free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Almás pite klasszik

Borsa         Címkék: almás, íz-i, pite, recept, süti 0 hozzászólás

Bár tuti almás pite receptje van, Borsamunkatársnak mégis sikerült elrontania a pitét. Állítja, hogy nem a recept a hibás, hanem ő. Hiszünk neki, megtartjuk a receptet.

Az almás pite az a sütemény, aminek mindig szezonja van, ugyanis Magyarországon folyamatosan kapható friss, az adott évszaknak megfelelő hazai alma, nem csak hetekig utaztatott, vastagon viaszolt, ki tudja honnan származó, tartósított fajta. Ez utóbbiak kizárólag elrágcsálásra alkalmasak, így jelenthetnek némi ízélményt, de tölteléknek, szósznak lehetetlenség felhasználni ezeket a fajtákat, mert nem elég aromásak ahhoz, hogy maradjon valami ízük a főzés után is.



Visszatérve a jó magyar almákra. Egészen természetesnek vesszük, hogy itthon a piacokon mindig halomban áll, sohasem túl drága és mindig legalább három fajta közül választhatunk. Lehetne arról értekezni, hogy milyen ételhez melyik a legmegfelelőbb, de teljesen felesleges, ugyanis ez tényleg ízlés kérdése. Van, aki rétesbe, pitébe kizárólag az úgynevezett rétesalmát teszi - apró szemű, cirmos héjú - és van olyan, akinek ez egyáltalán nem számít, süt-főz bármilyen almából, csak ízes legyen és kész. Ez utóbbiak közé tartozik Borsamunkatárs is, akinek családja a nagy almaevők közé tartozik, de nem csak nyersen, hanem bármilyen formában képesek jelentős mennyiségű almát megenni. Egy adat róluk: szerdától vasárnapig négy és fél kiló apró szemű almát tüntettek el és ebből csak bő egy kiló került a pitébe.

Az almás pitének annyiféle receptje van, ahány család van Magyarországon, vagy még egy kicsivel több. Mint az omlós tésztás sütemények általában, a gyümölcsös piték is a hajdani Monarchia területén honosak, Bécsben éppen úgy tudják a recepteket, mint Zágrábban. És próbáljuk csak ki, gyakorlatilag semmi különbség nincs az osztrák, a horvát, vagy a magyar almás pite között. Na jó, a cseheknek nem megy annyira.

Az ahány ház, annyi recept egy kardinális különbség mentén válik szét, miszerint is nyersen, vagy dinsztelve (párolva) kell-e a tölteléket készíteni. Borsamunkatárs anyósa, még a gondolattól is rosszul van, hogy főzetlen almával töltse a tésztát, míg kollégánk soha nem látta máshogy készíteni a pitét, mint nyers almával. Náluk is és a szomszédságban is, pitekészítéskor vájdlingokban állt a cukrozott, gyalult alma és a gyerekek ott ácsingóztak arra várva, hogy ki ihatja meg a kinyomkodott levet.



A párolás egyébként azt a cél szolgálja, hogy a gyümölcs leve ne áztassa szét a tésztát, ezért előre elfőzik azt, míg a nyers változatnál a kinyomkodás után megmaradt lét a tésztára szórt dióval vagy zsemlemorzsával fogják föl. Nos, a számára hagyományos recept mellett döntött Borsamunkatárs, amikor kollégái kérésére nekifogott az almás pite készítésnek. Valószínűleg nagyon izgulhatott, mert hiába a hosszú évek óta jól bevált recept, amit a nagymamájától örökölt, most először életében - és ez most tény és nem dicsekvés - elrontotta a pite tésztáját. Vagy a liszt volt nagyon gyönge, vagy a vaj túl vizes, vagy Borsamunkatárs a béna, de a tészta lágy volt, szakadt és nem volt hajlandó rendesen kinyúlni. Sőt, nem is emelkedett fel igazán. Ízre isteni lett, na de a látvány, hát az valami borzasztó. Mégis ezt a receptet osztjuk meg Borsaolvasókkal, mert tényleg évek óta működik, csak kollégánk bénázott.

Egyre kell nagyon vigyázni, függetlenül attól, hogy milyen recept szerint sütjük a pitét, hogy az alma mindig legyen teljesen és hibátlanul meghámozva. A sült héjdarabok ugyanis szúrnak, beleakadnak a fogakba és egyéb kellemetlenségeket okoznak, lásd menzapite.

Így készül

Először is, meghámozunk bő egy kiló almát és uborkagyalun korongokra gyaluljuk. Az édességétől és ízlésünktől függően megszórjuk kristálycukorral és némi őrölt fahéjjal, kézzel átforgatjuk és állni hagyjuk. Közben fél kiló lisztet elkeverünk pici sóval, három evőkanál porcukorral. Egy csomag sütőport szórunk bele, amit megcsöpögtetünk egy kevés citromlével, hogy pezsegni kezdjen. Hozzámorzsolunk 20 deka vajat, beleütünk egy egész tojást és egynek a sárgáját, majd gyorsan összegyúrjuk. Ha túl száraz, egy kis tejfölt is adhatunk hozzá. A tésztát nem kell nagyon kidolgozni, csak álljon össze és tegyük egy fél órára a hűtőbe pihenni.



A tészta felét lisztezett deszkán egy közepes tepsi nagyságára kinyújtjuk úgy, hogy pici pereme is legyen a tepsibe terítve. Megszórjuk két-három evőkanálnyi zsemlemorzsával, vagy darált dióval és egyenletesen ráterítjük az alaposan kinyomkodott almát. A tészta másik felét is kinyújtjuk, ráterítjük az almára és a szélein kicsit begyűrögetjük. A felső tésztát villával kilyukasztjuk néhány helyen és 180 fokon megsütjük. Még melegen leszórjuk porcukorral és kockára vágva tálaljuk, amikor kihűlt.



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés