hobo Blues Band.

www.hobo.hu, http://hu.wikipedia.org

Hobo: "1964-ben hallottam először bluest a mezőtúri lőszerraktár őrtornyában a luxemburgi rádió adásában a Rolling Stones játszotta a Kis vörös kakast. Ez az esemény fordította az érdeklődésemet a zene felé. 1968-ban írtam az első dalszövegemet és 1969-ben énekeltem először bluest, a Rolling Stones A pók és a légy című számát a Keksz együttes társaságában. Még ugyanebben az évben létrehoztam első zenekaromat a Lepkék, virágok nevűt, melynek repertoárja 45 Rolling Stones számból állt. A zenekar négy koncertet élt meg és feloszlott. Az álmot eltemettem. 1976-ban láttam élőben először a Rolling Stonest Zágrábban, és ez felébresztette bennem a szunnyadó ripacsot. Különböző szólóestek kísérletei után 1978. április közepén megalakítottam a Hobo Blues Bandet. Azóta játszom ebben a zenekarban, amely számtalan személyi változást ért meg. A legutolsót tíz évvel ezelőtt. 22 albumot adtunk ki és háromezer alkalommal léptünk fel."

www.hobo.hu, www.pbox.hu

A zenekar 1978-ban alakult egy óbudai kiskocsmában, nevét az egyik alapító Földes László beceneve után kapta. Kezdetben Doors, Jimi Hendrix és Rolling Stones számokat játszottak, majd saját stílusokat ötvözték az amerikai blues-zal, a szövegeikben pedig az eredeti dalok lényegét az akkori magyar valóságba ültették át. Hobo nem egyszerűen lefordította az amerikai blues dalok szövegét, hanem a Hey Joe-t vagy a Little Red Roostert olyan többlettartalommal ruházta fel, amit a 70-es, 80-as évek magyar társadalma is pontosan értett. Az első lemezen Deák Bill Gyula ének, Földes László ének, mozgás, Kőrös József gitár, ruhatervek, Pálmai Zoltán ütőhangszerek, Póka Egon basszusgitár, gitárok, billentyűsök és Szénich János gitár, szájharmonika felállásban szerepeltek. Az újdonságra nyitott közönség hamar megkedvelte a Hobo Blues Band szabadságot sugárzó dalait, és a két ellentétes stílusban éneklő Deák Bill karcos és Földes mormogó hangját.

A zenekar első koncertjét a Lőrinci Ifjúsági Parkban adta, de a vidéki rajongók sem maradtak fellépés nélkül, hiszen a Hobo Blues Band már 1978-ban vidéki turnéra indult. Vissza a gyökerekhez! – ez volt a címe a harminc évvel ezelőtti koncertsorozatnak.

Kopaszkutya

Szomjas György 1981-ben készítette el Kopaszkutya című zenés filmdrámáját egy zenekar viszontagságairól. A filmben jó néhány magyar zenész, köztük a Hobo Blues Band tagjai is szerepet kaptak. Az alkotás a korabeli három t kultúrpolitika (tűrt, tiltott, támogatott) hatásait vizsgálja.

A rendező nyíltan szembemegy ezzel az eszmeiséggel, és ezt erősíti a Hobo Blues Band zenéje is, amely kifejezetten a filmhez készült: "Légy a kutyák királya, nem királyok kutyája!" Ez a mondat sokba került a zenekarnak, hiszen az 1981-re elkészült Kopaszkutya című lemez, amely a film hanganyagát tartalmazta, teljes egészében csak a rendszerváltás után, 1993-ban jelenhetett meg.

Az 1982-ben megjelent Oly sokáig voltunk lenn című lemez több dala is eljutott a rádióhallgatókhoz, így már nem csak a szűk rajongóréteg ismerte a zenekart. Sokan el sem hinnék, hogy a Kőbánya blues, a Hosszúlábú asszony, a Mata Hari és a Hetedik című slágerek 26 évvel ezelőtt születtek.

www.lemezlex.hu

1984-ben a zenekar elérkezett az első csúcsponthoz: ekkor jelent meg a Vadászat című dupla album, amely a szocialista világrend egyik legélesebb kritikáját fogalmazta meg a 80-as évek magyar könnyűzenéjében. A lemezen olyan korszakalkotó dalok hallhatóak, mint a Hajtók dala, a Mesél az erdő és a Fut a nyúl a mezőn. Az album megkérdőjelezhetetlenné tette a zenekar és a blues létjogosultságát a magyar zenei palettán.

A vadászat alapelvei

"A vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

(Részlet a Vadászat című lemez alapján készült színdarabból)

Az 1986-os Esztrád című album megpróbált megfelelni a közönség elvárásainak. Az 1953-as angol-magyar labdarúgó mérkőzést megéneklő 6:3 című dal igazi közönségkedvenc lett. A zenekar a következő évben le is tért a popzene útjáról és a költészetet választotta: 1987-ben közös lemezt készítettek az amerikai költővel, Allen Ginsberggel. Az album és a színpadi változat címe Üvöltés. Ugyanebben az évben egy Doors emléklemez is készült.

1. 30 éve Hobo Blues
2. Szerződésbontás és világturnéLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés